Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Опълченците на Шипка" оживява на артистичен жестов език

Снимка: Снимка: NGOBG


Одата "Опълченците на Шипка" от Иван Вазов е второто стихотворение от поредицата "Стих в жест" - доброволна инициатива на Сдружение "Българска история" и Stray Sheep - социално предприятие за популяризиране на жестовия език. Участници в нея са Борис Бъндев (гласът зад кадър) и Иван Йончев ( артистичен жестов език). Инициативата предвижда създаването на поредица от видоклипове с произведения на български автори, които да достигнат до хората, които не могат да ги чуят, но могат да ги видят и почувстват. А идеята тръгва от личната история на Борис Бъндев, ще я чуете в прикачения звуков файл.

"Опъченците на Шипка" е много подходящо стихотворение за предаване чрез жестове, защото е изключително живописен езикът в него, казва Борис Бъндев, преводач. Днес осъзнавам, че жестовият език със своята красота, богатство и изразни средства може да бъде н изключително красив начин буквално да нарисуваш един стих на  разбираем език. 

Всяка държава си има свой собствен жестов език. И в българския жестов език съществува този стремеж и борба да го опазим от чуждици. За жестовия преводач най - важно е да има сърце. За разлика от класическия преводач, жестовият застава между съдбите на двама човека. В средата на глухи хора е много важно да говориш по същество.Чуващите понякога забравяме да го правим.  Преди да познаваш речниците, преди да знаеш думите, трябва да си готов да дадеш смисъл, думи и глас на друг човек.

В България около 80 са жестовите преводачи, които са официално лицензирани. Но поради липса на система и благоприятна трудова среда, активните се броят на пръсти. Наскоро приетият Закон за българския жестов език е една много важна крачка, защото той дава свобода и мотивация на глухите хора у нас  да участват в промяната на средата.Той смята, че за да се сближат повече двата свята – на глухите хора и чуващите – трябват усилия и от двете страни."  Един глух човек се интересува от същите неща, от които и всички останали. Проблемите, с които се среща, произтичат единствено и само от липсата на информация и от хора, които владеят езика, казва още Борис Бъндев. Той смята, че трябва да живеем в едно общество, в кото ИСКАМЕ да намерим общ език помежду си. Единственото, водещото правило за общуването с глухите хора е ЖЕЛАНИЕТО да общуваш и, разбира се, да не си с гръб към тях. Вички още от малки познаваме добре езика на тялото и можем да се справим с такива ситуации."

Официална статистика за броя на глухите хора у нас няма. По неофициални данни те са 120 000. 


Цялото интервю с Борис Бъндев чуйте в прикачения звуков файл.

Още от категорията

„Истина“ – новата песен на Мариана Попова – любов от пръв поглед (видео)

Най-новата песен на българския музикален пазар – „Истина“ на Мариана Попова е красиво, емоционално и страстно танго с много енергия, философия и равносметка. „Всичко има в тази песен и нищо не е случайно в нея – нито екипът, нито текстът, нито..

публикувано на 20.04.21 в 16:06
Любомир Цакев

Ретроспективна изложба на Любомир Цакев в Стара Загора

От 21 април до 18 май 2021г. в западната зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде представена ретроспективна изложба на Любомир Цакев /1940-2012/. Експозицията е съвместна проява на Художествена галерия Стара Загора и Държавен куклен театър –..

обновено на 19.04.21 в 16:58

Премиера на песента "Юли"

Изключителен екип от доказали се в своята област артисти застават зад общата идея за създаването на песента „ЮЛИ“, обединяваща в себе си поетичното, музикалното и аудио визуалните изкуства. Композитор е  Димитър Карамфилов, аранжиментът е..

публикувано на 19.04.21 в 15:03
Дани Милев

Дани Милев: Мисля, че създавам светли и весели песни

Днес в предаването "Моята неделя" Дани Милев представи най-новата песен на бенда си . Тя се казва "Приказка една" и е първата от записаните шест песни в нов албум , създаден по програмата "Творчески инициативи" на Национален фонд "Култура "...

публикувано на 18.04.21 в 14:30
реставрираната икона

Реставрирана 123 годишна икона чака български поклонници в Одрин

Заради дълго продължаващата епидемична обстановка тракийските дружества в Хасковска област са преустановили поклонническите посещения в Одрин, където две православни църкви напомнят за българския дух там по времето на Османската империя, потвърди..

публикувано на 18.04.21 в 11:20

Иво Танев с „Урок за мъже“

Иво Танев е музикант, сценарист, а вече и автор на книга. Представяме ви дебютната му книга „Урок за мъже“ – Истински истории от моя живот. Какво го провокира да напише тази книга и какви са темите, които засяга. И още завръщане към детството му, чиито..

публикувано на 16.04.21 в 13:22

Малкият човек - иконичният образ на киното като изкуство

Създателят на Малкия човек – вечния образ на световното кино – Чарли Чаплин е роден на 16 април преди 122 години. Дребничкият скитник с неподражаем силует отразява и живота и терзанията на автора си – Чарлс Спенсър Чаплин. Към творчеството му..

публикувано на 16.04.21 в 11:31

„Под игото – 1894 - та“ на старозагорска сцена

На 25.05 (Май) от 19 часа в Държавна опера Стара Загора ще бъде поставена постановката „Под игото - 1894 - та“. Това е нова българска пиеса за трудностите и перипетиите около амбициозното първо българско издание на романа „Под игото“ от младия..

публикувано на 16.04.21 в 11:14

„Светът на палци” в рисунките и пластиките на децата

В навечерието на премиерата на балета „Спящата красавица” директорът на 4 ОУ “Кирил Христов“ Господин Балъкчиев връчи парично дарение в полза на закупуването на палци за балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора. Средствата са събрани на..

публикувано на 16.04.21 в 10:48

Джазът ще живее в Стара Загора през юни

Джазът се завръща в Стара Загора през юни. След едногодишно прекъсване, Стара Загора отново ще бъде домакин на Джаз фестивала. 10, 11 и 12 юни са датите в които старозагорската публика ще може да се наслади на джаз музиката. Програмата е готова. На..

публикувано на 16.04.21 в 10:23