Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адаптация към детската градина

Техники за справяне с капризите на детето

Безспорно всеки родител е изпадал в ситуации, в които се е чувствал безсилен пред детето си. Това не означава, че сме лоши родители, просто трябва да се успокоим и да назовем с думи емоциите си, каза за Радио Стара Загора Анита Гергова от „Осъзнати родители“ – официални представители за България на световно признатите курсове за подобряване на комуникацията между родител  и дете.

Едно от основните неща, което трябва да направим при общуването с детето е да назоваваме емоциите си, както нашите така и тези на детето. По този начин детето разбира, че го слушаме и разбираме, от друга страна разбира каква е нашата емоция в конкретната ситуация, каза още Анита Гергова. 

Например: детето иска играчка и започва да се „тръшка“ и да плаче за нея. Това, което трябва да направи родителят е да запази спокойствие до колкото това е възможно, но дори и да не успее и да си изпусне нервите, това не е фатално. Няма правилно и грешно, каза още Гергова от „Осъзнати родители“. Важното е родителят да назове с думи как се чувства „Това, което се случва ме кара да се чувствам ядосана“ след, което да добави „Разбирам, че искаш тази играчка, толкова много искаш да я имаш (така показваме, че разбираме как се чувства детето в този момент), но сега не мога да ти я взема“. Когато обясним на детето как се чувстваме и покажем, че разбираме неговите чувства, то разбира, че ние го слушаме и неговото поведение ни се отразява.

Периодът с тръгването на детска градина е период на сериозна адаптация както за децата, така и за родителите. Това, което съветва Анита Гергова е да направим снимки на всеки един момент от събуждането до отиването в детската градина. Снимка на това как се събуждаме, на обличането, по пътя (нещата, които виждаме, пейка, дърво, сграда), след което снимка пред вратата на детската градина с детето и снимка как чакате детето пред вратата на детската градина. Важно е снимките да бъдат на хартиен носител и преди тръгването на детска градина да разглеждате с детето снимките, за да може и визуално детето да си представи процесът. Анита Гергова съветва още поне в първата седмица детето да е до обяд и ако се разстрои да го вземем, по този начин детето изгражда доверие със своите учители, защото ще разбере, че когато нещо не е наред тя ще се обади и ще повика мама, а от друга страна ще разбере, че мама ще си го вземе както е обещала. Повече подробности, чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Юлиян Попов

Бъдещият климатичен закон на ЕС ще създаде предвидима инвестиционна среда

Климатичният закон на ЕС може да бъде готов до края на годината, след като Европейския парламент и страните членки на ЕС се договориха за ограничаване на парниковите емисии с „най-малко“ 55% до 2030 г. спрямо нивата им от 1990 г. Това коментира в..

публикувано на 22.04.21 в 10:05

Елеонора Йосифова: Чужденците ценят автентичната България, а не All Inclusive

Икономическата криза, която предизвика Covid-19 засегна чувствително туристическия бранш. Той сe оказа в челните позиции по загуби. Локдаунът затвори хотели, остави без работа подготвени кадри и предизвика вълна от въпросителни към управляващите...

публикувано на 21.04.21 в 12:35

Най-често срещаните грешки при възпитанието на кучета и някои съвети за домашните любимци

В пандемията и затварянето ни по домовете, много хора се решиха за другарче да си вземат куче. Някои дори осиновиха, други приютиха от улицата. Собствениците на най-добрия приятел на човека трябва да знаят, че обучението и възпитанието на този вид..

публикувано на 20.04.21 в 16:34

България губи едно място в класацията на “Репортери без граници” и вече е 112-а

България губи едно място в класацията на "Репортери без граници" (RSF) и вече е 112-а, показва публикуваният във вторник годишен индекс на свободата на печата. Индексът, който  всяка година оценява свободата на словото в 180 държави и..

публикувано на 20.04.21 в 16:10

Избирателите много скоро ще разберат, че политиката не е шоу

Редно е новото мнозинство в парламента да излъчи стабилно правителство. Необходимо е да бъде избран Министерски съвет, който веднага да започне да управлява. Намираме се в здравна криза, предстоят важни икономически въпроси за решаване,..

публикувано на 20.04.21 в 15:39
доц.Николай Цанков

Близо 100 асистенти и докторанти събра Педагогическия факултет на ТУ - Стара Загора

Eжeгoдният зa Πeдaгoгичecĸия фaĸyлтeт нa Tpaĸийcĸи yнивepcитeт ĸypc cъбpa пpeз 2021 г. близo 100 acиcтeнти и дoĸтopaнти нa виcшeтo yчилищe. Бъдeщи и нacтoящи млaди yнивepcитeтcĸи пpeпoдaвaтeли oт вcичĸи фaĸyлтeти ce oбyчaвaт в paзлични пoдxoди,..

публикувано на 19.04.21 в 11:57
д-р Петър Янков

Д-р Петър Янков живее в царството на птиците

Петър Янков е завършил Биологическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски", специалност "Екология". Защитил е докторска дисертация на тема "Птиците на София". Работил е 12 години в БАН до 1988 година, когато става един от основателите на Българското..

публикувано на 18.04.21 в 17:09

Откупиха 21 декара гора, за да я спасят от сеч

  Първата откупена гора от 21 дка  за да бъде спасена от сеч е факт! Този прецедент, засягащ съдбата на хиляди 80-годишни дървета от вида „зимен дъб“ в сливенския  дял на Стара планина се случва благодарение на Никола Рахнев, създателят на..

публикувано на 16.04.21 в 14:19
Петър Славов

Петър Славов: Партиите на статуквото ще се опитат да убият енергията за промяна

„Голям брой хора избраха да гласуват машинно, което ясно показва, че този метод се възприема добре у нас. От тук нататък стои задачата да бъде подобрена масовостта на този процес.“ Това заяви в коментар за Радио Стара Загора кандидатът за народен..

обновено на 15.04.21 в 08:30

За духа на българския парламентаризъм

Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква днес новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание. На тържествена церемония народните представители ще положат клетва. Очаква се държавният глава да присъства и да направи обръщение от..

публикувано на 15.04.21 в 08:10