Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ-СДС върна на президента мандата за кабинет

Снимка: БГНЕС

Номинираният за премиер от коалицията ГЕРБ-СДС Даниел Митов върна на президента Румен Радев мандата за съставяне на правителство, получен от него по-рано тази седмица.

„Коалицията направи честно, открито и прозрачно усилие да проведе разговори с политическите партии, с които смятахме, че бихме могли да водим разговори за съставяне на кабинет…За съжаление партиите, с които смятахме, че можем да водим разговори, за мен арогантно и безотговорно до голяма степен проявиха политическа незрялост и отказаха разговори с нас“, заяви Даниел Митов.

По-рано днес премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че мандатът ще бъде върнат.

В близките дни ще оповестя кога ще връча мандат на втората по численост парламентарна група. Надявам се предоставеното времето да бъде инвестирано в диалог между политическите сили, заяви президентът Радев при получаване на нереализирания мандат от ГЕРБ.

"България има нужда от стабилно правителство, защото само легитимно правителство, може да изведе страната от кризата", заяви още държавният глава.

Как се стигна до връщането на мандата и какво следва:

Най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание  - тази на ГЕРБ-СДС, не успя да осигури подкрепа за кабинета на номинирания за премиер Даниел Митов. От коалицията се опитаха да преговарят с „Демократична България“ и „Има такъв народ“, като бяха изпратени официални покани за преговори, но от двете формации също така официално отказаха.

Тази сутрин след заседание на Изпълнителна комисия лидерът на ГЕРБ потвърди, че мандатът ще бъде върнат. Два часа по-късно на „Дондуков“ 2 за среща с президента дойдоха председателят на парламентарната група Десислава Атанасова и номинираният за премиер Даниел Митов, който върна първия проучвателен мандат на президента и обяви решението на коалицията:

„Бяхме подготвени с екип, бяхме подготвени за разговори по политики. За съжаление, политическите партии, с които смятахме, че можем да водим разговори….отказаха разговори с нас. И ние, тъй като обещахме да не бавим по никакъв начин мандата и да го върнем, ако нямаме възможност за съставяне на правителство, следваме конституционната процедура и сме тук, за да връчим обратно дадения ни мандат“.

Сега на ход отново е президентът. Румен Радев трябва да обяви кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група - тази на партия „Има такъв народ“.

Държавният глава обяви очакванията си:

„Надявам се предоставеното време да бъде инвестирано в диалог и изграждане на доверие между политическите сили. България има нужда от стабилно правителство, излъчено от българския парламент на основата на споделени принципи и приоритети, защото само легитимно правителство, което се ползва с доверието на обществото, може да изведе България от кризата“, изтъкна президентът Радев.

По отношение на партия „Има такъв народ“ на излизане от президентството Даниел Митов коментира:

„На България и е нужен стабилен и солиден кабинет в тази ситуация, политическата отговорнист в момента лежи върху тях и ние оттук нататък ще реагираме според начина, по който те действат. Нашата политическа линия ще е отговорна, както до момента - вие видяхте, ние предложихме кабинет, предложили сме конкретни имена с ясна политическа биография, хора, които могат да поемат отговорност, хора, зад които стоят 840 хиляди български избиратели“.

След връщането на мандата председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви:

„Не намерихме не само подкрепа, но и желание дори за разговор. Приемаме всяко решение на останалите политически партии. Затова върнахме мандата на господин президента. Защо не предложим състава и структурата за гласуване в Народното събрание? Защото смятаме, че там вече се завърнаха най-ужасните порочни практики - гласуване с чужди карти, опити да се променя правилник с неясни правила...

Българските граждани вече няколко дни наблюдават какво се случва в българския парламент, няма нужда да стават свидетели на низости от различни парламентарни групи при обсъждане и гласуване на състав и структура на Министерски съвет“.

Ще подкрепи ли ГЕРБ правителство на „Има такъв народ“:

„Първо да видим структура, състав, приоритети, политики. Две седмици след изборите ние не сме чули нито една дума по тези въпроси. Всичко зависи не от нас вече, всичко зависи от решенията на колегите от „Има такъв народ“ и от президента“, посочи Десислав Атанасова.

До дни ще стане ясно кога партията на Слави Трифонов ще получи мандат за съставяне на правителство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: община Мъглиж

С богата програма Мъглиж ще отбележи своя празник

С богата и разнообразна празнична програма и тази година Мъглиж ще отбележи по традиция своя празник на Цветница. Празненствата ще започнат още на в събота на Лазаровден.  В събота сутринта , лазарки ще обиколят къщите на Мъглиж, за да пеят за..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Поправят стари вещи на чаша кафе в Стара Загора

Среща под мотото "Поправи с приятели"  ще се проведе на 27 април  (събота) в Стара Загора. Целта на събитието е старозагорци да занесат стари свои уреди или вещи, които майстори на място да поправят в приятна обстановка и на чаша кафе. „Срещата е..

публикувано на 26.04.24 в 14:00

Описват щетите от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка, която на места достигна големината на орех. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите..

публикувано на 26.04.24 в 13:35

Наближава фестивалът „Цветовете на джаза“ в Стара Загора

Малко повече от месец до емблематичния фестивал „Цветовете на джаза“ в Стара Загора „Цветовете на джаза“ дава среща на колоритни родни джаз изпълнители, обичани и с нетърпение чакани от публиката. На едно от най-магичните места за Стара Загора -..

публикувано на 26.04.24 в 12:03

МВР с мерки за безопасни празници

Комплекс от мерки за гарантиране на обществения ред, сигурността и безпроблемното придвижване на гражданите по време на предстоящите празници – Лазаровден, Цветница, Великден, 1-ви май, Гергьовден са планирани и предстои да бъдат осъществени от..

публикувано на 26.04.24 в 11:11

В Хасково заседава старият общински съвет

Днес за първи път в Хасково заседава старият Общински съвет с мандат 2019-2023 година. Това се налага заради касирането на изборите и назначаването с указ за провеждането на нови на 23 юни. Дневният ред съдържа 20 точки. В началото на заседанието..

публикувано на 26.04.24 в 10:07

Подреждат изложба в село Остра могила

Народно читалище „Пробуда-1927г“ в старозагорското село Остра могила за първи път представя изложба на творци живеещи или свързани със селото. Картини, приложно изкуство и дърворезба са подредени в експозицията. Събитието ще започне с водосвет..

публикувано на 26.04.24 в 09:27

Градушката удари и село Шивачево

Ледена покривка на места се образува след падналия град и пороен дъжд вчера следобед в град Шивачево, община Твърдица. Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта.  Очаква се градушката да е нанесла щети по насажденията извън града, каза..

публикувано на 26.04.24 в 08:41

Щети след градушката и в старозагоркото село Калояновец

Щети нанесе снощната градушка и в старозагорското село Калояновец. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора Радостина Калчева, кмет на селото. Сигнали са подадени за унищожени овошки, картофи и ягоди. Направен е обход само на селото, а..

публикувано на 26.04.24 в 08:41

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт (НОИ) ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от днес . Очаква се да бъдат  налични преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по..

публикувано на 26.04.24 в 08:26