Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 2 000 деца от Стара Загора се включват в инициативата "Засаждаме бъдеще с Гората.бг"

Снимка: Pixabay

Над 2 хиляди комплекта за засаждане на дърво получиха децата от старозагорски детски градини и училища. Безвъзмездното дарение е на фондация „77“, чиято национална инициатива се казва „Засаждаме бъдеще с Гората.бг“.

За логистиката, не за първи път, съдейства общинската администрация на Стара Загора, обясни началникът на отдел „Образование“ Станимира Димитрова:

100 000 комплекта за засаждане на дървета са раздадени в цялата страна в рамките на кампанията Засаждаме бъдеще с Гората.бг. В Стара Загора пожелаха да се включат 21 детски градини и 11 училища.

В инициативата участва и 13 детска градина "Пролет" в Стара Загора. 60 комплекта за засаждане на дърво са получили децата от предучилищните групи, каза директорката Борислава Христакиева. Повечето проекти в детското заведение са с екологична насоченост:

Развивайки се в тази насока, децата обогатяват своите знания и умения, и отношението си към природата – не само към горите, но и към водите и въздуха и всичко, което ни заобикаля, осъзнавайки, че ние сме едно цяло.

Никол е в четвърта група на детската градина и ще отглежда червен дъб. Когато стане голям, той ще прави компания на останалите дървета в градината им в с. Колена. Виктор също вече е засадил своето семенце, което, както обяснява: ще стане голямо дърво след година, ако го полива редовно и стои на слънце.

Инициативата за отглеждане и засаждане на дървета е на осем години. Повече от 1 милион са вече засадените дръвчета по кампаниите на Гората. бг. Дарени са десетки хиляди дървета и комплекти за отглеждане на собствено дърво, организирани са стотици доброволчески събития за създаване на гори. 

Репортажът можете да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Сливен отбеляза 143 години от Освобождението на България

Сливен отбеляза 143 години от Освобождението на България от османско иго. В Катедрален храм „Свети Димитър“ в Сливен бе отслужен благодарствен молебен за здраве и добруване на българския народ от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий...

публикувано на 03.03.21 в 16:28

Казанлък отбеляза националния празник

С тържествено вдигане на знамената на централния площад "Севтополис" започна празничният Трети март в Казанлък. Ритуала бе изпълнен от почетна рота на 61 Стрямска механизирана бригада. Преди това казанлъшки духовници отслужиха тържествен водосвет за..

публикувано на 03.03.21 в 16:21

Ямбол отбелязва празника с тържествена церемония и благодарствен молебен

С тържествена церемония и благодарствен молебен беше отбелязан Националният празник в Ямбол. Стотици граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите за Освобождението. В храм-паметника „Александър Невски”, в местността Бакаджиците край..

публикувано на 03.03.21 в 16:16

Младежко факелно шествие кани старозагорци за 11 път да почетат Трети март

За 11-та поредна година младите хора на Стара Загора организират свое шествие по улиците на Стара Загора в чест на Трети март – Националния празник на България. Идеята се ражда сред най-запалените поддръжници на „Берое“ от младежкия фен клуб на..

публикувано на 03.03.21 в 15:18

Специално за 3 март зазвъня 12-тонната камбана на храма в Шипка

Благодарствен молебен и панихида в памет на загиналите за Освобождението на България от османско робство отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в храм-паметника „Рождество Христово" в град Шипка. Повече от две..

публикувано на 03.03.21 в 13:26
Снимка: пресцентър на президентството

Румен Радев: Властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява

Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си? С този въпрос към събралото се множество на Шипка започна словото на президента Румен Радев.   Въпреки че тържествата на Шипка..

публикувано на 03.03.21 в 10:43

Стара Загора се включва в „Пробуждане с хоро“ с концерт на народният певец Веселин Василев

И тази година старозагорският народен изпълнител Веселин Василев се включва в инициативата „Пробуждане с хоро“. Той ще участва с 3 песни – една самостоятелна и две в дует с певицата Деница Янкова. В рамките на празника Пробуждане с хоро“ заедно с..

обновено на 03.03.21 в 09:45

Комисар Илиян Илиев: Спокойно започва празничният ден по пътя към връх Шипка

Около километър и половина е опашката от паркирани автомобили по пътя към връх Шипка към 8.00 часа тази сутрин . Времето е ветровито. Обстановката е спокойна, увери в ефира на радио Стара Загора комисар Илиян Илиев, началник на отдел „Охранителна..

публикувано на 03.03.21 в 08:39

Честваме 143 години от Освобождението

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в отбелязването на Националния празник в Габрово и на връх Шипка. Тържествената церемония там беше отменена от домакина  - Община Габрово, заради опасността от разпространение на..

публикувано на 03.03.21 в 08:21

Как Стара Загора ще отбележи националния празник

Честванията на паметната дата в Стара Загора щe зaпoчнат в 9.00 чaca c Молебен за България в Kaтeдpaлния xpaм „Cв. Hиĸoлaй Мирликлийски Чудотворец ". В 10.00 часа пpeд cгpaдaтa нa Oбщина Стара Загора щe ce cъcтoи pитyaлът зa издигaнe нa Haциoнaлнoтo..

обновено на 03.03.21 в 08:16