Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Немското министерство на екологията финансира проучване на въглищните региони в България

ТЕЦ "Марица изток 2"
Снимка: Живко Иванов

Доклад за създаване на нови икономически дейности и нови работни места във въглищните региони на Югозападна и Югоизточна България изготвят в момента експертите на WWF България. За целта, а и за повишаването на капацитета на местните общини, организацията получава 107 хиляди евро за 2 години и половина от министерството на околната среда и водите на Германия по специална програма за Централна и Източна Европа.

Това е втората фаза на проекта, който започва през 2017 г., с цел да се изготви план за справедлив преход за общините Бобов дол и Перник, разказва Георги Стефанов от WWF България.

Този план беше представен в началото на 2019 г., когато започна и втория етап от проекта за региона на Стара Загора. На практика местните власти са ключовата фигура в процеса на преминаване на регионите към нисковъглеродна икономика – така ще бъдат разпределяни и парите от европейското финансиране.

Надяваме се, както ангажирахме кметовете от Бобов дол и Перник, и местните власти в региона на Стара Загора да се включат в специализиран форум на кметове от въгледобивните региони, в който участват 61 кмета от 10 европейски държави. Четвъртата поредна среща на този форум предстои в региона на Стара Загора през есента на 2021 г., обяснява Георги Стефанов:

В крайна сметка обединението на общите проблеми и намирането на общи решения между съседни държави са изключително важни за местните власти, да знаят, че някъде другаде, друг кмет решава устойчиво идентични проблеми.

От края на декември 2020 г. тече официалното изготвяне на анализа, който да залегне в Териториалният план за справедлив преход – основният финансов механизъм, по който ще се финансират дейностите, с насочените 2,4 милиарда лева за България. Той трябва да е готов в края на третото тримесечие на 2021 г., за да могат парите да започнат да се усвояват още в края на тази година.

За разлика от Югозападна България, където субектите са частни, то в старозагорския регион и Мините и най-големия ТЕЦ са държавни. Когато държавата не е активна има опасност ние да не знаем какво правим с нашите важни хора, мощности, съоръжения и енергийни нужди. Извън рамките на европейското финансиране не виждаме държавата да адресира проблема с други тип финансиране към местните бюджети.

Югоизточна България е две стъпки по-назад като процес на планиране и търсене на решения от Югозападна, но все още има време да се навакса, смята Георги Стефанов.

Много е важно засегнатите страни да бъдат пряко питани. Представете си миньорите и работещите в сектор Енергетика да могат да посочат, ако утре затворим мините, какво искате да работите. Това е успешния модел – хората да изразят тяхната гледна точка и тя да бъде взета предвид. Синдикатите и държавата имат капацитет за такова допитване. Въпросът е да се вземе решение за подобен подход.

Бъдещите икономически дейности в регионите в преход биха могли да бъдат с по-висока добавена стойност и заплащането на хората да бъде още по-добро, отколкото в момента. Ако постигнем това няма да имаме проблем по нито едно от другите направления, смята Георги Стефанов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Европа Директно отбелязва 9 май на областната панорама на професионалното образование

Европа Директно Стара Загора ще участва в дванадесета областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране в Стара Загора през месец май. Събитието ще се проведе на открито на 9 май от 10.00 до 19.00 часа и на 10 май от 9.00 до 14.30..

публикувано на 08.05.24 в 10:00

Европа Директно и Тракийски университет със съвместно събитие за еврото и професиите на бъдещето

Европа Директно -  Стара Загора и Тракийски университет ще са домакини на мрежовото информационно събитие на 10-те  центрове Европа Директно от страната на теми: „Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“. Целта на събитието е..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

15 старозагорски фирми бяха обучени в кръговата икономика по проект на ТПП с норвежки партньор

До края на април 2024 г. продължава проект "Норвежка подкрепа за зелени иновации в малки и средни предприятия". Той се реализира от Търговско-промишлената палата в Стара Загора. 15 компании от Старозагорски регион участват в него. "Темата..

публикувано на 17.04.24 в 10:00

Седем концепции за интегрирани териториални инвестиции с партньори от област Стара Загора са преминали успешно първия етап на кандидатстване

Започват обществените обсъждания на Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) по места в област Стара Загора. Седем концепции с партньори от Старозагорско  са преминали успешно етапа на административно съответствие и допустимост,..

публикувано на 08.04.24 в 15:16

УНСС изследва въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности

Въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности е темата на изследване по проект, който се осъществява от учени от Университета за национално и световно стопанство в София. Т е работят по него от 2022г.  и е съвместен проект с 12..

публикувано на 03.04.24 в 09:30

Второ събитие по проект "Преход на възможностите“ ще се проведе в Стара Загора

Изпълнението на европейския проект „Преход на възможностите“ продължава с второ събитие в Стара Загора. „Бранд Медия България“ и Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) организират съвместно кръгла маса, на която в дълбочина да бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 08:40

Радостин Танев: Зелената цел на Общината е на човек по дърво

Парк „Митрополит Методий Кусев", по-известен сред старозагорци като Аязмото, е едно от емблематичните места в града. В последните няколко години обаче растителният и дървесен потенциал на парка  видимо намалява. Основният вредител е короядът ,..

публикувано на 13.03.24 в 10:02

Обсъдиха Прехода на възможностите в Стара Загора

Tракийски университет беше домакин на конференция „Преход на възможностите – Стара Загора“, която се проведе на 29 февруари от „Бранд Медия България“ и Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора. Модератор на работните панели на..

публикувано на 06.03.24 в 11:26

Разясняват възможностите на прехода и Териториалния план

На срещата на 29 февруари целим да дадем яснота и конкретика по Териториалните планове, съобщи д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР) по повод събитието „Преход на..

публикувано на 28.02.24 в 10:00

Конференция разяснява енергийната ефективност на сградния фонд

В рамките на поредицата кръгли маси за финансиране на устойчива енергия, Министерство на енергетиката и Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект с подкрепата на Коалиция „Да обновим България“ организират  конференцията „Енергийната ефективност на..

публикувано на 31.01.24 в 10:00