Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Царството на орхидеите у нас е край село Свирачи

Снимка: Зорница Семерджиева

Знаете ли, драги слушатели, че у нас у нас се срещат орхидеи? А къде се намира  „Царството на орхидеите“? И кое е това кътче от красивата ни и богата с природни  забележителности страна, където живеят 1 335 вида растения, стотици видове пеперуди, разнообразни видове риби, земноводни, влечуги, птици и бозайници? … И където през май навред се носи финият аромат на бледо розовите цъфнали бадеми!... Тайната на това очарователно кътче ще ни обрисува областната управителка на Хасково Стефка Здравкова, с която разговаря Кристина Русева за да стигнем до красивата защитена местност Ликана до ивайловградското с. Свирачи.

Защитената местност Ликана в Източните Родопи е единственото място у нас и едно от малкото в света, където се среща диворастящата орхидея „Дремников главопрашник“. Този вид е много рядко диворастящо горско растение, намиращо благоприятни условия само на няколко места по земята. За да бъде защитен видът му, през 1992 г. находището е обявено за „Защитена територия“.

Местността Ликана е част от вр. Коджа кая, на около10-ина километра от Ивайловград. Тя се намира в землището на с. Свирачи и се простира на площ от 3 хектара, включваща дива гора и открита поляна. Местността впечатлява с изобилие от редки и защитени растения. Тук  виреят 15 вида орхидеи, което дава повод мястото да бъде наречено „Царството на орхидеите“. Освен дремниковия главопрашник, интерес представляват и друрогата, паяковидната орхидея и обикновената пчелица, пърчовката, пеперудо-цветният салеп и пирамидалният анакамптис – всички са защитени видове с национално и европейско значение.

В защитената местност живеят и над 350 вида пеперуди, много от тях са ендемични за района. Самата община Ивайловград е една от най-богатите области на видово разнообразие на пеперуди.

Изумителната  феерия от цветове и багри на природата, съчетана с флората и фауната и с десетките архитектурни и исторически забележителности в Южната приказка на България, е повод за гордост не само в областта, но и за страната ни, споделя Стефка Здравкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ивелин Керанов – 40 години на сцена, 60 години в живота и премиера в „Дон Кихот и Дон Санчо“

40 години на сцена, 60 години в живота и премиера на „Дон Кихот и Дон Санчо“. Поне три повода за среща с актьора Ивелин Керанов, въпреки че всяка среща с него е повод и смисъл. За разговор, за усмивка, за размисъл. Премиерата на „Дон Кихот и Дон..

публикувано на 22.07.24 в 14:22

Никола Попов - забравеният майстор на гравюрата

На 25 юли (четвъртък) 2024 година, от 18:00 часа, в Западната зала на Художествена галерия – Стара Загора ще бъде открита изложбата „Щрихи и състояния”, представяща живота и творчеството на родения в Стара Загора първи български академично школуван гравьор..

публикувано на 22.07.24 в 13:15

Завърши изпълнението на проект „Създаване на дигитален хъб Чудомир“

Завърши изпълнението на проект „Създаване на дигитален хъб Чудомир“, който беше представен пред посетители в петъчния ден. Дигитализирани са 121 бележника, с обем над 5000 страници. От тях 62 броя са достъпни за работа на място в дигиталния хъб и..

публикувано на 20.07.24 в 10:05

"Ромео и Жулиета" - традиционен мюзикъл с амбиция за новаторство

Остава само ден до премиерата на най-новото заглавие в афиша на Държавна опера Стара Загора - "Ромео и Жулиета". В четирите поредни вечери на 19, 20, 21 и 22 юли, всички почитатели на оперното и балетно изкуство ще могат да гледат мащабната и красива..

публикувано на 18.07.24 в 15:16

"Узана Поляна фест", зеленият фестивал на лятото, идва с още по-богата програма

От 19 до 21 юли ще се проведе деветото издание на " Узана Поляна фест ", отново при вход свободен. Тази година най-големият еко фестивал в България предлага още по-разнообразна програма на своите посетители. П риключения, артистични изпълнения, еко..

публикувано на 18.07.24 в 14:11

Мюзикълът "Ромео и Жулиета" е най-новата премиера на Опера Стара Загора

В четири поредни вечери в края на тази седмица и началото на следващата Държавна опера Стара Загора ще представи на сцената на Античния форум „Августа Траяна” най-новата си мащабна, красива и зрелищна продукция на мюзикъла „Ромео и Жулиета” по..

публикувано на 17.07.24 в 15:18

Първата експозиция на Старозагорската галерия е представена на 17 юли 1960 година

На 17 юли 1960 година в Стара Загора е представена първата постоянна експозиция на Градската художествена галерия. Историята й започва с идеята на Атанас Кожухаров за създаване на колекция от картини към археологическото дружество „Августа Траяна”, през..

публикувано на 17.07.24 в 12:20

Програма за 18-и Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка"

Община Стара Загора, Кметство Старозагорски бани, Съюз на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора и НЧ „Христо Ботев 1952“ Старозагорски бани Ви канят на  Осемнадесети Национален тракийски фолклорен събор..

публикувано на 15.07.24 в 15:38

С премиерата на спектакъла “Дон Кихот и Дон Санчо” отбелязват 60-годишнината на Ивелин Керанов

Представлението „ Дон Кихот и Дон Санчо “ на режисьора Юрий Дачев е по мотиви от романа “ Дон Кихот де Ла Манча ” от Мигел де СЕРВАНТЕС . След “Нощно слънце” (2019), това е второ заглавие, което Юрий Дачев поставя в Драматичен театър „Гео..

публикувано на 15.07.24 в 11:47

"Обич и песен" отново в Стара Загора

За трето поредно лято популярни български изпълнители ще гостуват в Стара Загора с концерт от националното турне “Обич и песен 2024“. "Много приятен звезден букет от любими музиканти ще радва публиката и във вашия град. Трудно се организира подобно..

публикувано на 12.07.24 в 13:18