Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците в Стара Загора създадоха комисия за проверка на общински предприятия, но без членове

Близо 5 часа продължи днешното редовното заседание на общинския съвет в Стара Загора. Най-много спорове и дебати предизвика решението за създаване на постоянна комисия, отговаряща за контрола на управлението на общинските дружества в Стара Загора, предложена от Янко Янков от групата „Алтернативата на гражданите“.

„Предвид плачевните резултати и загубите за десетки хиляди левове, а някои дружества и стотици хиляди, които ще обявят за 2020 г., като някои от тях трябва да бъдат покривани от бюджета се налага сформиране на такава комисия“, каза Янков. По думите му ако се продължава така от 11 дружества може да се наложи половината да бъдат закрити и да бъдат обявени в несъстоятелност. Той смята, че ще получи подкрепа от повечето общински съветници на заседанието на общинския съвет в четвъртък.

Според Методи Пенчев от "Народен съюз" вече има постоянни комисии, които следят работата на общинските дружества, в които са включени специалисти от общинския съвет.

С 26 гласа за Общинският съвет одобри създаването на такава комисия.

Дискусия се разрази за част от съветниците, които бяха предложени за членове на новата комисия, тъй като някои от тях вече членуват в 3 комисии, а по правилник нямат право на четвърто участие.

Последва пауза и свикване на председателски съвет, но не се стигна до единомислие по точката.

Въпреки че беше одобрено създаването на новата комисия, при определянето на членовете не бе събрано необходимото мнозинство за тяхното одобрение. 

По време на днешното заседание на местния парламент бяха гласувани 74 точки. На първо четене бяха приети промени в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет Стара Загора, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, както и новосъздадената Наредба за реда и условията за пътуване с обществен градски и междуселищен транспорт по основни автобусни и тролейбусни линии на територията на Община Стара Загора, изпълнявани от „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД. 

На две четения бяха одобрени изменения и допълнения в Наредбата за прием на учениците в първи клас в общинските училища на територията на община Стара Загора. С 48 гласа „За“ бяха подкрепени и промени  в Правилника за условията и реда за предоставяне на финансова подкрепа за новородено или осиновено  дете на територията на община Стара Загора.

Старейшините одобриха програмата за развитие на читалищната дейност в Община Стара Загора през 2021 година и Общинската програма за закрила и развитие на децата за Община Стара Загора за 2021г.

Дадено беше съгласие Община Стара Загора да сключи Меморандум за сътрудничество с Община Пловдив, във връзка с осъществяване на сътрудничество при реализиране на общи проекти и инициативи, развитие на местния индустриален потенциал и възможностите за съвместно привличане на инвеститори. Не беше прието предложението за удължаване на срока на договорите за ползване на общински терени за разполагане на временни преместваеми /търговски/ обекти и удължаване срока на договорите за ползване на временни преместваеми /търговски/ обекти – общинска собственост върху общински терени, находящи се на територията на Стара Загора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Времето във вторник:валежите се изместват в източната половина от страната

Днес ще е предимно слънчево. След обяд по-значителни увеличения на облачността, купеста и купесто-дъждовна, ще има над Северна и Източна България. На места, главно в източната половина от страната, ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици...

публикувано на 27.08.24 в 06:30

Осем пожарни и хеликоптер гасят отделни огнища край Дълбоки

Ограничен е пожарът край старозагорското село Дълбоки, няма опасност за гората и къщите. Осем екипа на пожарната продължават да гасят отделни огнища, разпалвани от силния вятър. В борбата с огъня се включи и хеликоптер.  Пожарът погълна стопанска..

публикувано на 26.08.24 в 17:20

Глобиха трима за изхвърляне на строителни отпадъци

За една седмица са издадени три акта за нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци на общинска земя в Старозагорско, съобщават от общинския пресцентър. Това става ясно от прегледа на ежеседмичната справка за констатирани нередности по наредби..

публикувано на 26.08.24 в 16:42
снимка: Живко Иванов

Пожарът край Дълбоки се разраства

Огънят, който избухна в следобедните часове, е влязъл в с. Дълбоки и е унищожил няколко двора , съобщи за радио Стара Загора областният управител Методи Марков.  Борбата на пожарникарите да запазят къщите продължава.  В същото време, заради..

публикувано на 26.08.24 в 16:26
с. Дълбоки,
снимка: Христина Янкова

Огнеборци гасят два пожара край Стара Загора

Пожарите са избухнали почти едновременно между 13:45 и 14:30 часа.  Огънят се разпространява на голяма площ между селата Дълбоки и Оряховица , съобщават от пожарната.  На място работят три екипа, подпомогнати от горски служители. Изпратена е..

публикувано на 26.08.24 в 15:59
прохода

Спират за час движението през Шипка

От 17 ч. до 18 ч. днес​ временно се ограничава движението по път I-5 Проход ,,Шипка'' - Казанлък поради провеждането на кръг от Международната колоездачна обиколка на България, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“.  Трафикът е..

публикувано на 26.08.24 в 14:52

Пострадалият машинист е получил обгазяване докато гаси запаленият локомотив край Чирпан

Пострадалият машинист, който участва в гасенето на запалилият се снощи край Чирпан локомотив на влака от Варна –Пловдив вече е изписан от болницата в Стара Загора. Той е приет с обгазяване, но е отказал да остане за наблюдение в болничното..

публикувано на 26.08.24 в 14:44

Град Гълъбово става на 55 години

Днес Гълъбово чества 55 години от обявяването за град. Официалното откриване на празниците  е от 11 часа пред сградата на Общината. Но по традиция празничната програма ще продължи с разнообразни събития до края на седмицата. Това каза за Радио Стара..

публикувано на 26.08.24 в 14:42
с. Дълбоки,
снимка: Христина Янкова

Два пожара край Стара Загора гасят огнеборците

Пожарите са избухнали почти едновременно между 13:45 и 14:30 часа.  Огънят се разпространява на голяма площ между селата Дълбоки и Оряховица , съобщават от пожарната.  На място работят три екипа, подпомогнати от горски служители. Изпратена е..

публикувано на 26.08.24 в 14:39

Жена е загинала при пожар в къща в село Партизанин

64-годишна жена загина при пожар в къща в село Партизанин, община Братя Даскалови. Сигнал за инцидента е подаден в неделя малко преди 18 часа в районното управление на полицията в Чирпан, информират от пресцентъра на областната дирекция на МВР...

публикувано на 26.08.24 в 12:44