Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българи от Белгия с поздрав за новата 2021 година (видео)

По идея на старозагорка четири фолклорни клуба изпяха “Happy New Year” с български текст

Старозагорката Анна Шишкова живее и работи от 20 години в Белгия – в малко селце на 20 минути път от Гент, където е най-голямата българска диаспора в държавата. Тя е IT специалист, има 2 деца (на 12 и на 17 години), родени в Белгия, но и до днес веднъж седмично учи с тях български език и те знаят да говорят, четат и пишат на български. Заминала е, за да последва съпруга си. Да се върне у нас, за нея вече е трудна задача след толкова години, но не невъзможна. Болна тема ѝ е мнението на западния свят за българите. И намира начин – чрез народните танци да променя тези нагласи.

Преди 5-6 години създава клуб „Здравец“. Днес в него танцуват 50 души, част от които и белгийци. Имат и певци. Казва, че чужденците най-много се впечатляват от неравноделните ритми и от шарените носии. За белгийците нашите хора са много сложни и богати, но ги играят с удоволствие. В Белгия има и чисто белгийски клубове, които танцуват балкански танци, разказва Анна.

Репетиции правят и сега, когато са затворени, заради Ковид ограниченията. Правят го 3 пъти в седмицата по Zoom. В репетициите се включват и деца, а ако те станат повече Анна Шишкова ще направи отделна детска група.

За новата 2021 година клуб „Здравец“ заедно с още 3 клуба за народни танци от Белгия – „Светулка“, „Ритми“ и „Балканика“ направиха видео клип – поздрав за всички българи. В него те изпълняват популярната песен на АBBA “Happy New Year” с български текст. А посланието е „Да продължим напред с много обич и топлина“.

В звуковите файлове можете да чуете разговора с Анна Шишкова.Във видеото можете да видите и новогодишния поздрав.


Галерия

Още от категорията

Янко Янков ще става татко за четвърти път

Общинският съветник от „Алтернативата на гражданите“ ще става татко за четвърти път, съобщи той за първи път пред Радио Стара Загора. „Обичам децата и животните и къщата ми е пълна, което ме прави щастлив!“, добавя съветникът. В дома си той отглежда..

публикувано на 27.01.21 в 11:20

Вековната черница във Велики Преслав спечели "Дърво с корен" за 2020 г.

Старата черница в центъра на Велики Преслав спечели гласуването на националния конкурс "Дърво с корен" за 2020 г. Вековната черница е получила 481 гласа в допитването. Дима Котева от Фондация "Екообщност", организатори на конкурса припомни, че..

публикувано на 26.01.21 в 17:09

Онлайн семинар за хранителните навици организират от ММЦ-Стара Загора

Международният младежки център в Стара Загора  ще  засегне една изключително сериозна тема – хранителните разстройства в свой онлайн семинар. Той ще се проведе на 27-ми януари (сряда) от 19,00 часа. Семинарът е напълно безплатен на страницата на..

публикувано на 26.01.21 в 16:00

Невена Екимова предлага визуална арт-разходка из човека като интериор

Днес 22 януари, петък, от 18:00 часа е откриването на първата за годината изложба в Музея на хумора и сатирата. Тя е със заглавие "Три пъти вътрешности" и е на габровската художничка Невена Екимова. За всички, които няма да присъстват на..

публикувано на 22.01.21 в 17:27

Социалната изолация и дистанционното обучение не повлияват негативно емоционалното и социалното развитие на учениците в начален етап

Екип на Департамента за информация и повишаване квалификацията на учителите при Тракийски университет – Стара Загора проведе изследване за влиянието на 6-месечното отсъствие от училище (в периода март – септември 2020 г.) на децата върху тяхната..

публикувано на 21.01.21 в 16:20

Криминалната пиеса "Осем жени" е премиерното заглавие на Драматичен театър "Гео Милев"

Пандемията COVID 19 затвори голяма част от театралните зали. Репетициите на артистите се провеждаха реално или виртуално, в зависимост от противоепидемичните мерки. Цели осем месеца, в Стара Загора, продължиха репетициите на френската криминална пиеса от..

публикувано на 19.01.21 в 18:19

Хасковски свещеник празнува днес своя деветдесет и трети рожден ден

Отец Антони Василев Енев е роден на 19 януари 1928 г. в село Стрелча, община Панагюрище. Син е на будно селско семейство. Началното и средното си образование завършва в родното си село. През 1943 г. постъпва да учи в Пловдивската духовна..

публикувано на 19.01.21 в 11:06

Светослав Славчев: Преди година във Вевчани се радвахме на изключително топъл прием!

2020 година бе много успешна за НЧ “Будителите -2017“ в Габрово, заяви в интервю за Радио Стара Загора председателят на читалището Светослав Славчев. Въпреки ограниченията, наложени от кризата с коронавируса са реализирани всички инициативи, като някои..

публикувано на 15.01.21 в 12:51

И през 2021г. продължава кампанията "За да я има книгата"

Под мотото „Зарадвай любим човек“ продължава кампанията „За да я има книгата“ на Асоциация "Българската книга". В продължение на три месеца ще се проведе кампанията през сайта https://kupi1kniga.com. "Радваме се, че бяхме заедно през..

публикувано на 15.01.21 в 11:10

Виртуалната изложба-базар "Деца рисуват за деца" продължава

„Деца рисуват за деца“ – под това мото тече виртуална изложба-базар, чиято основна идея е не само да се съберат средства за Училището по изкуствата и занаятите за социално слаби деца "Димитър Екимов" в търновското село Русаля, а и да развиват..

публикувано на 15.01.21 в 09:50