Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събират дарения за войнишки мемориал в казанлъшкото село Ясеново

Така би трябвало да изглежда бъдещият войнишки мемориал в казанлъшкото село Ясеново.

На предстоящата сесия на Общински съвет-Казанлък, ще бъде подложено на гласуване предложението за изграждане на паметник на загиналите във войните жители на село Ясеново. Инициативен комитет оглавяван от Христо Ангелов от туристическо дружество „Орлово гнездо“ се е заел с кампанията за набиране на средства за монумента в памет на 57 загинали в сражения войници от Ясеново.

"Село Шейново и Ясеново са единствените села в Казанлъшко, които нямат войнишки паметници", казва Христо Ангелов. Той обясни, че с подписка от 300 души е създаден инициативния комитет за издигане на войнишкия монумент. Направена е и предварителна сметка, според която за вдигането на паметника ще са нужни около 15 хиляди лева. Открита е дарителска сметка, като ще се търси помощ от местни фирми и благодетели.

В момента инициативният комитет е изработил календари, които продава благотворително.

Избрано е и място на бъдещия паметник, което трябва да бъде одобрено от общинските съветници в Казанлък. Предстоят и съгласувателни процедури с Министерство на отбраната и Областната администрация в Стара Загора, но Ангелов е оптимист, че ще успеят да преминат всички нужни стъпки.

Събрана е вече информация за всички 57 загинали във войните жители на Ясеново. За целта е издирена информация в Държавен Военно-исторически архив-Велико Търново, използвана е и помощ от директора на музея „шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов.

"Талантливият художник и дизайнер Иван Гайдаров, заедно с архитектите Виолета Бакунина и Иван Бакунин, разработиха уникален проект за паметника. Скулпторната композиция, концентрирана в изчистените пластични форми на мемориала, изразява недописаното войнишко писмо до майката, прекършеното перо, последната капка мастило, протегнатите към Бог майчини ръце, зловещия смъртоносен куршум, бойните щикове на защитниците на Родината. На паметните стени, на мраморни плочи са издълбани имена на героите.", обяснява Ангелов. 

По-голямата част от строително-монтажните дейности ще се извършат с доброволен труд от специалисти-съмишленици и помагачи", уверява инициаторът на идеята за войнишкия мемориал Христо Ангелов.

Той призовава повече хора да се включат в кампанията, за да се почетат душите на тези 57 младежи и мъже, оставили костите си по бранните полета на Тракия, Западните покрайниния, Македония и Хърватия.

  Откритата дарителска сметка е следната:

  BIC:.UNCRGSF;.IBAN:.BG11UNCR70001523598563 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Градоносен облак над Стара Загора

18 км облак е причина за щетите от градушката в Сливенско

Градоносен облак с дължина 18 километра и височина над 10 километра е причинил щетите по земеделските площи в няколко села в Сливенско и град Шивачево вчера следобед. На всеки 30 секунди са изстрелвани противоградни ракети по облака, като само в..

публикувано на 26.04.24 в 17:30

Близо 1100 ракети са изстреляни при вчерашните градушки

В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, чиито площи пострадаха от вчерашната градушка в Южна България. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов по време на среща със земеделски производители в..

публикувано на 26.04.24 в 17:08

Дискусия за еврото и професиите на бъдещето се проведе в Стара Загора

„Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“ бяха темите на провелата се днес в Тракийския университет работна среща с участието на икономиста Левон Хампарцумян и бившия представител на ЕК в София и Загреб Огнян Златев. Организатор на..

публикувано на 26.04.24 в 16:13
Хасково

"Възраждане" - Хасково искат оставката на председателя на РИК

„Възраждане“ – Хасково са първата политическа сила, обвила листатата си за предстоящите парламентарни и общински избори. Водач в листата за народни представители ще бъде Георги Георгиев, който и в момента е депутат. От „Възраждане“ заявиха, че..

публикувано на 26.04.24 в 15:59
УМБАЛ

В Университетската болница в Стара Загора ще правят PCR тестове за коклюш

От понеделник лабораторията в Университетската болница в Стара Загора ще прави PCR тестове за коклюш, информира директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка в страната и областта и..

публикувано на 26.04.24 в 15:53

Живко Тодоров: Марица-изток е кауза на всички нас

Синдикални лидери от КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток " и кметът на Стара Загора Живко Тодоров дадоха съвместна пресконференция, за да запознаят местната общественост с постигнатото в София вчера. Накратко хронологията - от протеста на миньори и..

публикувано на 26.04.24 в 15:08

„Изворът да не пресъхва - Цветница 2024" ще се проведе в неделя

Традиционното издание на издание на Детско-юношеския фолклорен празник „Изворът да не пресъхва - Цветница 2024" ще се проведе на самия празник. Тази година той е на 29 април (неделя) . Юбилейното 20 издание ще се състои на сцената в парк "Артилерийски" от..

публикувано на 26.04.24 в 14:40
Снимка: община Мъглиж

С богата програма Мъглиж ще отбележи своя празник

С богата и разнообразна празнична програма и тази година Мъглиж ще отбележи по традиция своя празник на Цветница. Празненствата ще започнат още на в събота на Лазаровден.  В събота сутринта , лазарки ще обиколят къщите на Мъглиж, за да пеят за..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Поправят стари вещи на чаша кафе в Стара Загора

Среща под мотото "Поправи с приятели"  ще се проведе на 27 април  (събота) в Стара Загора. Целта на събитието е старозагорци да занесат стари свои уреди или вещи, които майстори на място да поправят в приятна обстановка и на чаша кафе. „Срещата е..

публикувано на 26.04.24 в 14:00

Описват щетите от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка, която на места достигна големината на орех. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите..

публикувано на 26.04.24 в 13:35