Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хасковски свещеник празнува днес своя деветдесет и трети рожден ден

Отец Антони Василев Енев е роден на 19 януари 1928 г. в село Стрелча, община Панагюрище. Син е на будно селско семейство. Началното и средното си образование завършва в родното си село. През 1943 г. постъпва да учи в Пловдивската духовна семинария. Когато я завършва през 1949 г., се жени – това е едно от условията, за да стане свещеник.

През 1949 г. участва в изграждането на парк „Витоша“ – Златните мостове. По същото време подава документи в Пловдивската света митрополия да бъде ръкоположен за свещеник. На 8 септември същата година е ръкоположен за дякон от тогавашния Пловдивски митрополит Кирил, а на 1 ноември – за енорийски свещеник в родното си село, където служи две години. След това е назначен за енорийски свещеник в храм „Света Богородица“ в град Хасково, където служи до 2020 г. – на 8 септември обявява, че ще подаде заявление за освобождаване от длъжност поради напредналата му възраст.

Отец Антони е удостоен със званието Протойерей/първи свещеник/ от Пловдивския митрополит Варлаам. Следващият митрополит Арсений му присъжда званието Иконом, а на 15 февруари 1989 г. е назначен за Архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, като остава такъв в продължение на 23 години. През 2012 г. е удостоен от настоящия Пловдивски митрополит Николай с Грамота и орден „Св. Апостол Ерм“ – I-ва степен и му е присъдено званието Свещеноиконом.

През 2013 г. е награден с грамота от Областния съвет на БЧК в Хасково за заслуги към червенокръстката организация. Почетен член е и на Ротари клуб-Хасково.

Отец Антони е не само най-възрастният свещеник в областта, но и този с най-дълъг стаж. В живота си като пастор е претърпял и несгоди, и обвинения, но е бил длъжен като свещенослужител да отстоява позициите на Църквата. „Не се интересувам нито от тази власт, нито от онази власт. Искам Църквата да е добре, защото вярата сплотява хората. Нека всички обединени да вървим напред за преуспяването на Църквата и на родината, за която много милея“, казва отец Антони.

Като духовник и като личност, милееща и раздаваща се за Хасково и неговите жители, отец Антони се ползва с изключително голямо уважение в града ни.

Обявен е за почетен гражданин на Хасково на 27.01.2017 г.


Още от категорията

VII Национален конкурс за епическа поезия „Полк. Георги Георгиев“

VII-то  издание на Националния конкурс за епическа поезия „полк. Георги Георгиев“ вече набира творби. То се организира от НЧ „Светлина – 1861”, гр. Шипка, Съюза на българските писатели и Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“. Конкурсът е единствен..

публикувано на 03.03.21 в 09:20

"Опълченците на Шипка" оживява на артистичен жестов език

Одата "Опълченците на Шипка" от Иван Вазов е второто стихотворение от поредицата "Стих в жест" - доброволна инициатива на Сдружение "Българска история" и Stray Sheep - социално предприятие за популяризиране на жестовия език . Участници в..

публикувано на 03.03.21 в 13:20

Старозагорската опера - финалист в европейска надпревара за иновативни проекти

Проектът „Ние сме музиканти” е предпочетен пред проектите на Виенската опера, Кралската шведска опера и Датската национална опера В края на януари проектът „Ние сме музиканти“ на Държавна опера-Стара Загора беше селектиран в първата десятка на..

публикувано на 01.03.21 в 14:57

Излезе VII том Известия на Старозагорския исторически музей

Излезе от печат том VII на Известия на Старозагорския исторически музей . В него са включени 31 научни разработки, представени на Националната етнографска конференция „Жената – пространства и граници в живота й“, проведена на 14 и 15 октомври 2020 г. в..

публикувано на 27.02.21 в 09:55

"Кукерландия" ще се проведе от 12 до 14 март

Маскарадният фестивал „Кукерландия“ в Ямбол и селата от община „Тунджа“ ще се проведе за двадесет и втора поредна година от 12 до 14 март /петък – неделя/. В рамките на фестивала ще се състои и Националният кукерски празник „Кукериада– Тунджа,..

публикувано на 26.02.21 в 16:37

Фотоалбум на маскарадните игри в България

  По времето около Сирни заговезни, в началото на земеделската година на много места у нас играят кукери, които гонят злите сили и изпълняват ритуали за оране и сеитба. Въпреки забраната заради пандемията местните маскарадни групи излязоха из селата за..

публикувано на 25.02.21 в 16:23

Златко Латев ни кани на цветно пътешествие в мистичната Родопа планина

 "Зимни сезони с есенни фасони" , така шеговито представя изложбата си "Ахрида - усещане за есен" светлописецът Златко Латев. Откриването е тази вечер, от 17.30 часа, в двора на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък...

публикувано на 24.02.21 в 16:35

Романът „Хранилка“ показва годините на прехода у нас

"Хранилка" е дебютният роман на Иван Георгиев – пиар специалист, журналист и бивш главен букер на една от големите модни агенции от близкото минало. Той е и създател на онлайн кампанията „Модерно е да се чете“, която от 2019 г. чрез социалните..

публикувано на 23.02.21 в 14:46
Огнян Драганов

Държавна опера-Стара Загора с премиера на 26 и 27 февруари

Операта „Двамата свенливци“ на Нино Рота е най-новата премиера на Държавна опера-Стара Загора. Спектакълът ще се състои на 26 и 27 февруари, режисьор на постановката е директорът на културната институция Огнян Драганов. Участие в нея ще вземат..

публикувано на 23.02.21 в 11:03

22 февруари е рождената дата на балета в България

Първият самостоятелен балет поставен на сцената на Народния театър е "Копелия". Датата на премиерата 22 февруари 1928  се счита за рождена в летоброенето на българското балетно изкуство . Хореографията на тази първа„ Копелия” е дело на Анастас..

публикувано на 22.02.21 в 16:23