Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Ямбол отхвърли идеята за референдум за 5G мрежите

С 21 гласа Общинският съвет на Ямбол прие да бъде отхвърлено предложението на 14 общински съветници за провеждане на местен референдум за налагане на двугодишен мораториум за разполагане на оборудване, работещо по стандарт 5G . До решението се стигна след тайно гласуване. Становище по въпроса изрази писмено и адвокат Минчо Спасов. Според него местният парламент не е компетентен да взема решение по подобна тема. Ако обаче 1/5 от общините в България направят предложение за провеждане на Национален референдум по този въпрос, то тогава предложението ще бъде законосъобразно. Очаква се на следващата сесия общинските съветници в Ямбол да разгледат предложение за провеждане на национален референдум за налагане на мораториум на 5 G мрежата.

Информация на Румяна Стефанова 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Биорали с магарешки каручки в Гурково под патронажа на Тракийския университет

Гурково ще е домакин за 35-и път на единственото по рода си в България Биорали с магарешки каручки, което ще се проведе на 1 септември.  Стартът ще бъде даден в 10 часа с магарешки химн и  от президента на уникалното състезание, който пристига с..

публикувано на 30.08.24 в 12:54

Катастрофа на пътя Стара Загора - Казанлък в района на село Змейово

Движението по пътя Стара Загора - Казанлък в района на село Змейово се осъществява двупосочно в една лента поради катастрофа, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 30.08.24 в 12:24

Активисти от Хасково, Минерални бани и Стамболово прекараха нощта пред сараите в „Бояна“

Симпатизанти на ДПС и лоялни на Ахмед Доган привърженици прекараха цяла нощ пред сградите на сараите в Росенец и столичния квартал "Бояна", за да попречат да бъдат изнасяни вещи от там. До напрежението се стигна след като бившият транспортен..

публикувано на 30.08.24 в 12:10

Изследователи на тракийската култура се събират в Казанлък

Научна конференция в Казанлък събира за 15-ти път изследователи в областта на тракологията, тракийската и антична археология. Събитието се провежда днес и утре в историческия музей „Искра“ в рамките на Празниците в долината на тракийските царе. В..

публикувано на 30.08.24 в 12:08

Националният събор "Богородична стъпка" посреща пазители на традициите от 20 области

Предстои дългоочакваното XVIII издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Тази година той ще се проведе на 31 август и 1 септември в курортното селище Старозагорски бани. Организаторите на събитието Община Стара..

обновено на 30.08.24 в 11:47

Хванаха шофьор с 2,9 промила в Стара Загора

Полицията в Стара Загора задържа 40-годишен мъж, който шофирал с 2,9 промила алкохол в кръвта. Това е установено с техническо средство след настъпило произшествие вчера на кръстовището на ул. "Св. Отец Паисий" и ул. "Августа Траяна". По информация на ОД МВР..

публикувано на 30.08.24 в 11:27

36-годишен мъж е с опасност за живота, след като се самонарани

На 29.08.2024г., в 18.15ч., във Второ РУ-Стара Загора е получено съобщение, че мъж предизвикал скандал и буйствал пред магазин в Стара Загора, като псувал, викал и нанесъл удари на 35-годишна жена, както и счупил стъклото на входната врата на магазина,..

публикувано на 30.08.24 в 11:25

Нареждат изложба на картини от Националния пленер по живопис „С Хасково в сърцето“

Понеделник, 2 септември, от 18,00 часа, в галерия „Форум“ ще бъде открита експозиция на творбите, създадени с Хасково в сърцето по време на Националния пленер по живопис. Автори на творбите -  живопис, са Васил Тенев, Илияна Минкова, Ивелина..

публикувано на 30.08.24 в 11:18

Стара река кани гости за събора на селото

Традиционният общоселски събор на Стара река ще се проведе в три поредни дни -  30 и 31 август и 1 септември. Организаторите от кметството са предвидили богата програма и изненади за жителите и гостите на китното балканско селце. Началото на..

публикувано на 30.08.24 в 09:30

Прожектират адаптирани филми за незрящи в рамките на "Празници в Долината на тракийските царе"

В рамките на тазгодишните “Празници в Долината на тракийските царе” в Казанлък, ще бъдат представени адаптирани филми за незрящи. Късометражните ленти "Изповед" на режисьорката Дима Настева и "Три" на Боян Таксиров, ще бъдат прожектирани на..

публикувано на 30.08.24 в 08:57