Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любовта и нейните форми. Разликата между "влюбен съм" и "обичам"

Снимка: pixabay.com

Откакто съществува светът, та и до днес, все още никой не може да даде точно обяснение за това какво е любовта. През 80-те години на миналия век американският психолог Робърт Стърнберг разработва трикомпонентна теория за любовта, която включва емоционална близост, страст и ангажираност. На по-късен етап определя и 7 вида любов. Това каза в интервю за Радио Стара Загора магистър психологът, когнитивно-поведенчески и хипно терапевтът Иванка Драгнева.

Първият вид, това е страстта. Тя се изразява в силно привличане и непреодолима страст. 

За съжаление това не продължава дълго“, коментира магистър психологът.

Вторият вид любов е харесването. При нея имаме общи интереси и взаимно допълване. „Тя по-скоро се основава на едно добро приятелство и не може да се определи като истинска любов“.

Трета е празната любов. При нея водеща е ангажираността, липсват страстта и интимността.

Четвъртата е безумната любов. Тя е импулсивната и е позната на много двойки. „Тя се появява, когато двама души наистина са привлечени един от друг и са готови да се обвържат в живота. При нея обаче липсва истинската, дълбока интимност“.

Пета е романтичната любов. При нея има страст, интимност. В тази ситуацията двойките се чувстват удобно един до друг, но не са готови да поемат сериозни ангажименти. Връзки от този тип рядко стигат до взаимно съжителство.

Компанъони е шестият вид. Тази любов се състои в ангажираност и близост. „Такива връзки са по-силни от обикновено приятелство и има истинска привързаност, но липсва любов и страст. Според психолозите тя може да възникне след дълги години на познанство или това е т.нар платоническа любов“.

И седмият вид е абсолютно съвършената любов. Тя включва всичките 3 компонента - емоционална близост, страст и ангажираност. Рядко се среща в живота.

Няма как да дадем един отговор за това, колко трае всъщност любовта, коментира още Иванка Драгнева. 

Тя коментира още, че е от голямо значение да можем да разграничаваме любовта от влюбването. „Да си влюбен и да обичаш са две коренно различни неща. Влюбването е чиста химия. То е коктейл от хормони. Когато влюбването отмине ние махаме розовите очила и се изправяме пред реалността“.

По темата за неуспешните връзки магистър психологът коментира, че нараства броят на хората, които се осмеляват да си тръгнат навреме.

„Най-важното нещо е да се научим навреме да приключваме, както неуспешните връзки, така и всичко, което ни дърпа назад в живота.“

В деня на любовта експертът подчерта, че: „Най важният двигател е любовта, така че никога не се страхувайте да го правите“.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Обич и песен" отново в Стара Загора

За трето поредно лято популярни български изпълнители ще гостуват в Стара Загора с концерт от националното турне “Обич и песен 2024“. "Много приятен звезден букет от любими музиканти ще радва публиката и във вашия град. Трудно се организира подобно..

публикувано на 12.07.24 в 13:18

Старозагорският куклен театър търси стари шапки, стенни часовници и куфари

За нуждите на 13-тата Творческа лаборатория „Без корени“, която започва на 21 юли,Старозагорският куклен театър се обръща към своята публика за помощ.  В името на експеримента с различни материали, ще са необходими стари: шапки – тип бомбе,..

публикувано на 09.07.24 в 15:36
Димо Генов в Галерия

Художникът Димо Генов: Творейки правим автопортрет на живота си

Днес рожден ден празнува Димо Генов, един от най-харизматичните художници на Стара Загора. За по-младите си колеги той е не само любим учител, а вдъхновяващ пример за пословично трудолюбие и отдаденост към изкуството. Помня, че едно от първите ми..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Огнян Георгиев

Всяка песен разказва история

Песента „Сънят на ореха“ е сред финалистите в Националния конкурс „Бургас и морето" 2024 . Автор на текста е Йордан Пеев, поет, драматург и писател. Музиката е на Митко Динев. Новата песен, с подчертано шлагерно звучене, ще бъде представена пред публика..

публикувано на 08.07.24 в 17:25

Генко Гешев: Ще съживим "Тракийска лира"

Организирането на нови събития и инициативи в сферата на културата като фестивали, концерти, конкурси е целта на новосъздаденото общинското предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“, каза избраният за ръководител на звеното проф. Генко Гешев...

публикувано на 08.07.24 в 10:12

"Музата Арт Фестивал" ни връща към българското

Какво е да имаш муза? За творците - може би най-ценния инструмент, а за трима ентусиасти с различни професии, музата се крие в природата на Родопа планина. Фотографът Невена Цветкова, барманът Ива Герджикова-Дончева и инженерът Раденко Велинов имат..

публикувано на 05.07.24 в 18:04

Откриват експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024 в зала „Лубор Байер“

Представителството на СБХ - Стара Загора кани ценителите на изобразителното изкуство и гостите на града на откриването на експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024. То ще бъде на 5 юли от 18:00 ч., в дома на старозагорските художници – изложбена зала..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Силвия Дончева, Муна Афез, Матео и Омар гостуваха в студиото на Радио Стара Загора.

Ученици от Тунис са на театрален обмен в Стара Загора

Театрална ученическа група от Тунис гостува на своите талантливи съмишленици от трупата "Приключенците на франкофонския театър" в Стара Загора. Двете ученически трупи ще представят своите спектакли пред публика в петък от 19 ч. в Регионална..

публикувано на 04.07.24 в 16:18

Нови награди за талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора

Нови награди прибавят към колекцията си талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора с ръководител Светла Тодорова. Те са заслужили първа награда за най-добър спектакъл във възрастова група 14-19 г. За “Най-чудното чудо” по Стефан Цанев от..

публикувано на 04.07.24 в 11:34

Ромео и Жулиета танцуват под звездите

Четири поредни вечери са предвидени за премиерата на мюзикъла „Ромео и Жулиета“ , по драмата на Уилям Шекспир и музика на Жерар Пресгурвик. На 19, 20, 21 и 22 юли, на сцената на Античния форум "Августа Траяна" , под звездното небе,..

публикувано на 03.07.24 в 16:50