Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Напусна ни проф. д-р Иван Манчев

След кратко боледуване, почина дългогодишният ръководител на Катедрата по неврология проф. д-р Иван Манчев, дмн, информираха от Медицинския факултет на Тракийския университет.

"Загубихме един от водещите учени и лекари, не само в нашата Алма матер, но и в цялата страна", се казва в съобщението на висшето учебно заведение.

Проф. Манчев беше дългогодишен ръководител на Катедрата по неврология, психиатрия и МБС, два мандата заместник – декан и един мандат помощник-декан в Медицински факултет на Тракийски университет. През годините той е изградил и помогнал за професионалното израстване на десетки специализанти и докторанти.

Проф. д-р Иван Манчев е роден в гр. Пловдив. Висшето си образование е завършил през 1978 г. в Медицинската академия - София.От 1981 г. до 1990 г. е работил като ординатор в Неврологично отделение на ПОБ - Бургас. От 1990 г. проф. Манчев е асистент по неврология в Катедрата по неврология и неврохирургия на ВМИ-Стара Загора,а от 1991 г. е главен асистент в катедрата. През 1996 г. е избран за доцент и ръководител на катедрата по неврология и психиатрия в Медицинския факултет-Тракийски университет. През 2011 г. е удостоен с научната степен "Доктор на медицинските науки". През 2011г. той е избран за професор по неврология. 

Проф. И. Манчев е автор и съавтор на 140 научни трудове във всички основни направления на неврологията, в това число и на 14 монографии и ръководства, 1 рационализация. Значителна част от трудовите му са посветени на съдовите заболявания на нервната система - епидемиология, клиника и диагностика. Другите са свързани с изследване на множествена склероза, менингит и енцефалит, миастения гравис епилепсия и др. 

Поклон пред светлата му памет!

Още от категорията

Ваня Григорова

Намерението за съкращения на 30 хил. души в администрацията е невъзможно за изпълнение

Обявеното намерение за съкращение на 30 хиляди души от държавната администрация от Асен Василев от "Продължаваме промяната" е невъзможно за изпълнение. Това коментира за Радио Стара Загора икономическият съветник към КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова. По..

публикувано на 06.12.21 в 17:42

Обвинителният акт срещу британеца, причинил смъртта на моторист на кръстовището до Езиковата гимназия, е внесен в съда

Окръжна прокуратура-Стара Загора внесе обвинителен акт спрямо 28-годишния Ариф Ахмед, поданик на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия. Той е предаден на съд за това, че на 03. 10 .2021 г. в гр. Стара Загора причинил тежко пътнотранспортно..

публикувано на 06.12.21 в 16:02
 Даниела Павлова, директор на ОУ

55 % от учениците от 5 до 12 клас в Сливен и Нова Загора се върнаха в класните стаи

55 процента от учениците от 5 до 12 клас в Сливен и Нова Загора се върнаха в класните стаи. Това обяви началникът на Регионалното управление на образованието Кристиана Станкова. Изследваните ученици в двете общини са 5 829 от общо 10 561. В..

публикувано на 06.12.21 в 14:32

Празнува училище „Свети Никола“

Навръх Никулден най-старото старозагорско училище „Свети Никола“ чества своя патронен празник. Денят ще бъде отбелязан от всяка една паралелка заради въведените противоепидемични мерки, а добрата новина е, че след месец и половина..

публикувано на 06.12.21 в 11:40

Търсят средства за ремонт на сградата на звено "Майка и бебе" в Стара Загора

Около 35-40 хиляди лева са необходими за ремонт на покрива и саниране на сградата на звено „Майка и бебе“ към Комплекса за социални услуги в Стара Загора. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Диана Димова, председател на Фондация „Мисия..

публикувано на 06.12.21 в 11:15

Младежи организират коледна кампания „Дари, за да зарадваш" в Стара Загора

Младежки общински съвет Стара Загора стартира за трета поредна година Коледното издание на благотворителна кампания „Дари, за да зарадваш". Кампанията има за цел да помогне на човек в нужда. „Ние – младежите, а и всички граждани, към които се обръщаме,..

публикувано на 06.12.21 в 11:13

Катастрофа затруднява движението по пътя Казанлък -Стара Загора в района на село Тулово

Затруднено е движението  по пътя Казанлък – Стара Загора в района на село Тулово. Причината е инцидент между два леки автомобила. Катастрофата е станала по-рано тази сутрин. Има пострадали, но без опасност за живота. В момента полиция регулира..

публикувано на 06.12.21 в 11:03

На 7 декември тестват локалната система за оповестяване в Стара Загора

На 7 декември (вторник) от 11.00 до 11.30 часа на територията на обект „Газов терминал" на ЛСО на „ЗАРА ГАЗ", находящ се в град Стара Загора, ще бъдат извършени функционални изпитания към Националната система за ранно предупреждение и оповестяване за..

публикувано на 06.12.21 в 10:37

Близо 60% от учениците в Старозагорско се върнаха в клас

Малко над 60% от учениците в област Стара Загора се завърнаха в училище, съобщи Татяна Димитрова от Регионалното управление на образованието. В класните стаи ще влязат учениците от паралелките, в които има 50 на сто съгласие от родителите за..

публикувано на 06.12.21 в 09:52

Започна ремонтът на Художествената галерия „Жорж Папазов" в Ямбол

В Ямбол започна ремонтът на Художествената галерия „Жорж Папазов". Дейностите са финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж" и ще продължат до средата на 2023 година. Предвидените по проект средства са близо 4 300 000 лева...

публикувано на 06.12.21 в 09:13
Подкасти от БНР