Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психологът Минчо Николов:

Дистанционното обучение е причинило синдром на професионалното прегаряне при някои учители

Изследване на прегарянето на учителите от 1995 г. информира, че силата на този процес е от порядъка на 5% на година, което ни убеждава, че или учителят трябва да работи не повече от 20 години, или към него, като професия трябва да бъдат приложени компенсаторни механизми. По тази причина от МОН, по предложение на КТ „Подкрепа“ възлага в края на миналата година на  Пловдивския университет да направи актуално изследване за диагностика на бърнаут ефекта при учителите в България.  Резултатите, от което могат да бъдат видени на сайта на синдикалната организация, но като краен резултат екипът направил изследването отправя предложение към Министерството на образованието и науката да инициира създаването на експертна група от представители на заинтересованите институции и организации за изработване на Национална политика за диагностика, превенция и справяне с хроничния стрес на работното място при педагогическите специалисти.

Какви са обаче реалните измерения на професионалното прегаряне при учителите в България в настоящата усложнена за тях ситуация. Отговор на този въпрос потърсихме от психолога Минчо Николов, който обясни за Радио Стара Загора, че можем да гадаем и предполагаме, но със сигурност на група учители, дистанционното обучение по един или друг начин не им се е понравило, както е причинило и стрес, синдром на професионалното прегаряне и редица други тревожности.

"Сред основните причини за това са може би респекта, авторитета, контрола, уважението към определения предмет, личност и дисциплина, които са много по-различни в онлайн вариант. Мениджмънтът на класа се случва по съвсем различен начин. Онзи, който смята, че ти трябва да кажем множество неща на българския ученик и той да е в готовност да ги асимилира, е всъщност в центъра на проблема. Това разбира се може да се случи и с добрия учител, който пък понякога бърка перфекционизма с това, което на практика може да даде ". 

Неприятното в ситуацията с прегарянето при учителите обаче е това, че то носи тристранен негатив, обясни още Николов. 

" Освен на самия педагогически специалист, учител, също така на самите ученици, също така и на техните родители. Тази колаборация е неизменна. Ако носи позитиви, те са ясни, ако са негативи - те отново се отразяват и на трите страни". 

Пътят към справянето с прегарянето на учителите според психолога Минчо Николов е първо да се поставят реалистични цели.

"Ако в един клас, ако при 50% + 1 ученици са постигнати образователните цели - нещата се случват. От там нататък вече може да се говори за намеса и индивидуална работа. Изключително сложно е във формата на над 20 ученици в клас, учителят да направи индивидуална форма. Винаги казвам на учителя да прави това, което успява и може. Но ако той е постигнал тези 50% + 1, това означава, че си е свършил работата. Да, децата са различни, с различни потребности, но важното в случая е да видим дали половината ученици успяваме да ги въвлечем в образователния процес. Те да се справят и да постигнат образователните цели. За тази реалистичност говоря. Българският учител не продава захар, за да се чувства удовлетворен от продадените количества. Поради тази причина трябва да намери начин да измерва личната си удовлетвореност. Всяка крачка, всеки един ученик, всяко постижение е важно. И ако се научи да търси своята удовлетвореност, да измерва и да я оценява, със сигурност щетите от професионалното прегаряне ще са по-малки. Ще изпитва и по-голямо задоволство от своя труд".

Цялото интервю на Елена Енчева с Минчо Николов, можете да чуете в прикачения звуков файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Д-р Ваня Иванова: Отбелязваме важни годишнини в тракийското движение

За Радио Стара Загора главният редактор на вестник "Тракия" - д-р Ваня Иванова от Съюза на тракийските дружества представя новия том II на Енциклопедия "Тракия", както и отбелязването на бележити годишнини в тракийското движение у нас. В началото на..

публикувано на 03.08.24 в 18:03

Тодор Гондов: Одринска Тракия даде най-много жертви по време на Илинденско-Преображенското въстание

"През 1895 година започва сформирането на революционен комитет в Одринска Тракия. Град Царево попада в 1 район и обхваща части от Странджа планина и земите около Черно море. Сред водещите войводи на този район са Михаил Герджиков, Пеню Шиваров, Цено..

публикувано на 02.08.24 в 11:32

Борислав Григоров: Инвазивните видове нанасят щети на местното биоразнообразие

"Инвазивните видове са организми, чието въвеждане извън естественото им местообитание заплашва биологичното разнообразие. Инвазивни видове се откриват сред всички таксономични групи. Освен цели организми, тук неизменно се включват и..

публикувано на 02.08.24 в 06:56

КНСБ: Колективното трудово договаряне защитава правата на работещите, а у нас е под 30%

Европейска Директива за минималните работни заплати в държавите членки изисква поне 80% от работниците да са обхванати от колективни трудови договори. До момента процентът на членовете на синдикални организации у нас е между 20 и 30. В случаи като..

публикувано на 01.08.24 в 14:03
Борислав Цеков

Борислав Цеков: Не може да се разтяга до неузнаваемост процедурата за връчване на мандати

Конституционната процедура с връчването на мандатите за съставяне на правителство за пореден път в последните години е в центъра на общественото внимание. Липсата на парламентарно мнозинство в 50-ия парламент е видно и създаването на редовно..

публикувано на 18.07.24 в 14:15
Ибрахим Карахасан-Чънар

Ако оцелее, ДПС ще стане партийка с малка роля в политическия живот

Дали ДПС ще продължи да съществува, ще стане ясно на следващите избори. Но и да продължи, тя няма да има досегашната си сила на балансьор, прогнозира в предаването „Час пик“ докторът на историческите науки Ибрахим Карахасан Чънар. По думите му, ако..

публикувано на 15.07.24 в 14:55
Георги Киряков

Георги Киряков: Малко вероятно е създаването на редовно правителство

Няма дилема кой ще спечели битката в ДПС. Основният електорат на партията си остава с почетния председател Ахмед Доган . Това мнение изрази в ефира на Радио Стара Загора политологът Георги Киряков. Той все пак уточни, че Делян Пеевски е натрупал..

публикувано на 15.07.24 в 08:53

Геновева Трифонова от Казанлък е участник в космическия лагер Space Camp Turkey

И тази година клуб „Светлини сред сенките“ при ОДК „Св. Ив. Рилски”, гр. Казанлък изпраща участник в Space CampTurkey 2024. Това е десетокласничката Геновева Трифонова. Тя е един от най-изявените ученици в клуба, носителка е ежегодно на десетки награди..

публикувано на 14.07.24 в 13:18
Мехмед Зейнел

Общинското предприятие "Мересев" има стратегия за превръщането си в един от символите на Стара Загора

Общинското дружеството „Мересев“ в Стара Загора ще се регистрира като социално предприятие. Фирмата отговаря на всички необходими критерии на Министерството на труда и социалните политики за предприятия, които поддържат по-голяма социална роля чрез..

публикувано на 10.07.24 в 12:30
Красимира Катинчарова

Красимира Катинчарова: Новината за края на партия "Величие" е силно преувеличена

Новината за края на партия „Величие“ е силно преувеличена. Това коментира в студиото на Радио Стара Загора старозагорският депутат от разпадналата се вече парламентарна група Красимира Катинчарова. Тя добави, че шестимата станали независими..

публикувано на 08.07.24 в 09:38