Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България трябва да има план за развитието на пътната безопасност

Снимка: БГНЕС

България е на 132-о място от 144 държави по качество на пътищата. Това сочи статистика на световния икономически форум, съобщи за Радио Стара Загора Богдан Милчев от Института по пътна безопасност. Преди 4 години страната ни е била на 92-ро място. Статистиката всяка година отчита намаляване на броя на жертвите на пътя.  Нужна е ревизия на информацията, защото през 2020 година е на лице спад от 160 човека спрямо предходната година, което е над 25 процента на годишна база. Това по думите на Милчев е нереалистично. В нито една държава няма такъв рязък спад. Той коментира още, че причината за нелепите инциденти у нас е, че шофьорите се уморяват по-бързо по българските пътища, отколкото по европейските.

„Те нямат маркировка, не са добре обезопасени, нямат и добро осветление, не са проектирани безопасно. И това е причината шофьорите да се уморяват по-бързо. От умората те допускат по-често грешки. Единствената причина, поради която настъпват пътно-транспортни произшествия това е човешката грешка. В България инфраструктурата така е изградена, че предизвиква шофьорите да допускат по-често грешки. Затова вероятността да загинеш в България е 4 пъти по-висока отколкото примерно в Швеция пи два пъти по-висока отколкото в Германия“

Новите пътища трябва да намалят броя на инцидентите, но в същото време има огромен проблем с тяхното поддържане. Пример за това е магистрала „Тракия“, която се превърна в най-опасната автомагистрала в целия европейски съюз, допълни Богдан Милчев.

„За една година ние имаме толкова инциденти по тази магистрала в съотношение километри-инциденти колкото нормалните магистрали в Европейския съюз за 10 години нямат. Няма седмица, в която да няма катастрофа на магистралата. И няма месец, в който да няма жертви по магистрала „Тракия“. Това означава, че ние наистина се нуждаем от много сериозен преглед на цялата безопасност, на цялата ни система. Необходимо е да се преструктурира управлението, необходимо е да имаме план за развитието на пътната безопасност. Не можем да импровизираме постоянно. И сега от Института за пътна безопасност с нетърпение чакаме да видим, тъй като има нова политическа ситуация, дали ще има експертизата да се създаде това ново законодателство“ 

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл
Още от категорията

Откупуват Брънековата къща в Ямбол

Общинските съветници в Ямбол подкрепиха предложението на кмета Валентин Ревански за закупуването на Брънековата къща от наследниците на Петър Брънеков за 130 000 лева. Сградата е построена в началото на миналия век , тя е недвижима културна ценност..

публикувано на 24.06.21 в 18:22

С българския филм „Мост между поколенията" откриват лятно кино на открито в Стара Загора

С настъпването на астрономическото лято, Международен младежки център Стара Загора и Държавен куклен театър откриват лятно кино на открито. Първата прожекция ще бъде тази вечер от 20.00 часа в обновената лятна сцена на Кукления театър...

обновено на 24.06.21 в 18:06

До месец ще бъде готов Проект за организацията на движението в Казанлък

До месец ще бъде готов Проект за организацията на движението в Казанлък, след което той ще бъде подложен на обществено обсъждане, съобщи за Радио Стара Загора председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов. Той допълни, че всички..

публикувано на 24.06.21 в 17:20

Комплексни са причините за липсата на фармацевти в Стара Загора

Комплексни са причините в област Стара Загора да има недостиг на фармацевти. Това коментира в интервю за Радио Стара Загора Ростислав Курдов - председател на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз в Стара Загора.  „Университетите,..

публикувано на 24.06.21 в 17:06

Шефът на "Мини Марица-изток" подаде оставка

Инж. Андон Андонов потвърди за Радио Стара Загора и БНР, че напуска поста изпълнителен директор на "Мини Марица-изток", който заемаше през последните 7 години. Той е депозирал заявление за освобождаване по лични причини пред принципала - Българския..

публикувано на 24.06.21 в 17:01

"Списък на всички страхотни неща" в Къщата на Архитекта

Моноспектакълът на Милко Йовчев „Всички страхотни неща“ по текста на Дънкан Макмилън гостува за първи път в Стара Загора на 26-ти юни. Представлението е обявено за 20,00 ч. в Къщата на Архитекта. Всички страхотни неща са нещата, заради които..

публикувано на 24.06.21 в 16:47

Осем абитуриенти изпрати тази година училището в Болярово

8 абитуриенти изпрати тази година единственото средно училище в община Болярово.  В санираното и напълно ремонтирано преди няколко години училище, носещо името на големия възрожденски просветител  д-р Петър Берон, днес учат около 150 ученици от 1 до 12..

публикувано на 24.06.21 в 16:18

Община Сливен ще обяви архитектурен конкурс за колодрума и за бившия военен стадион

Община Сливен ще обяви архитектурен конкурс за колодрума, за да може да бъде пуснат отново в експлоатация, съобщи кметът Стефан Радев. Идеята е да бъдат надградени нови функции на съоръжението. Такъв конкурс предстои и за бившия военен стадион, който..

публикувано на 24.06.21 в 15:23

Националното сдружение на сираците в България отличи Живко Тодоров с приза „Добродетел на 2020 г.”

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров беше отличен с почетен приз за „Добродетел на 2020 г.” от Национално сдружение на сираците в България (НССБ). Повод за приза: принос към развитието на деца и младежи лишени от родителски грижи, съобщи..

публикувано на 24.06.21 в 15:16

ТрУ е домакин на научна конференция „Бизнесът и развитието на регионите"

Стопанският факултет на Тракийския университет е домакин на  6-та международна научна конференция „Бизнесът и  развитието на регионите".  В мащабния форум участват 290 специалисти от 13 държави.  Ще бъдат представени 220 доклада. Ректорът на..

публикувано на 24.06.21 в 14:42