Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Славов: Партиите на статуквото ще се опитат да убият енергията за промяна

| обновено на 15.04.21 в 08:30
Петър Славов
Снимка: БГНЕС

„Голям брой хора избраха да гласуват машинно, което ясно показва, че този метод се възприема добре у нас. От тук нататък стои задачата да бъде подобрена масовостта на този процес.“ Това заяви в коментар за Радио Стара Загора кандидатът за народен представител от „Демократична България“ и бивш депутат Петър Славов.

Адвокатът, който заедно със свои колеги осъди на три пъти през последните години Централната избирателна комисия заради нейния отказ да спази закона и да въведе машинно гласуване, отбеляза, че в резултат на машинните терминали за гласуване делът на сгрешените бюлетини е намалял цели пет пъти.

Славов отчете като грешка на ЦИК късното осигуряване на машините, което по думите му е довело до някои грешки и неуредици в изборния ден. Той определи като безумие практиката по преписване на ръка от секционните комисии на резултатите от машинното гласуване, при положение че машинният терминал в края на изборния ден издава свой протокол. ”Той просто трябва да бъде прикрепен към този с резултатите от гласуването с хартиена бюлетина. Моето лично мнение е, че смесеното гласуване, с блетина и машина, е затормозяващ. Машинният вот трябва да бъде въведен изцяло“, подчерта Петър Славов.

Адвокатът очерта първите законодателни промени, които новият 45-ти парламент ще стартира. Според Петър Славов независимо от продължителността на това Народно събрание изменения в Изборния кодекс ще бъдат реализирани. Бившият народен представители изрази очакване партиите на статуквото да използват различни трикове, за да се опитат да блокират промените в различни сфери. „Подобни парламентарни техники съм виждал лично в 43-я парламент. Те са свързани с игра на кворум, парламентарно говорене и др.. Партиите на статуквото ще се опитат да убият енергията за промяна, която българските граждани ясно заявиха", предупреди юристът. 

Петър Славов определи като добра стъпка провеждането на първото заседание на 45-то Народно събрание в старата сграда на парламента. Той припомни, че въпреки многомилионните ремонти и обновяване на сградата на бившия партиен дом на БКП комунистическите символи и до днес стоят на фасада на новия парламент.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Смилов: Разумно е до месец да бъдат насрочени изборите

Възможен вариант за изход от политическата криза след отказа на президента Румен Радев да назначи служебно правителство начело с Горица Грънчарова-Кожарева е кабинетът на Димитър Главчев да остане на власт. Това коментира в ефира на Радио Стара..

публикувано на 19.08.24 в 16:50
Георги Киряков

Георги Киряков: Пеевски има шанс на изборите само ако Калин Стоянов е вътрешен министър

Важно е какъв състав на служебен кабинет ще представи кандидатът за министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева. Очаквам някои промени, ключова ще е фигурата на вътрешния министър, защото той пряко отговаря за честността на изборите. Това..

публикувано на 19.08.24 в 09:08

Даниел Йорданов: Предстоят още интересни прояви във Витоша, Рила, Пирин и Родопите

"Лятото е към своя край, но проявите на ТД "Сърнена гора" Стара Загора продължават с пълна сила. Предстоят доста такива във високите планини - Рила, Пирин, годишнина от първото изкачване от Алеко Константинов и приятели на Черни връх във Витоша. Ще има..

публикувано на 15.08.24 в 15:53

Ангел Ангелов: Трябва да пазим традициите на нашите предци и да даваме на младите хора знание

" На 29 април 2012 година в 10 часа сутринта за първи път показахме на нашите гости в Копривщица така наречения "юнашки тиган". Той се използва от тогава за направата на различни ястия и с него пътуваме из страната ни постоянно и целогодишно. Важно е да..

публикувано на 14.08.24 в 10:59
Снимка: община Казанлък

Галина Стоянова : Община Казанлък има одобрени проекти за 16 млн. лв.по НПВУ

Община Казанлък спечели финансиране на два проекта по процедура “Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора“ по Програма “Модернизиране на дългосрочната грижа“..

публикувано на 07.08.24 в 16:09

Д-р Ваня Иванова: Отбелязваме важни годишнини в тракийското движение

За Радио Стара Загора главният редактор на вестник "Тракия" - д-р Ваня Иванова от Съюза на тракийските дружества представя новия том II на Енциклопедия "Тракия", както и отбелязването на бележити годишнини в тракийското движение у нас. В началото на..

публикувано на 03.08.24 в 18:03

Тодор Гондов: Одринска Тракия даде най-много жертви по време на Илинденско-Преображенското въстание

"През 1895 година започва сформирането на революционен комитет в Одринска Тракия. Град Царево попада в 1 район и обхваща части от Странджа планина и земите около Черно море. Сред водещите войводи на този район са Михаил Герджиков, Пеню Шиваров, Цено..

публикувано на 02.08.24 в 11:32

Борислав Григоров: Инвазивните видове нанасят щети на местното биоразнообразие

"Инвазивните видове са организми, чието въвеждане извън естественото им местообитание заплашва биологичното разнообразие. Инвазивни видове се откриват сред всички таксономични групи. Освен цели организми, тук неизменно се включват и..

публикувано на 02.08.24 в 06:56

КНСБ: Колективното трудово договаряне защитава правата на работещите, а у нас е под 30%

Европейска Директива за минималните работни заплати в държавите членки изисква поне 80% от работниците да са обхванати от колективни трудови договори. До момента процентът на членовете на синдикални организации у нас е между 20 и 30. В случаи като..

публикувано на 01.08.24 в 14:03