Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 семейни лекари в Стара Загора вече получиха дози от ваксините срещу ковид

Снимка: БТА

Първите дози от ваксини получиха общопрактикуващите лекари в Стара Загора. 

300 са дозите и те са разпределени по 10 на общо 30 общопрактикуващи лекари, съобщиха от Регионалната здравна инспекция

Организацията на процеса на ваксиниране е отговорност на личния лекар и въпроси по нея не би трябвало да постъпват към РЗИ, добавиха още от там.

Сертификат за имунизация срещу ковид-19 се получава след направена втора доза от ваксината, уточняват от здравната инспекция.

Всеки, който има издаден квалифициран електронен подпис на свое име, има достъп до пациентското си досие на електронен адрес https://his.bg, от меню „Аз и моето семейство“, подменю „Моето пациентско досие“. След успешен вход сертификатът се разпечатва от раздел „Имунизации“.

Хората, които нямат електронен подпис могат да поискат своя сертификат от избрания от тях личен лекар или от ваксинационния пункт, в който е поставена ваксината.

Сертификатът за ваксинация няма подпис и печат, тъй като се генерира автоматично, за да бъдат избегнати всякакви злоупотреби.

Българският сертификат за поставена ваксина срещу ковид-19 отговаря на изискванията на държавите членки на Европейския съюз, като е надграден с QR код, позволяващ достъп от всяка точка на света.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кой кой е около двете фракции на ДПС в региона

Лятото си отива, но жегата в България, поне в политическо отношение, остава. Втора седмица вече въпросът след разкола в ДПС кой и как ще участва в седмите поред извънредни парламетарни избори, броди из България.  Към неяснотите около регистрацията..

публикувано на 04.09.24 в 17:57

Утре празнуват носителите на имената Захари и Елисавета

53-ма представители на силния пол, носители на името Захари и с настоящ адрес в община Стара Загора, ще празнуват своя имен ден утре, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.  На 5 септември църквата почита паметта на Св. пророк Захарий и Св...

публикувано на 04.09.24 в 16:56

Изграждат ново кръстовище на околовръстния път в Казанлък

Започна изграждането на ново кръстовище на Подбалканския път в района на околовръстното шосе на Казанлък. То трябва да позволи по-добра и безопасна свързаност на района около Индустриалната зона и селата южно от Града на розите. Заместник-кметът..

публикувано на 04.09.24 в 16:53

Задържаха двама мъже за хулиганство и отправяне на обиди спрямо полицейски служители

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняеми двама мъже  - на 34 г., и 33 г., за това, че на 02/03 септември 2024г. в гр. Гълъбово, обл. Стара Загора, в съучастие помежду си, са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения..

публикувано на 04.09.24 в 15:57

Старозагорският куклен театър открива с премиера новия творчески сезон

Новият творчески сезон на Старозагорския куклен театър започва с премиерата на „Рибарят и златната рибка“.  Режисьорът Цвети Пеняшки е създал сценичен вариант на класическата приказка  по текстовете на Александър Пушкин и Братя Грим, който много..

публикувано на 04.09.24 в 15:50

Горски педагози учат децата да опазват горите

Горски педагози от „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен участват в 18-тия Европейски Конгрес по горска педагогика, чийто домакин тази година е България. Събитието се провежда от 2 до 5 септември на територията на Учебно-опитно горско..

публикувано на 04.09.24 в 15:46
Проф. Николай Овчаров

Олтар за кървави жертвоприношения откриха при разкопки на Перперикон

Два олтара са били открити при проучвателни дейности, които протичат в мегалитното светилище Перперикон. Един от тях по всяка вероятност е бил използван за кървави жертвоприношения. Находката е установена преди броени дни, култовото съоръжение е..

публикувано на 04.09.24 в 15:39

Засилен контрол по пътищата в Старозагорско

Съвместна специализирана полицейска операция по метода „широкообхватен контрол" се проведе днес на път I-5, околовръстен на Стара Загора. В нея взеха участие служители от ОДМВР-Стара Загора, ИА „Автомобилна администрация“, Агенция„Пътна инфраструктура“,..

публикувано на 04.09.24 в 15:37

Десетки старозагорци поискаха достъп до електронното си здравно досие

Информационна кампания за популяризиране на електронното здравно досие и приложението еЗдраве се провежда от днес в редица областни градове на страната. Целта е да се разясни как всеки човек може да получи улеснен персонализиран достъп и възможностите,..

публикувано на 04.09.24 в 14:35
доц. Атанас Славов

Доц. Атанас Славов: Основната цел пред коалиция ПП-ДБ е да си върне доверието на над 100 хиляди избиратели

Основните приоритети след продължаването на коалиционното споразумение между „Да, България“ и останалите партньори в коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, решението за което беше взето на Националния съвет вчера, са връщане на..

публикувано на 04.09.24 в 14:20