Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Назначиха комисия за оглед на сградата на бившия АГ-комплекс

Поставят СОТ и засилват охраната срещу продължаващите набези

| обновено на 22.01.21 в 17:33

Със заповед на директора на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ проф. Йовчо Йовчев днес бе назначена комисия, която да извърши оглед за състоянието на сградата на бившия АГ-комплекс, намираща се в центъра на Стара Загора. 

Какво се случва с бившата сграда на АГ-комплекса на Университетската болница в Стара Загора? През последните дни въпросът стана отново актуален, след като бдителни старозагорци забелязаха, че част от медната обшивка на покрива липсва.

Сградата, в която се помещаваше  Акушеро-гинекологичния комплекс на УМБАЛ „Проф. Киркович“, не се използва от август 2019 година, когато всички отделения поетапно бяха пребазирани в централния корпус на лечебното заведение. Оттогава, въпреки че вратите са заключени, а прозорците на приземния етаж са с решетки, обектът периодично е жертва на кражби и набези.

Към днешна дата сградата на ул. „Ген. Столетов“ №117 все още е част от активите на УМБАЛ „Проф. Ст. Киркович“.  На свое заседание от 28.05.2020 г.  старозагорските общински съветници подкрепиха предложението Община Стара Загора да поиска собствеността върху сградата, а в замяна на това Общината да предостави на лечебното заведение собствеността на общинските терени, върху които са построени основният корпус на болницата и допълнителните здания към нея, както и да бъдат приспаднати изискуемите публични общински вземания за данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци.

Това предложение бе одобрено и от Съвета на директорите на болницата, както и от Общото събрание на акционерите на дружеството. Цялата документация е изпратена на Министерство на здравеопазването, което е принципал на болницата, за окончателно решение. Към този момент отговор от там няма, поясни директорът на Университетската болница проф. Йовчо Йовчев. Той категорично отхвърли твърденията, че сградата е оставена без охрана. 

Има идея, ако собствеността върху сградата на бившия АГ комплекс бъде прехвърлена на Община Стара Загора, да се преустрои и да се превърне в съвременен общински здравен център за извънболнична помощ, а на мястото на известните на старозагорци "бараки", които са част от ДКЦ-1 да бъде направен паркинг за обслужване на центъра.

По информация от директора на болницата проф. Йовчев, пазарната оценка на сградата на бившия АГ-комплекс възлиза на 7 млн. 200 хил.лв. с ДДС и не е променена. Във връзка с увеличаващата се заболеваемост от Ковид -19 бе обсъждана и възможността сградата да се превърне в болница за лекуване на ковид пациенти, но идеята не срещна подкрепа като трудна за реализиране. 

Повече по темата чуйте от репортажа в звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

Сливен отбеляза 143 години от Освобождението на България

Сливен отбеляза 143 години от Освобождението на България от османско иго. В Катедрален храм „Свети Димитър“ в Сливен бе отслужен благодарствен молебен за здраве и добруване на българския народ от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий...

публикувано на 03.03.21 в 16:28

Казанлък отбеляза националния празник

С тържествено вдигане на знамената на централния площад "Севтополис" започна празничният Трети март в Казанлък. Ритуала бе изпълнен от почетна рота на 61 Стрямска механизирана бригада. Преди това казанлъшки духовници отслужиха тържествен водосвет за..

публикувано на 03.03.21 в 16:21

Ямбол отбелязва празника с тържествена церемония и благодарствен молебен

С тържествена церемония и благодарствен молебен беше отбелязан Националният празник в Ямбол. Стотици граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите за Освобождението. В храм-паметника „Александър Невски”, в местността Бакаджиците край..

публикувано на 03.03.21 в 16:16

Младежко факелно шествие кани старозагорци за 11 път да почетат Трети март

За 11-та поредна година младите хора на Стара Загора организират свое шествие по улиците на Стара Загора в чест на Трети март – Националния празник на България. Идеята се ражда сред най-запалените поддръжници на „Берое“ от младежкия фен клуб на..

публикувано на 03.03.21 в 15:18

Специално за 3 март зазвъня 12-тонната камбана на храма в Шипка

Благодарствен молебен и панихида в памет на загиналите за Освобождението на България от османско робство отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в храм-паметника „Рождество Христово" в град Шипка. Повече от две..

публикувано на 03.03.21 в 13:26
Снимка: пресцентър на президентството

Румен Радев:Властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява

Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си? С този въпрос към събралото се множество на Шипка започна словото на президента Румен Радев.   Въпреки че тържествата на Шипка..

публикувано на 03.03.21 в 10:43

Стара Загора се включва в „Пробуждане с хоро“ с концерт на народният певец Веселин Василев

И тази година старозагорският народен изпълнител Веселин Василев се включва в инициативата „Пробуждане с хоро“. Той ще участва с 3 песни – една самостоятелна и две в дует с певицата Деница Янкова. В рамките на празника Пробуждане с хоро“ заедно с..

обновено на 03.03.21 в 09:45

Комисар Илиян Илиев: Спокойно започва празничният ден по пътя към връх Шипка

Около километър и половина е опашката от паркирани автомобили по пътя към връх Шипка към 8.00 часа тази сутрин . Времето е ветровито. Обстановката е спокойна, увери в ефира на радио Стара Загора комисар Илиян Илиев, началник на отдел „Охранителна..

публикувано на 03.03.21 в 08:39

Честваме 143 години от Освобождението

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в отбелязването на Националния празник в Габрово и на връх Шипка. Тържествената церемония там беше отменена от домакина  - Община Габрово, заради опасността от разпространение на..

публикувано на 03.03.21 в 08:21

Как Стара Загора ще отбележи националния празник

Честванията на паметната дата в Стара Загора щe зaпoчнат в 9.00 чaca c Молебен за България в Kaтeдpaлния xpaм „Cв. Hиĸoлaй Мирликлийски Чудотворец ". В 10.00 часа пpeд cгpaдaтa нa Oбщина Стара Загора щe ce cъcтoи pитyaлът зa издигaнe нa Haциoнaлнoтo..

обновено на 03.03.21 в 08:16