Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Свети Теодор Тирон е духовният закрилник на Стара Загора

Православен параклис „Свети Теодор Тирон“, Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

На 17 февруари Православната църква празнува паметта на св. Теодор Тирон в деня, в който той пострадал за Христа.

Главният празник посветен на светеца обаче се извършва в първата събота на Великия пост, на Тодоровден. Малко хора знаят, че заради светеца именно Тодоровден е дълго време е честван като Празник на Стара Загора, а св. Теодор Тирон е духовният закрилник на Стара Загора.

Св. Теодор Тирон е свързан със Стара Загора, тъй като векове на ред е бил небесен покровител на този град, разказва Мариана Минкова от Регионалния исторически музей. Тя допълва, че неговият култ е свързан и със старозагорското Аязмо.

„По стари документи се знае, че още по турско време хълмът е носил името Аязмото на Св. Теодор Тирон. Там е имал един камък, то който е изтичала лековита вода. И до ден днешен този извор съществува до църквата Св. Теодор Тирон“, разказва Минкова.

Тя пояснява, че до 1960 г. Тодоровден е бил и Празника на Стара Загора преди да бъде избрана датата 5 октомври.

„Имало е традиция на Тодоровден, като мало и голямо се е стичало на Аязмото, организирал се е панаир, има реклами за Тодоровска седмица, влаковете са пътували с намаление, този празник е хубаво да се почита и отбелязва и в наши дни“, споделя Мариана Минкова. Тя се надява да се празнува от старозагорци и духовният закрилник на старозагорци.


Още от категорията

Доц. Емил Славов: Преобладаващата част от хората със завършен имунизационен цикъл имат наличие на антитела за поне 6 месеца

Хората, преболедували ковид по време на втората вълна – ноември- декември 2021г., могат да пристъпят към ваксинация след проверка на наличието на антитела. Тестове за това могат да се правят в разстояние от 2 до 6 месеца, в зависимост от..

публикувано на 23.04.21 в 09:35

Димитър Чорбаджиев: "Демократична България" може да подкрепи правителство на "Има такъв народ"

Изолацията на ГЕРБ – СДС е факт, защото твърде дълго време държавата се управлява еднолично от Бойко Борисов, посредством обръчи от фирми и усещане за корупция. Това заяви Димитър Чорбаджиев от коалиция “Демократична България“ в Стара Загора в..

публикувано на 22.04.21 в 16:39
Юлиян Попов

Бъдещият климатичен закон на ЕС ще създаде предвидима инвестиционна среда

Климатичният закон на ЕС може да бъде готов до края на годината, след като Европейския парламент и страните членки на ЕС се договориха за ограничаване на парниковите емисии с „най-малко“ 55% до 2030 г. спрямо нивата им от 1990 г. Това коментира в..

публикувано на 22.04.21 в 10:05

Елеонора Йосифова: Чужденците ценят автентичната България, а не All Inclusive

Икономическата криза, която предизвика Covid-19 засегна чувствително туристическия бранш. Той сe оказа в челните позиции по загуби. Локдаунът затвори хотели, остави без работа подготвени кадри и предизвика вълна от въпросителни към управляващите...

публикувано на 21.04.21 в 12:35

Иван Михайлов: Бизнесът има големи очаквания към следващото правителство

Българската работодателска асоциация „Иновативни технологии“ (БРАИТ) и Автомобилният клъстер имат високи очаквания към бъдещото правителство. Позицията изрази председателят на двете организации инж. Иван Михайлов пред Радио Стара Загора и БНР...

публикувано на 21.04.21 в 08:15

Най-често срещаните грешки при възпитанието на кучета и някои съвети за домашните любимци

В пандемията и затварянето ни по домовете, много хора се решиха за другарче да си вземат куче. Някои дори осиновиха, други приютиха от улицата. Собствениците на най-добрия приятел на човека трябва да знаят, че обучението и възпитанието на този вид..

публикувано на 20.04.21 в 16:34

България губи едно място в класацията на “Репортери без граници” и вече е 112-а

България губи едно място в класацията на "Репортери без граници" (RSF) и вече е 112-а, показва публикуваният във вторник годишен индекс на свободата на печата. Индексът, който  всяка година оценява свободата на словото в 180 държави и..

публикувано на 20.04.21 в 16:10

Избирателите много скоро ще разберат, че политиката не е шоу

Редно е новото мнозинство в парламента да излъчи стабилно правителство. Необходимо е да бъде избран Министерски съвет, който веднага да започне да управлява. Намираме се в здравна криза, предстоят важни икономически въпроси за решаване,..

публикувано на 20.04.21 в 15:39
доц.Николай Цанков

Близо 100 асистенти и докторанти събра Педагогическия факултет на ТУ - Стара Загора

Eжeгoдният зa Πeдaгoгичecĸия фaĸyлтeт нa Tpaĸийcĸи yнивepcитeт ĸypc cъбpa пpeз 2021 г. близo 100 acиcтeнти и дoĸтopaнти нa виcшeтo yчилищe. Бъдeщи и нacтoящи млaди yнивepcитeтcĸи пpeпoдaвaтeли oт вcичĸи фaĸyлтeти ce oбyчaвaт в paзлични пoдxoди,..

публикувано на 19.04.21 в 11:57
д-р Петър Янков

Д-р Петър Янков живее в царството на птиците

Петър Янков е завършил Биологическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски", специалност "Екология". Защитил е докторска дисертация на тема "Птиците на София". Работил е 12 години в БАН до 1988 година, когато става един от основателите на Българското..

публикувано на 18.04.21 в 17:09