Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов: Предоляваме кризата с насърчаване на потреблението и привличане на инвестиции

Румен Гълъбинов
Снимка: Ани Петрова

За преодоляване на кризата, предизвикана от коронавируса, трябва да се насърчава потреблението в страната. В тази връзка е необходимо разходването на публичните разходи да е целенасочено и разумно, за да не задълбочи някои фискални и макроикономически проблеми, а да стимулира възстановяването на отделните отрасли на икономиката, коментира за Радио Стара Загора икономистът Румен Гълъбинов.

Освен предприетите от правителството мерки за подкрепа на бизнеса би могло да се предприемат и други мерки, включително и по линия на ДДС, за намаляване данък добавена стойност за храните в магазините и на лекарствата в аптеките. Ефектът от прилагането им ще доведе и до смекчаване на социалните неравенства. Икономистът предлага, като добра мярка за подкрепа на малкия и среден бизнес и особено за малките семейни бизнеси, да бъде вдигнат прага на регистрация по ДДС на 100 000 лева годишно. Фирмите с оборот по-малък от 100 000 лева да плащат патентен данък. Това ще облекчи този сегмент на бизнеса, като разходи и ще стимулира местните бюджети по Закона за местните данъци и такси. Тези мерки, комплексно и последователно приложени, ще дадат резултат и във възстановяването на икономиката и преодоляване на социалните диспропорции по отношение на доходите и социалния статус на населението в страната.

  Комплексният подход  на действащите сега мерки за стимулиране на вътрешно търсене и потребление, насочени към определени бизнеси, трябва да се съчетае и с мерки за стимулиране на предлагането. Това са мерки, които стимулират инвестициите, иновациите, финансирането на науката и образованието. В настоящата ситуация една част от мерките трябва да се насочат към преструктуриране, подобряване и усъвършенстване на  здравната система, защото тя бе поставена под голямо напрежение.

Привличане на големи инвеститори е важна мярка в процеса на възстановяване на икономиката. „Това е наложително, смята Румен Гълъбинов, защото не бихме се справили с кризата само с бюджетна подкрепа и средства от европейските фондове. Трябва да се търсят частни инвеститори, примерно с покана към големи технологични гиганти, компании от сферата на сегашните модерни технологии, да инвестират в България. В кризата тези компании от интернет бизнеса, облачните технологии, изкуствен интелект не пострадаха, а увеличиха пазарната капитализация и търсят начини в момента да инвестират в различни държави по света. Тези технологии ще предопределят хода на икономиките в бъдеще.“

Окуражаващо за възстановявате на икономиката, във втората половина на 2021 година, е процесът на производство, разпространение и масово ваксиниране на населението. Експертът прогнозира, че не би следвало да очакваме следващо затваряне на икономиката, а по-скоро постепенното и отваряне, за да се достигне предкризисния начин на работа. Очаква се и преструктуриране на икономиката към по-високо технологично ниво. Трябва да се преразгледа и концепцията за възстановяване на най-пострадалите браншове от бизнеса, като туризма и търговията например. Търговията по Интернет вече е много застъпена и този и сегмент ще продължи да се развива, с увеличение на оборотите на  доставките по цялата верига на добавената стойност. В глобален мащаб тези вериги се пренареждат и България може да се позиционира по-благоприятно и като местоположение, което има от гледна точка на логистика и като интектуален потенциал, който има и технологични инвестиции, за да извлече повече ползи от цялата тази ситуация. Положителният ефект на кризата с коронавируса е, че тя катализира процеси, които в друга ситуация щяха да се развиват по-бавно във времето, категоричен е Румен Гълъбинов.Цялото интервю на Диана Абрашева с Румен Гълъбинов може да чуете в прикъчения звуков файл:
Още от категорията

Виктория Кабаиванова има смели мечти и здрави криле

Виктория Кабаиванова е млада, любознателна, амбициозна, усмихната и красноречива. Обича дебатите и точните науки. Ученичка е в 11 „и“ клас в Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“- Стара Загора. Благодарение на инициативата “Посланик..

публикувано на 01.03.21 в 16:00

11-годишен математик е гордост за Димитровград

Талантливият 11- годишен Валентин Станчев от ПМГ „Иван Вазов“ в Димитровград е може би най-активният участник в националните състезания по математика у нас. Не е пропуснал състезания по точната наука от първи клас до сега и от всяко едно се връща с..

публикувано на 01.03.21 в 15:12

Арх. Станиславов: Автомобилната индустрия е остров на стабилност за българската икономика

Автомобилната индустрия във времена на криза е остров на стабилност за българската икономика и работещите в сектора. Това заяви пред Радио Стара Загора/ БНР арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Автомобилния клъстер и на Българската..

публикувано на 01.03.21 в 11:42

Радост Овагимян: Има нужда от регистър на психолозите

Общ регистър на правоспособните психолози предвижда законопроект. Той вече е публикуван на първо четене, което предизвика цялата гилдия да се вдигне на крак и да изрази различни становища, коментира Радост Овагимян, психолог от Стара Загора. Тя..

публикувано на 01.03.21 в 11:12

Техники за справяне с капризите на детето

Безспорно всеки родител е изпадал в ситуации, в които се е чувствал безсилен пред детето си . Това не означава, че сме лоши родители, просто т рябва да се успокоим и да назовем с думи емоциите си, каза за Радио Стара Загора Анита Гергова от „Осъзнати..

публикувано на 28.02.21 в 11:31

Стоян Трифонов: Няма кампания за ваксините по селата

Никой за нищо не ни е търсил и оказал помощ за близо година от обявяването на пандемията у нас, както и за националния план за имунизация на населението. Това заяви за Радио Стара Загора Стоян Трифонов, зам.-председател на Националното сдружение на..

публикувано на 23.02.21 в 15:23

Пандемията е променила живота на всеки втори българин, показва представително проучване

Година след началото на пандемията от COVID-19 почти всеки втори българин смята, че тя е променила цялостния ни начин на живот, показва проучване на "Алфа Рисърч". "Става въпрос за национално представително проучване, проведено между 8.02 и 15.02..

публикувано на 19.02.21 в 16:20
Луковмарш 2020

Лидерът на БНС Звездомир Андронов: Властта е сляпа с лявото око за опасността от крайнолевите формирования

В съботния 13 февруари за 18-та поредна година се проведе "Луковмарш" - ежегодно събитие, организирано от Българския национален съюз в памет на героя от Първата световна война и военен министър на Царство България в периода 1935-1938 г. ген. Христо..

публикувано на 19.02.21 в 15:37

Мария Динева: От промените в ЗУТ ще бъдат ощетени и обикновените хора

„Още на първото заседание на Управителния съвет на Асоциацията на председателите на общински съвети  ще повдигна въпроса за промените в Закона за устройство на територията“. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора председателят на местния парламент..

публикувано на 19.02.21 в 14:33

Доц. Александър Христов: Тепърва ще станем свидетели на още безпринципни договорки

Разпокъсаността на политическото пространство предполага безпринципни договорки и най-вероятно тепърва ще ставаме свидетели на такива.Това, разбира се, ще се отрази и върху напрежението и политическото говорене в рамките на предизборната кампания,..

публикувано на 19.02.21 в 13:56