Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на Земята

Международният ден на Земята е един от най-големите нерелигиозни празници, отбелязвани по света. За първи път празникът се отбелязва официално на 22 април,1970 г. в САЩ и Канада. Милиони американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, хора от бизнеса да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът е обявен за международен. България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята. На призива за отбелязването му се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда. На 22 април 1992 г. тогавашният президент на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 000 български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата. 

В Деня на Земята ще се състои онлайн пресконференция, поставяща начало на кампанията #ClimateOfChange, в която младите хора ще бъдат призовани да се превърнат в главни действащи лица в едно общоевропейско движение, търсещо и предизвикващо „климат на промяна“ към по-добро, устойчиво за планетата и справедливо бъдеще за всички

Google има традиция да използва различни лога, с които да отбелязва значими дати, които понякога са свързани с празници, определени хора или общественозначими събития и днес отново вниманието е насочено към Земята.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Митрополит Киприан ще дирижира "Стабат Матер" за втори път

За втори път Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира „Стабат Матер" от Джоакино Росини – на 25 април в 19 часа в старозагорската опера.  Това съобщиха от Старозагорската  митрополия. Солистите Емилия Терзиева/сопран/,..

публикувано на 23.04.24 в 11:31

За шофиране с 3,24 промила алкохол в кръвта мъж ще търпи ефективно наказание

Районен съд – Казанлък одобри споразумение, по силата на което обвиняемият Ю. Х., на 54 години, ще търпи наказание в размер на три месеца лишаване от свобода, при първоначален общ режим. Съдът го лиши и от правото да управлява моторно превозно..

публикувано на 23.04.24 в 11:27

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец. Това е решено на среща..

публикувано на 23.04.24 в 11:01

Община Твърдица приключва проект за услуги за уязвими ромски общности

Проектът „Предоставяне на интегрирани услуги за ранно детско развитие в община Твърдица“ има за цел да предостави подкрепа на децата от уязвими групи, включително и от ромските общности от 0 до 6 години и техните семейства. В програмата му са заложени..

публикувано на 23.04.24 в 09:55
Мариана Кукушева

Мариана Кукушева: Повече от 40 лв. за козунак е търговска измама

Всяка цена над 40 лева за брой козунак е абсолютна търговска измама. Няма категория био козунак в целия ЕС , нека потребителите не се лъжат и стават жертва на производители и търговци, които им искат по 200 лева за козунак. Това заяви в ефира на..

публикувано на 23.04.24 в 09:44

Ще има ли субсидии за е-коли у нас

Дългоочакваният законопроект за насърчаване на електрическата мобилност у нас е представен за обществено обсъждане. До 2 май заинтересованите страни могат да правят предложения и препоръки по него. В проектозакона е записано  ускоряване на..

публикувано на 23.04.24 в 09:00

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции

Украйна има огромен интерес към активизация на двустранните отношения на всякакви нива и е изключително благодарна на Република България за помощта и съдействието от началото на пълномащабната военна инвазия на Русия, изтъкна на среща в Община Стара..

публикувано на 23.04.24 в 08:31

Автопротестът на недоволните миньори и енергетици се отправя към София

Поредно автошествие в защита на комплекса "Марица изток" организират от Сдружението "Миньори и енергетици заедно".   Този път протестът ще се проведе в София. Колите ще тръгнат от паметника на св. "Иван Рилски" в Раднево, а сборният пункт е от 9 до 10..

обновено на 23.04.24 в 07:46
Предавател на Радио Стара Загора на връх Аида

Планова техническа профилактика на УКВ предавател на Радио Стара Загора

Днес 23.04.2024 год. вторник, ултракъсовълновият предавател на Радио Стара Загора за района на гр.Хасково с честота 94,4 МHz е възможно да има прекъсване на излъчването от 09.00 до 17.00 часа, поради редовна годишна техническа профилактика на..

публикувано на 23.04.24 в 06:05

Оставиха в ареста шофьора с над 400 кг хероин

Окръжният съд в Хасково взе най-тежката мярка за неотклонение и остави в ареста задържания турски шофьор на камион, в който бяха открити 400 кг хероин. „Аз съм жертва. Станах на курбан“, заяви днес в съдебната зала Хюсейн Хаир. Той бе арестуван на ГКПП..

публикувано на 22.04.24 в 18:59