Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Реставрирана 123 годишна икона чака български поклонници в Одрин

2
реставрираната икона "Света Богородица с Младенеца"

Заради дълго продължаващата епидемична обстановка тракийските дружества в Хасковска област са преустановили поклонническите посещения в Одрин, където две православни църкви напомнят за българския дух там по времето на Османската империя, потвърди сътрудникът ни Златка Михайлова.  

Затова пък успешно завърши реставрацията на ценна икона в  храма „Св. Георги“ в Одрин, съобщи председателят на Тракийското дружество в Хасково Кирил Сарджев.

Светлият лик на Света Богородица с Младенеца е дело на иконописеца Хараламбов, личи от запазения надпис. Иконата е дарена на църквата в българската махала Орта капу през далечната 1898 г. от А. Г. Ботушаров. Тя е още едно свидетелство за преобладаващото българско население в Одринска Тракия в чертите на Османската империя. Тогава само в Одрин са живели над 10 000 българи.

Старинната икона е съхранена благодарение на грижите за храма от покойния негов пазител Филип Чакърък, чийто син Александър днес е свещеник в Одрин. Реставрирана е от Светла Граданска – художник-реставратор в Националния институт за недвижимо културно наследство в София. Нейно дело са консервацията и реставрацията на множество паметници на църковната стенна живопис от национално значение. Работила е самостоятелно и в екип по проектиране и изпълнение на стенописи в редица храмове и параклиси на територията на страната, както и по изписването на иконите за няколко църковни иконостаса в България и чужбина. През 2004 г. тя  участва в реставрацията и консервацията на иконите в храма „Св. Георги“ в Одрин. 74 са възстановените по снимки икони от 30-те години на миналия век в одринския храм „Св.Св. Константин и Елена“, заедно с доц. Миглена Прашкова от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“

Сега реставрираната икона ще бъде изложена в специална стъклена витрина в храма „Св. Георги“. Потомците на тракийски бежанци от Хасковска област се надяват скоро да могат да се поклонят пред реликвата и запалят свещ за здраве и благоденствие.

Ценната икона има своя втори живот и благодарение на съдействието на Васил Вълчев, доскорошен генерален консул на България, и на Радослава Кафеджийска, доскорошен първи секретар на Генералното консулство в Одрин. По време на своя мандат двамата дипломати активно участваха в прояви на тракийското дружество в Одрин и в Хасково, припомня председателят на Тракийското дружество в Хасково Кирил Сарджев. 

Галерия

Още от категорията

Йордан Тинков е отличен с награда "Сивина" 2021 за ролите му в спектакъла "Малката самовила"

Призът "Сивина" се дава за поощряване на млади актьори в кукленото изкуство. Те са номинирани и отличавани за дебют или една от първите си три изяви на професионална сцена. За мен е чест, че имах възможност да участвам в този спектакъл и да съм част от..

публикувано на 11.05.21 в 16:00
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на община Стара Загора

Културен афиш 10-16 май 11 май, /вторник/ Тържество за учителите ветерани по случай деня на Светите братя Кирил и Методий. С участието на Вокална студия „Усмивки“ и Детско – юношески народен хор „Жарава“ при НЧ “Родина -1860“..

публикувано на 07.05.21 в 15:30

„Орденът за храброст сред отличията на Царство България“ излиза навръх 6 май

По-голямата част от съвременните български държавни отличия са исторически свързани с наградната система на Царство България. Носители на ордени, медали и почетни знаци са ярки личности от следосвобожденската ни история, насърчени за своя принос..

публикувано на 06.05.21 в 19:16

Светлозар Недев с изложба в Старозагорската опера

Светлозар Недев е автор на повече от 30 самостоятелни изложби, както и в общи експозиции, живопис и фотография в България и в чужбина. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции от България, Турция, Русия, Чехия, Австрия, Швейцария,..

публикувано на 05.05.21 в 11:05
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на община Стара Загора

Културен афиш 3-9  май 2021 3 май /понеделник/  Празничен Великденски концерт „Христос Воскресе“ - с участието на АНПТ „Зорница“, ВС „Розов свят“, ДТС „Зорничка“ и ДМФ „Звездопад“ и ТФ „Димитров“ 11.00 ч.площад „Македония“ пред НЧ..

публикувано на 03.05.21 в 07:10

Великденска изложба в галерия "Май" в Сливен

Творческите групи на художниците от представителството на СБХ в Сливен и Дружеството на художниците в града откриха съвместна Великденска изложба в галерия „Май“ в навечерието на празника. В изложбата са представени платната на 19 художници на свободна..

публикувано на 02.05.21 в 09:29

40 европейски филма влизат в програмата на „Златната липа 2021“

40 игрални и документални филма от 18 страни влизат в отложеното осмо издание на Международния кинофестивал „Златната липа 2021“. Те ще бъдат прожектирани в продължение на 5 дни от 29 май до 2 юни в залите на Държавна опера Стара Загора и Регионална..

публикувано на 29.04.21 в 12:05
Антична улица, Стара Загора

Старозагорската опера се включва в танцувалното предизвикателство Jerusalema

Екипът на старозагорската опера снимат танца Jerusalema – африканската песен, която се превърна в символ на надеждата в борбата с пандемията от коронавирус  – част от видеото излиза днес в световния ден на танца 29 април. Целият състав от близо..

публикувано на 29.04.21 в 08:15
Това е храм

Хората в стралджанското село Люлин не могат да възкресят храма си, но ще строят параклис

"Половината имоти на църквата у нас са руини. Заедно с манастирите православните храмове са около 8000, но едва около 3500 от тях са действащи, стабилни и безопасни за богомолците. Останалите са с частични разрушения или са изоставени на капризите на..

публикувано на 28.04.21 в 16:35

Библиотеката в Хасково отбеляза 155 годишнината от рождението на Пенчо Славейков

Регионална библиотека „Христо Смирненски“ отбеляза 155 годишнина от рождението на Пенчо Славейков с изложба. Експозицията е посветена и на 68 години от създаването на най-голямата библиотека в региона. В централното фоайе на библиотеката са..

публикувано на 27.04.21 в 13:02