Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ели Видева: 2020 е уравнение с много неизвестни

Страниците на изминаващата високосна година ни предложиха драматична проза, а не лирична поезия. По-големите щастливци, сред пишещите, имаха своите реални, а не виртуални премиери, срещи с публиката, турнета из страната. Други отложиха раздаването на автографи и снимки с почитателите на писаното слово за 2021. Част от националните литературните събития се проведоха дистанционно, също като учебните часове на децата ни. За първи път в историята си Националният конкурс за дебютна литература "Южна пролет" - Хасково 2020 се проведе в условията на пандемия. Организатори, автори, жури и публика се срещнаха онлайн. Наградата за цялостен принос в областта на литературата и изкуството община Хасково присъди на поетесата-математик Ели Видева.

"2020 ми прилича на уравнение с много неизвестни", сподели в края на годината хасковската поетеса. "Неизвестните са много! От пандемията и този вирус нападнал ни неочаквано. Той промени живота, мисленето ни, нищо не е същото и не може да бъде. Дали това е за добро или не, не мога да кажа, но когато на човек не му е комфортно той се сеща за поезията", размишлява Ели Видева. На въпроса:" Ако математиката е гимнастика на ума, то какво е поезията?" без да се замисля отговаря: "Мехлем за душата" и продължава "тази година имаше много самота. В този кошмар, който ни намери имаше страх от смъртта, но по-ужасното е, че липсваше общуването между хората. Загубиха се усмивките, прегръдките, това, което ни очовечава. И тази самота е тежка! Дано през новата 2021 принесем надеждата си с любов към човека, защото тя е тази, която ще ни помогне в тежкото време", подчерта жената, за която поезията и учителствуването са призвание.


Още от категорията

Излезе VII том Известия на Старозагорския исторически музей

Излезе от печат том VII на Известия на Старозагорския исторически музей . В него са включени 31 научни разработки, представени на Националната етнографска конференция „Жената – пространства и граници в живота й“, проведена на 14 и 15 октомври 2020 г. в..

публикувано на 27.02.21 в 09:55

"Кукерландия" ще се проведе от 12 до 14 март

Маскарадният фестивал „Кукерландия“ в Ямбол и селата от община „Тунджа“ ще се проведе за двадесет и втора поредна година от 12 до 14 март /петък – неделя/. В рамките на фестивала ще се състои и Националният кукерски празник „Кукериада– Тунджа,..

публикувано на 26.02.21 в 16:37

Фотоалбум на маскарадните игри в България

  По времето около Сирни заговезни, в началото на земеделската година на много места у нас играят кукери, които гонят злите сили и изпълняват ритуали за оране и сеитба. Въпреки забраната заради пандемията местните маскарадни групи излязоха из селата за..

публикувано на 25.02.21 в 16:23

Златко Латев ни кани на цветно пътешествие в мистичната Родопа планина

 "Зимни сезони с есенни фасони" , така шеговито представя изложбата си "Ахрида - усещане за есен" светлописецът Златко Латев. Откриването е тази вечер, от 17.30 часа, в двора на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък...

публикувано на 24.02.21 в 16:35

Романът „Хранилка“ показва годините на прехода у нас

"Хранилка" е дебютният роман на Иван Георгиев – пиар специалист, журналист и бивш главен букер на една от големите модни агенции от близкото минало. Той е и създател на онлайн кампанията „Модерно е да се чете“, която от 2019 г. чрез социалните..

публикувано на 23.02.21 в 14:46
Огнян Драганов

Държавна опера-Стара Загора с премиера на 26 и 27 февруари

Операта „Двамата свенливци“ на Нино Рота е най-новата премиера на Държавна опера-Стара Загора. Спектакълът ще се състои на 26 и 27 февруари, режисьор на постановката е директорът на културната институция Огнян Драганов. Участие в нея ще вземат..

публикувано на 23.02.21 в 11:03

22 февруари е рождената дата на балета в България

Първият самостоятелен балет поставен на сцената на Народния театър е "Копелия". Датата на премиерата 22 февруари 1928  се счита за рождена в летоброенето на българското балетно изкуство . Хореографията на тази първа„ Копелия” е дело на Анастас..

публикувано на 22.02.21 в 16:23
Субдибула, 2020г.

„Субдибула“ с нова песен и видеоклип, подготвят албум (снимки и видео)

През 2020 г. по случай 35-годишния си юбилей рок група „Субдибула“ се събират отново и решават да започнат работа върху материал за албум, но ситуацията около пандемията забавя осъществяването на проекта и те успяват да запишат първите четири песни..

публикувано на 22.02.21 в 09:45

Мая Бежанска и Даниел Цочев в „Ще бъдем различни“: Гласовете от небето - душите превъплътени (снимки и видео)

Една песен  на Борис Карадимчев с детската вокална група „Пим-Пам“, Васил Найденов и Тодор Колев, сътворена преди много години, днес оживява в кавър на Мая Бежанска и Даниел Цочев. Песента „Ще бъдем различни“ е в памет и почит към Тодор Колев и Борис..

публикувано на 21.02.21 в 15:15

"Остави се да си ВОДЕН!", кани младо семейство от с. Воден

Когато попаднах на информация, че със снимки под надслов „Остави се да си ВОДЕН“ младите  Иван-Александър Иванов – фотограф и майстор на дърво и съпругата му  Стефания Георгиева – хореограф в шуменския театър, участват в изложба в столична галерия,..

публикувано на 19.02.21 в 16:07