Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Кукерландия" ще се проведе от 12 до 14 март

Снимка: Община Ямбол

Маскарадният фестивал „Кукерландия“ в Ямбол и селата от община „Тунджа“ ще се проведе за двадесет и втора поредна година от 12 до 14 март /петък – неделя/.

В рамките на фестивала ще се състои и Националният кукерски празник „Кукериада– Тунджа, Долината на кукерите”.

Общините Ямбол и „Тунджа“ отново обединяват усилия за организация на празника, въпреки трудните условия. Това е единственият маскараден фестивал в България, който се провежда без прекъсване от 2000 година.

И тази година „Кукерландия“ ще бъде под патронажа на Министерство на културата.Мотото е актуално: „Да пазим традициите, да пазим себе си и другите, за да пребъде „КУКЕРЛАНДИЯ“!“

Фестивалът ще се проведе при строго съблюдаване на противоепидемичните мерки. По препоръка на РЗИ няма да има гостуващи групи, всяка кукерска дружина ще дефилира единствено в населеното място, което представя.

Събитията започват на 12 март, петък, с подновяването на стара инициатива от програмата на фестивала, прекъсната преди повече от десетилетие – Работна среща на тема „Кукерски игри – традиции и иновации“ с участието на акад. Крум Георгиев, проф. Георг Краев, проф. Николай Ников, доц. Иглика Мишкова, представители на Министерство на културата, на регионалните исторически музеи от Ямбол, Сливен, Стара Загора и Бургас, Етнографско-археологически музей - Елхово и ръководителите на кукерските групи от област Ямбол. Тя ще се проведе от 15:00 часа в зала на Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол. Срещата е организирана от Община Ямбол и Регионален исторически музей – Ямбол и е инициирана по желание на кукерските групи от региона, за да се запознаят с правилното поставяне на обичая на сцена, както и с критериите на журито от маскарадните дефилета.

От 10:00 часа до 16:00 часа ще се проведат детските кукерски празници в населените места на община „Тунджа“.

Преди откриването ще се състоят две традиционни събития: изложба на кукерски маски на ОДК-Ямбол и на рисунки в конкурса „Моята Кукерландия“ на Народно читалище „Съгласие – 1862“ – Ямбол.

Експозицията на кукерски маски, изработени в Националния конкурс-изложба по приложно изкуство „Кукерландия“, организиран от Общински детски комплекс – Ямбол, ще бъде представена онлайн на официалната страница на Община Ямбол във Фейсбук. Част от маските ще бъдат предоставени на благотворителен търг, организиран от Община Ямбол, ОДК и Превантивно-информационен център – Ямбол.

Изложбата на детски рисунки „Моята Кукерландия“ на Народно читалище „Съгласие – 1862“ ще бъде без официално откриване и ще присъстват само отличените от журито деца.

Официалното откриване на „Кукерландия“, наречено „Кукерска магия“, е от 17:30 часа. На площадното пространство пред сградата на Община Ямбол зрителите ще се насладят на концерта „Засвирила ми е гайда в Ямбола града“ на гайдарски състав „Диньо Маринов“ и на „Феерия от светлина и звук“ – шествие на ямболската кукерска група с факли и празнична заря.

От 19:00 часа е фотографската изложба-концерт на майстора на кавала и фотоапарата Теодосий Спасов в зрителната зала на Културно-информационен център „Безистен“ – Ямбол. Концертът е благотворителен, входът е с билети. Поради мерките ще бъдат допуснати за присъствие не повече от 70 души.

Гражданите на Ямбол и гостите на града ще имат месец на разположение след „Кукерландия“, за да разгледат фотографиите на Теодосий Спасов.

В събота, 13 март, от 10:30 часа започва традиционният детски фолклорен празник „Аз съм кукерче“ в зрителната зала на Община Ямбол.

В 11:00 часа ще се проведе среща „Кукер джаз или когато Ямбол беше столица на джаза в България“ с журналиста Владимир Гаджев и писателя Христо Карастоянов в залата на Художествена галерия „Жорж Папазов“. Двамата познавачи на джаза ще припомнят каква е връзката на „Кукерландия“ с джаза и ще разкажат за първата международна джазова среща в България, провела се в Ямбол през 1974 година,

От 12:30 часа на площадното пространство пред Община Ямбол ще бъде изречена „Кукерска благословия за здраве и плодородие“ и кукерският обичай ще бъде представен от ямболската кукерска група с ръководител Елиян Кисьов.

Откриването на Фотоизложбата-конкурс „Кукерландия” и връчване на наградите на отличените фотографи в 17-то издание на конкурса е с начален час 14:00 и ще се проведе в зала на Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол.

От 18:00 часа е „Да простим, за да бъдем здрави!“ – възпроизвеждане на обичая за искане прошка на Сирни Заговезни, организиран от Регионален исторически музей – Ямбол и Народно читалище „Пробуда – 1909“, в Етнографската къща в квартал „Каргон“. Събитието ще се излъчва пряко на официалната страница на Община Ямбол във Фейсбук.

  Със същия начален час е обичаят за хвърляне на дървени стрели и прескачане на огъня за здраве „Пречистени от огъня“, който ще се състои на тревни площи до Етнографска къща в квартал „Каргон“.

