Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петър Славов: Партиите на статуквото ще се опитат да убият енергията за промяна

| обновено на 15.04.21 в 08:30
Петър Славов
Снимка: БГНЕС

„Голям брой хора избраха да гласуват машинно, което ясно показва, че този метод се възприема добре у нас. От тук нататък стои задачата да бъде подобрена масовостта на този процес.“ Това заяви в коментар за Радио Стара Загора кандидатът за народен представител от „Демократична България“ и бивш депутат Петър Славов.

Адвокатът, който заедно със свои колеги осъди на три пъти през последните години Централната избирателна комисия заради нейния отказ да спази закона и да въведе машинно гласуване, отбеляза, че в резултат на машинните терминали за гласуване делът на сгрешените бюлетини е намалял цели пет пъти.

Славов отчете като грешка на ЦИК късното осигуряване на машините, което по думите му е довело до някои грешки и неуредици в изборния ден. Той определи като безумие практиката по преписване на ръка от секционните комисии на резултатите от машинното гласуване, при положение че машинният терминал в края на изборния ден издава свой протокол. ”Той просто трябва да бъде прикрепен към този с резултатите от гласуването с хартиена бюлетина. Моето лично мнение е, че смесеното гласуване, с блетина и машина, е затормозяващ. Машинният вот трябва да бъде въведен изцяло“, подчерта Петър Славов.

Адвокатът очерта първите законодателни промени, които новият 45-ти парламент ще стартира. Според Петър Славов независимо от продължителността на това Народно събрание изменения в Изборния кодекс ще бъдат реализирани. Бившият народен представители изрази очакване партиите на статуквото да използват различни трикове, за да се опитат да блокират промените в различни сфери. „Подобни парламентарни техники съм виждал лично в 43-я парламент. Те са свързани с игра на кворум, парламентарно говорене и др.. Партиите на статуквото ще се опитат да убият енергията за промяна, която българските граждани ясно заявиха", предупреди юристът. 

Петър Славов определи като добра стъпка провеждането на първото заседание на 45-то Народно събрание в старата сграда на парламента. Той припомни, че въпреки многомилионните ремонти и обновяване на сградата на бившия партиен дом на БКП комунистическите символи и до днес стоят на фасада на новия парламент.  


Още от категорията

Професор Венелин Терзиев: Ако пазим България тя ще съществува

Летописците наричат Котел "твърдина на българския дух" и "люлка на Възраждането". В това балканско градче, родно място на Георги Стойков Раковски и над 200 национални герои се намира и първото в България и на Балканите училище за професионално..

публикувано на 12.05.21 в 20:29

Кой контролира парите ни?

На 13- ти май от 18 часа в РБ „Захарий Княжески“ Кузман Илиев ще представи книгата си „Кой контролира парите ни? Власт, спекула и манипулации“. Книгата е написана на принципа на статии по отделни важни теми, пречупени през реални..

публикувано на 12.05.21 в 16:11
Даниел Смилов

Даниел Смилов: Съставът на служебния кабинет показва, че се търси широка подкрепа

Назначаването на Стефан Янев за служебен премиер показва, че Румен Радев е търсел човек, който е максимално доверен и от най-близкия му екип, коментира за Радио Стара Загора политологът доц. Даниел Смилов. Според него това се обяснява и с..

публикувано на 11.05.21 в 17:20

Цветелина Делийска: Поне още година е нужна за възстановяване на бранша

Поне още една година трябва да отмине, за да започнем да се възстановяваме, каза Цветелина Делийска, член на УС на  Асоциацията на Професионалните Сватбени Фотографи и Видеооператори. "Няма раздвижване и даже нещата към момента вървят в..

публикувано на 11.05.21 в 10:07

Надежда Груева: Успешна за обновяването на фонда на библиотеката беше пандемичната 2020 година

Изминалата година беше една от най-силните ни години по отношение на обновяването на фонда на Регионална библиотека „Захарий Княжески" - Стара Загора. Това се дължи на участието й в проект по тази линия . Над 6 000 тома е новата литература за..

публикувано на 11.05.21 в 08:43

Агоп Каспарян: Този служебен кабинет ще произведе поне една сензация

В следващия парламент вероятно ще има повече партии и да се сформира правителство ще бъде още по-трудно, коментира за Радио Стара Загора анализатора Агоп Каспарян от института „Рего“. По думите му в следващото Народно събрание трябва да се..

публикувано на 10.05.21 в 10:13

Димитровград почита тази вечер Пеньо Пенев

Днес се навършват 91 години от рождението на Пеньо Пенев, „Поета с ватенката“. По традиция в нечетна година, литературната награда „Пеньо Пенев“ не се връчва. Но всяка година на този ден Димитровград отбелязва рождението на твореца, възпял..

публикувано на 07.05.21 в 17:56

Едуард Цветанов: Пандемията даде нов тласък на финтех компаниите

Пандемията даде нов тласък на финтех компаниите. И това беше очаквано, дигитализацията върви целеустремено, каза в интервю за Радио Стара Загора и БНР Едуард Цветанов, консултант и основател на Patterns Technology. По думите му B2C компаниите..

публикувано на 07.05.21 в 16:07

Георги Тошев: Името Георги отваря врати

На Гергьовден ви срещаме с журналиста, продуцент и писател Георги Тошев в разговор за силата и значението на името Георги и Победоносец ли е в живота. „Кръстен съм на дядо си Георги – бащата на моята майка. Много духовен, любопитен и свят човек...

публикувано на 06.05.21 в 14:50

Да съградиш храм на надеждата и вярата в две села

 Георги Балев, подарил на хората от  с. Българене параклис, изграден с негови средства през 2007 г. Но и до днес не обича да говори за това, което е сторил за селцето, което никога не е имало християнски храм. Решението му идва след разговор с..

публикувано на 06.05.21 в 08:05