Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бюджетът да финансира таксите за детските градини в Стара Загора, искат от БСП

проф. Иван Върляков

Месечни такси за детските градини и яслите, и „Baby Box“ за сметка на общинската хазна искат през 2021 г. съветниците от „БСП за България“. Предложенията са част от пакета мерки, които групата на социалистите настояват да бъдат финансирани от бюджета на Община Стара Загора за новата година.

От левицата смятат, че местната политика през следващите месеци трябва да бъде съобразена с променената заради пандемията ситуация в страната.

Те смятат, че е необходимо да се финансират приоритетно  дейностите, свързани с децата и семействата. Председателят на групата съветници на „БСП за България“ в местния парламент на Стара Загора проф. Иван Върляков посочи 5 конкретни мерки:

„Покриване на таксата в общинските детски ясли и градини, заплащана от родителите. Семействата/родителите да бъдат освободени от заплащане на такса. Настояваме да се реализира нашата инициативата „Baby Box”. Тя се изразява в това всички новородени деца в общината да получат един комплект бебешки дрешки и тоалетни принадлежности, необходими в грижите през първите месеци от раждането му.

Трето - ремонт на дворовете на общински училища, детски градини и ясли и оборудването им с подходящи съоръжения за спорт, игра и отдих.

На четвърто място - ремонт на общинската база за отдих на децата – почивна станция „Стара Загора” в м. „Каваците” – гр. Созопол и Лагер за ученически отдих в местността „Паниците” – община  Карлово.

Настояваме да се прехвърли собствеността от държавата на общината на детския лагер на Старозагорските минерални бани и да се проектира почивна база за децата“.

Здравеопазването също е сред акцентите в предложенията на социалистите в Общинския съвет за бюджет 2021. „Ремонт на базата на общинските здравни заведения и диспансери, и средства за дооборудването им със съвременна апаратура, съобразно тяхната специфика“, посочи Иван Върляков. 

В сферата на инфраструктурата, левицата смята, че са  нужни ограничения и подходът при реализиране на инвестиционна програма трябва да е към най-значимите за изграждане и неотложни за поддръжка обекти.

От БСП настояват да се възложи проект на подробен устройствен план на парк „Митрополит Методий Кусев”, както и на Старозагорските минерални бани, в т.ч. и включване на части от прилежащите до урбанизираната територия землища на околните села след приемане на концепция за развитие на курорта. Искат да бъде проектирано продължението на бул. „Славянски” от ул. „Капитан Петко войвода” до кръстовището за Старозагорски минерални бани – технически проект с Проекто-сметна документация.

Още за предложенията на БСП към бюджет 2021 на Община Стара Загора чуйте в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Хасково

Изграждане на нов парк сред приоритетите на хасковското предприятие "Екопрогрес"

Изграждането на нов парк в Хасково ще е приоритет на общинското предприятие „Екопрогрес“. Теренът е дарен от Министерството на отбраната  на Община Хасково през миналата година. Нели Ангелова с още информация 

публикувано на 28.01.21 в 11:15

Акция за събирането на одеалца за кучетата в приюта в село Могила

Акция за събирането на одеалца за кучетата в приюта в старозагорското с. Могила организират от кучешкото училище Кучилище и местен зоомагазин. Инициаторите призовават, ако имате излишни, пък били те стари но чисти и бихте желали да ги дарите, да се..

публикувано на 28.01.21 в 11:03

Села в община Харманли остават без ток

Зимната обстановка в областите Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол се нормализира. Към днешна дата няколко села в община Харманли остават без ток. „Работи се усилено по отстраняването на сериозните проблеми след силната снежна буря. На място са..

публикувано на 28.01.21 в 10:04

Животни от старозагорския Зоопарк се отглеждат в Добрич, Хасково и Пазарджик

Ремонтът в Зоопарка в Стара Загора продължава . Зоологическата градина трябваше да бъде открита в края на месец февруари, но завършекът на дейностите бе отложен с 6 месеца, заради затруднения на фирмата изпълнител в резултат на въведеното..

публикувано на 28.01.21 в 09:32
Община Хасково

Втора клетка за отпадъци на регионалното депо в Хасково влиза на сесия на Общинския съвет

Община Хасково планира проектиране и строителство на втора клетка за отпадъци на Регионалното депо за отпадъци. На площадката в с. Гарваново са изградени  инсталации за събраните битови отпадъци за компостиране на зелени отпадъци. Предложението е..

публикувано на 28.01.21 в 08:30

Рекорден бюджет на Община Нова Загора от съществуването ѝ гласуват на сесия днес

Рекорден бюджет от 41 270 000лв. на община Нова Загора от съществуването ѝ ще разгледат и гласуват на сесия на Общинския съвет днес. Инвестициите с европейски средства и национално финансиране ще надхвърлят рамките на бюджета на общината и от 42 000..

публикувано на 28.01.21 в 08:10

598 са новите случаи на коронавирус, 16 за област Стара Загора

598 са случаите на коронавирус от направени 13 279 теста през последното денонощие, показват данни от Единния информационен портал. Броят на хоспитализираните с КОВИД-19 пациенти е 2865 , като 265 от тях са  интензивни отделения. 28 са починалите...

публикувано на 28.01.21 в 05:25
Община Стара Загора

В Стара Загора кръщават нова гимназия на проф. Минко Балкански

По време на първото за тази година заседание на Общинския съвет в Стара Загора ще бъде разгледано и гласувано предложението новата Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи да носи името на проф. Минко Балкански. Предложението..

публикувано на 28.01.21 в 07:00

Около 50 малки населени места и махали остават без ток в Югоизточна България

Около 50 малки населени места и махали остават без ток  в Югоизточна България, съобщи за БНР Петър Костадинов от EVN.  „Тежка обстановка остава в област Хасково и в планинските части на област Кърджали. В част от населените места сме осигурили..

публикувано на 27.01.21 в 18:31

Правителството отпусна средства за реконструкцията на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи

Правителството отпусна 613 316 лева по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища в периода 2020 - 2022 година, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Това са средства, които се отпускат за..

публикувано на 27.01.21 в 17:51