В събота кукерските шествия и фотопленерът в населените места на община „Тунджа“ със съхранена кукерска традиция са: в 10:00 ч. в с. Чарган, от 11:00 ч. с. Могила, в 12:00 ч. в с. Веселиново, от 13:00 ч. в с. Завой, в 14:00 ч. в с. Кабиле, от 15:00 ч. в с. Дражево, в 16:00 ч. в с. Хаджидимитрово. Празничите събития ще се проведат в центъра на всяко едно от селата.

На 14 март, неделя, от 10:00 часа ямболската кукерска група ще обикаля из кварталите на града, за да представи обичая. Събитието е наречено „Маскирани вестители на Доброто“.

Кукерските шествия и фотопленерът в рамките на „Кукериада – Тунджа, долината на кукерите“ в неделя ще се проведат следните населени места на община „Тунджа“ със съхранена кукерска традиция: в 10:00 ч. в с. Стара река, от 11:00 ч. в с. Козарево, в 12:00 ч. в с. Калчево, от 13:00 ч. в с. Победа, в 14:00 ч. в с. Челник, от 15:00 ч. в с. Маломир. Празникът ще се състои в центъра на всяко село.

Закриването на маскарадния фестивал „Довиждане, „Кукерландия“!“  ще бъде осъществено с шествие на кукери и големи маски от общините Ямбол и „Тунджа“, което ще започне в 16:30 часа и ще премине по централната улица „Г.С. Раковски“ в Ямбол. Подробности около огранизацията на фестивала ще бъдат представени на съвместна пресконференция между община Ямбол и община Тунджа, която ще се проведе на 1 март.

Още от категорията

Центърът на Любимец грейна с великденска украса

Весели великденски фигури в пъстри цветове красят центъра на града. По създадена вече традиция от няколко години пл. „Трети март“ се декорира с великденски яйца, които създават празнично настроение на жители и гости на града, съобщават от общинския..

публикувано на 21.04.21 в 12:36

„Истина“ – новата песен на Мариана Попова – любов от пръв поглед (видео)

Най-новата песен на българския музикален пазар – „Истина“ на Мариана Попова е красиво, емоционално и страстно танго с много енергия, философия и равносметка. „Всичко има в тази песен и нищо не е случайно в нея – нито екипът, нито текстът, нито..

публикувано на 20.04.21 в 16:06
Любомир Цакев

Ретроспективна изложба на Любомир Цакев в Стара Загора

От 21 април до 18 май 2021г. в западната зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде представена ретроспективна изложба на Любомир Цакев /1940-2012/. Експозицията е съвместна проява на Художествена галерия Стара Загора и Държавен куклен театър –..

обновено на 19.04.21 в 16:58

Премиера на песента "Юли"

Изключителен екип от доказали се в своята област артисти застават зад общата идея за създаването на песента „ЮЛИ“, обединяваща в себе си поетичното, музикалното и аудио визуалните изкуства. Композитор е  Димитър Карамфилов, аранжиментът е..

публикувано на 19.04.21 в 15:03
Дани Милев

Дани Милев: Мисля, че създавам светли и весели песни

Днес в предаването "Моята неделя" Дани Милев представи най-новата песен на бенда си . Тя се казва "Приказка една" и е първата от записаните шест песни в нов албум , създаден по програмата "Творчески инициативи" на Национален фонд "Култура "...

публикувано на 18.04.21 в 14:30
реставрираната икона

Реставрирана 123 годишна икона чака български поклонници в Одрин

Заради дълго продължаващата епидемична обстановка тракийските дружества в Хасковска област са преустановили поклонническите посещения в Одрин, където две православни църкви напомнят за българския дух там по времето на Османската империя, потвърди..

публикувано на 18.04.21 в 11:20

Иво Танев с „Урок за мъже“

Иво Танев е музикант, сценарист, а вече и автор на книга. Представяме ви дебютната му книга „Урок за мъже“ – Истински истории от моя живот. Какво го провокира да напише тази книга и какви са темите, които засяга. И още завръщане към детството му, чиито..

публикувано на 16.04.21 в 13:22

Малкият човек - иконичният образ на киното като изкуство

Създателят на Малкия човек – вечния образ на световното кино – Чарли Чаплин е роден на 16 април преди 122 години. Дребничкият скитник с неподражаем силует отразява и живота и терзанията на автора си – Чарлс Спенсър Чаплин. Към творчеството му..

публикувано на 16.04.21 в 11:31

„Под игото – 1894 - та“ на старозагорска сцена

На 25.05 (Май) от 19 часа в Държавна опера Стара Загора ще бъде поставена постановката „Под игото - 1894 - та“. Това е нова българска пиеса за трудностите и перипетиите около амбициозното първо българско издание на романа „Под игото“ от младия..

публикувано на 16.04.21 в 11:14

„Светът на палци” в рисунките и пластиките на децата

В навечерието на премиерата на балета „Спящата красавица” директорът на 4 ОУ “Кирил Христов“ Господин Балъкчиев връчи парично дарение в полза на закупуването на палци за балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора. Средствата са събрани на..

публикувано на 16.04.21 в 10:48