Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Увеличават се пациентите с коронавирус в Университетска болница в Стара Загора

УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора.
Снимка: Радио Стара Загора

Плавна, но трайна тенденция на увеличаване на хоспитализациите на пациенти с ковид 19 се наблюдава в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович", съобщи за Радио Стара Загора директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. В момента там се лекуват 40 пациенти, петима от тях са интубирани. 

"Броят на хоспитализираните пациенти, които са с усложнения след доказан ковид 19 е общо 40. В клиниката по пулмология има 12 души, които са на кислородна маска, при които заболяването протича тежко", съобщи проф. Йовчев.

Заети са половината от разкритите легла за лечение на болни от коронавирус в общо три отделения на Университетска болница. 

"Ако трябва да бъдем откровени следваща вълна ще има, да се надяваме, че няма да бъде в този размер и интензитет като предишните", коментира проф. Йовчев.

Към днешна дата леглата за лечението на ковид са 82. Ако продължи да нараства броят на пациенти, лечебното заведение има план да разшири броя на леглата в други клиники на Университетската болница.

Проф. Йовчев добави, че досега  няма хоспитализирани пациенти, при които да има регистриран нов щам или съответната вирусна мутация, за които се коментира в публичното пространство.

По негови наблюдения в момента инфекцията сега протича малко по-леко, броят на починалите също е по-малък.

Въпреки това проф. Йовчев ще продължи да настоява положителните лица да бъдат обследвани клинически още в момента на поставянето на диагнозата, защото всяко едно забавяне на терапията води до риск от възникване на усложнения.

"В болницата една значителна част от здравните работници вече са преболедували ковид 19 и за щастие нямаме регистрирани смъртни случаи при медицинските лица. Друга част от персонала бяха имунизирани в първата фаза, това ни дава основания да бъдем малко по-спокойни, но не с намалена бдителност. 18% от лицата, които лекуваха пациенти с коронавирус развиха клиника и преболедуваха ковид. 140 са ваксинираните здравни работници в болницата", коментира проф. Йовчев. 

Още от категорията

Днес пускат движението в ремонтирания участък от магистрала "Тракия"

На 23 април /петък/ около 11 ч. се пуска движението в ремонтирания 10 км участък от автомагистрала „Тракия" от Чирпан до Свобода. Това е и вторият участък от общо 16,5 км, които започнаха да се обновяват през февруари. В началото на април завърши и..

публикувано на 23.04.21 в 05:44

"Ботева гора" засадиха ученици от Мъглиж

200 фиданки черен бор и атласки кедър засадиха учениците от ОУ „Христо Ботев“ в Мъглиж. В Зелената инициатива се включиха  около 50 деца и 15 учители, които с помощта на служители от ТП Държавно горско стопанство Мъглиж, които осигуряват и..

публикувано на 22.04.21 в 17:27
д-р Христина Клисурова

Кампания събира средства за линейка за диви животни в Стара Загора

Спасителният център за диви животни на „Зелени Балкани“ в Стара Загора стартира кампания за набиране на средства за "дива линейка". Парите ще отидат за изплащане на лизинга на лекия автомобил, който природозащитниците използват за спасяване на..

публикувано на 22.04.21 в 17:11

Въвежда се временна организация на движението на част от околовръстния път на Стара Загора

Във връзка с ремонтно- възстановителни работи на АМ „Тракия" в двете платна в област Стара Загора в участъка от км 184 до км 208  и въвеждането на временна организация на движението се променя постоянната организация на движението при пътен възел Стара..

публикувано на 22.04.21 в 16:59

Димитър Чорбаджиев: "Демократична България" може да подкрепи правителство на "Има такъв народ"

Изолацията на ГЕРБ – СДС е факт, защото твърде дълго време държавата се управлява еднолично от Бойко Борисов, посредством обръчи от фирми и усещане за корупция. Това заяви Димитър Чорбаджиев от коалиция “Демократична България“ в Стара Загора в..

публикувано на 22.04.21 в 16:39
Улица „Раковски“ и сградата на Община Ямбол

Дългосрочен заем от близо 9 млн. лева предвижда да поеме община Ямбол

Дългосрочен заем от близо 9 млн. лева предвижда да поеме община Ямбол. Със средствата ще бъдат реализирани пет обекта, сред които и цялостна реконструкция на уличното осветление. За подмяната на уличното осветление са необходими близо  за..

публикувано на 22.04.21 в 16:07

Декоративен лавров венец ще спира вандали около паметник в Стара Загора

Изграждане на ниска декоративна ограда, тип "лавров венец", около основата на „Паметника на загиналите във войните старозагорци" в парк „Александър Стамболийски" е обсъдено днес на редовното заседание на Обществения съвет за архитектура, изкуство и..

публикувано на 22.04.21 в 15:02

Пандемията удари разходите за култура и развлечения на домакинствата

Делът на работната заплата в общите доходи на домакинствата в България намалява за първи път от 5 години. През 2020 г. той достига едва 56% от общия доход. Това съобщи за Радио Стара Загора икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ)..

публикувано на 22.04.21 в 14:55

В петък пускат движението в ремонтирания участък от магистрала "Тракия"

На 23 април /петък/ около 11 ч. се пуска движението в ремонтирания 10 км участък от автомагистрала „Тракия" от Чирпан до Свобода. Това е и вторият участък от общо 16,5 км, които започнаха да се обновяват през февруари . В началото на април завърши и..

публикувано на 22.04.21 в 14:36

Язовирите в Сливенско се изпускат контролирано

Няма опасност при приливане на двата най-големи  язовира  в област Сливен - „Жребчево" и „Асеновец" да бъдат засегнати земеделски площи или населени места. Това увериха управителите на „Напоителни системи" Сливен клон „Средна Тунджа" инж. Пламен..

публикувано на 22.04.21 в 13:51