Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите партии и коалиции не се споразумяха за състава на РИК в Ямбол

Във връзка с произвеждане на избори за народни представители за Народно събрание на 04 април 2021г., съгласно разпоредбите на чл. 60, ал.1 и ал. 2 от Изборния кодекс, областният управител на област Ямбол свика и проведе консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия – Ямбол.

Съгласно Изборния кодекс в консултациите участват парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат избрани членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

На днешните консултации участие взеха упълномощени представители на ПП ГЕРБ, Коалиция „БСП за България“, Партия ДПС, Коалиция „Обединени патриоти“, Партия „Воля“, Коалиция „Демократична България – Обединение“.

Районна избирателна комисия Ямбол съгласно решенията на ЦИК е 15 членна и се състои от председател, двама заместник-председатели, секретар и членове. Партия ГЕРБ ще има 6 представители, съгласно Решение № 1966-НС от 28.01.2021г. на ЦИК. Предложението на ГЕРБ за председател на РИК-Ямбол е Екатерина Янева. Коалиция „БСП за България“ ще има 4 представители, тяхно е и предложението за секретар – Мариана Гърдева, Партия ДПС има две места в комисията, като предлага за заместник-председател – Лора Каламерова. Предложение за заместник-председател направиха и от НФСБ и ВМРО, това е Стоян Дойчев, а Партия АТАКА, предложи член на комисията. От Партия „Воля“ и Коалиция „Демократична България – Обединение“ предложиха по един член на комисията. Поради факта, че Коалиция „Обединени патриоти“ има право на едно място в РИК Ямбол, а направените в хода на консултациите предложения от представителите на различните партии са две, не бе постигнато общо споразумение за състава.

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс областният управител ще изпрати всички направени предложения в Централната избирателна комисия, която ще вземе решение и определи състава на РИК-Ямбол.

След проведените днес консултации в Областна администрация постъпи писмено предложение на Партия НФСБ, подкрепено от ВМРО, партии част от Коалиция Обединени патриоти, за промяна на тяхното предложение за заместник-председател на РИК-Ямбол. Вместо предложеният по-рано на консултациите Стоян Дойчев, заместник-председател на РИК да бъде Иван Кърцъков, информираха от областна администрация.
Всички партии и коалиции участвали в консултациите бяха информирани за поисканата от НФСБ промяна.
Всички документи, включително и това допълнително предложение, ще бъдат изпратени в ЦИК, която ще реши състава на РИК-Ямбол.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Живко Тодоров

Живко Тодоров: Не нося отговорност за делата на общинските съветници

Не е моя работа да съдя общински съветник, все още не съм чел и решението на ВКС.  Така кметът Живко Тодоров к оментира казуса  с осъдителната присъда на общинския съветник от "Алтернативата на гражданите-ВМРО" Янко Янков за купуване на гласове и..

публикувано на 29.03.24 в 14:29

Протестното автошествие на миньори и енергетици премина в Хасковска област

И в Хасково днес се проведе протестно автошествие заетите в комплекс "Марица-изток". Недоволните с близо 79 автомобила преминаха през центъра на областния град и се отправиха към Харманли, където се заканиха да блокират пътя към магистрала "Марица"...

публикувано на 29.03.24 в 14:23

Полицията в Стара Загора предупреждава за телефонни измамници

За зачестили случаи на телефонни измами предупреждават от полицията в Стара Загора. Поредната жертва е 81-годишна жена от село Овощник . На 28 март тя е получила телефонно обаждане на стационарния си телефон, от лице което се е представило за..

публикувано на 29.03.24 в 14:12

Трансформират "Ученическо хранене" в Стара Загора, търсят частната инициатива

Около 30 милиона лева ще бъдат инвестирани в сферата на образованието в община Стара Загора. Средствата са от програмата на ресорното министерство и през общинския бюджет и са за ремонти, разширяване на материалната база, спортни площадки и дворни..

публикувано на 29.03.24 в 14:08
Община Стара Загора

Записването на първокласници в Стара Загора започва на 14 май

На 14 май, в 12:00 часа ще бъде отворена системата за електронно записване на първокласници за учебната 2024/2025 година, информират от община Стара Загора. Системата ще бъде затворена на 28 май 2024 г. като до 23:59 часа на тази дата могат да..

публикувано на 29.03.24 в 14:00

1680 декара са залесените площи през 2023 г. от РДГ - Сливен

Регионалната дирекция по горите – Сливен, е извършила над 27 хил. проверки през изминалата 2023 г. Съставени са над 370 акта за нарушение на нормативната уредба. В резултат на това са задържани 96 кубика дърва за огрев, 2 превозни средства, каруца и..

публикувано на 29.03.24 в 14:00
Станимир Георгиев (вляво) и Йордан Стоянов от сдружение

Миньори и енергетици непреклонни в исканията си към властта

Около 30 автомобила потеглиха тази сутрин от Раднево на протестно автошествие в две области - Стара Загора и Хасково. Организатор на поредната четвърта акция е наскоро учреденото сдружение "Миньори и енергетици заедно", което обединява работещи в..

публикувано на 29.03.24 в 11:39
Четвърти протест на Сдружение

Сдружение „Миньори и енергетици заедно“ с декларация до Народното събрание и президента

За четвърти път заетите в комплекс „Марица изток“ излизат на протестно автошествие. Организаторите от новоучреденото Сдружение „Миньори и енергетици заедно“ излязоха с декларация, която ще изпратят до Народното събрание и президента. В нея те..

публикувано на 29.03.24 в 09:43
Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“

ТД "Сърнена гора" ще почиства парк "Бранителите на Стара Загора"

Туристическо дружество „Сърнена гора“ се включва в пролетно почистване на парка край Самарското знаме. То е насрочено за съботния ден, с начален час от 8.30. Инициативата е организира заедно с групата „Спаси Стара Загора“ и с подкрепата на Община Стара..

публикувано на 29.03.24 в 08:26

Трета седмица спад в съвкупното равнище на цените

Трета поредна седмица се отчита намаление в съвкупното равнище на цените на основните продукти в потребителската кошница, съобщи Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. По думите му, има макар и малко..

публикувано на 29.03.24 в 08:23