Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Здравословното хранене през зимата - кои храни подценяваме и с кои прекаляваме

Никога не е късно да променим начина си на хранене и от там – начинът  по който се чувстваме.

Преминаването от един към друг тип режим на хранене е процес.  При някои хора се случва по-леко, при други по-трудно, но ако има кой да ни информира правилно, да ни напътства, да ни подкрепя и ако един човек е достатъчно вътрешно мотивиран да пожелае промяната -  тя постепенно се случва по естествен начин.

Темата за храненето винаги е важна и понякога може да бъде  особено болезнена, защото е свързана със задоволяване на базови нужди.

Ако промените се въвеждат постепенно,  стресът за психиката и организма е елиминиран до минимум.  Така неусетно малките и поетапни  промени се превръщат в навик.

С особено внимание трябва да подхождаме към зимния сезон, най-вече в този тежък за всички период на пандемия.

През студените, мрачни месеци имаме нужда от повече енергия и от подобряване на настроението, затова най-често злоупотребяваме с въглехидратите. Не трябва да забравяме, че те имат и пристрастяващ ефект. Тестените изделия също много ни привличат през зимата -  казва Елена Терзиева, нутриционист, консултант по правилно хранене, председател на Фондация Супер БЕБЕ“. Тя се е обучавала в Канадски професионален колеж по природосъобразно хранене, по специалността Холистичен Нутриционист.

С кои храни злоупотребяваме през зимата, как да си помогнем с храненето за отпор на вируса, кои храни подценяваме – отговорите на тези въпроси чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Големият композитор Митко Щерев на 75!

Големият композитор, любимият на поколения българи автор  на безброй хитове, незабравима филмова музика и създател на култовата група „Диана Експрес“ Митко Щерев днес става на 75 години. Роден е на 28 януари 1946 г. в Ямбол. От малък свири на..

публикувано на 28.01.21 в 07:35

Д-р Мариус Кирков за бъдещето на АГ-комплекса: Бави се решението на проблема, а това е вредно за обществото

Здравното ведомство не желае да предостави сградата АГ-комплекса на Община Стара Загора, стана ясно при посещението на здравния министър в града. Тази сграда неколкократно е ремонтирана през годините, но по моите виждания е тежка за..

обновено на 27.01.21 в 15:31

Евродепутат: Общи критерии за пътуване ще улеснят рестарта на туризма в ЕС

Липсва пряк ангажимент за провеждане на европейска политика в областта на туризма. Няма координация между държавите-членки и пряко финансиране в помощ на бранша. Това каза За Радио Стара Загора българският евродепутат от левицата Петър Витанов...

публикувано на 27.01.21 в 15:05

Дистанционното обучение е причинило синдром на професионалното прегаряне при някои учители

Изследване на прегарянето на учителите от 1995 г. информира, че силата на този процес е от порядъка на 5% на година, което ни убеждава, че или учителят трябва да работи не повече от 20 години, или към него, като професия трябва да бъдат приложени..

публикувано на 27.01.21 в 12:08

Още 100 000 лева са нужни за заснемането на новия игрален филм за Христо Ботев

Около 60 минути от игралния филм за Христо Ботев, по идея на кмета на Калофер Румен Стоянов, са заснети. В дарителската сметка за лентата има около 45 000 лв. предимно от хора и фирми от родния град на поета революционер. Нужни са още 100 000 лв. В..

публикувано на 25.01.21 в 16:28
Снимка на Васил Левски, по която е издирван. Снимката е открита през 2018 г. от Виктор Комбов и представена пред българската публика. Публикувана е в турско научно списание от историка Дженгиз Йолджу, който я намира в архива през 2016 г., но публикацията му излиза едва в началото на 2019 г.

Документ доказва, че османската власт е знаела кой е Левски преди обира в Арабаконак

Новият  документ за залавянето на Апостола на свободата Васил Левски, е един от 4-те документа, открити в Османския архив в Истанбул от младия историк Виктор Комбов. Миналата година по това време Виктор Комбов, който е и уредник в Къща музей „Васил..

публикувано на 25.01.21 в 11:00

Аркади Шарков: Ограничението да пътуваме само при поставена ваксина, ще има негативен ефект върху самата ваксинация

България е на опашката в ЕС по темпове на ваксинация срещу коронавируса. Това сочи анализът на Оксфордския университет към 14 януари.  Грешна комуникационна стратегия или организационни пропуски доведоха до незавидната позиция за страната ни.  По..

публикувано на 21.01.21 в 16:12

Котел се готви да чества 200 г. от рождението на Георги Раковски

Тази година се навършват 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски. Националните чествания по повод бележитата дата се организират от родния град на революционера - Котел, министерствата на отбраната и на културата с участието на Военна..

публикувано на 22.01.21 в 10:20
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Предоляваме кризата с насърчаване на потреблението и привличане на инвестиции

За преодоляване на кризата, предизвикана от коронавируса, трябва да се насърчава потреблението в страната. В тази връзка е необходимо разходването на публичните разходи да е целенасочено и разумно, за да не задълбочи някои фискални и макроикономически..

публикувано на 21.01.21 в 14:39

Десислава Митева, BBBA: Великобритания е в топ 5 на инвеститорите у нас

Българите, които имат статут на уседналост във Великобритания, няма да бъдат засегнати от новите правила след Брекзит, които са в сила от 1 януари тази година. Те ще продължат да учат или работят на Острова при предишните условия. Това заяви пред Радио..

обновено на 20.01.21 в 15:54