Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. Атанас Славов: Промените в специализирания съд и прокуратура не предвиждат прекратяване на дела

доц. Атанас Славов
Снимка: Емил Енчев

Премахването на специализираните съд и прокуратура целят да бъде възстановено правото на справедлив процес за всички български граждани, правото на защита и презумцията за невиновност. Това коментира за Радио Стара Загора депутатът от Демократична България доц. Атанас Славов. По думите му те са се превърнали в последните 10 години в инквизиционен трибунал.

Промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) минаха в сряда в парламентарната правна комисия с гласовете на вносителите от ДБ, ИТН, ИМВ и БСП.

А днес магистрати излязоха на мълчалив протест пред Съдебните палати в страната.

„Специализираните съд и прокуратура функционират като бухалка на властта срещу неудобните, не постигнаха нито една от поставените им цели и се критикуват в докладите на европейската комисия“, обясни доц. Славов.

По думите му магистратите от двата специализирани органа ще бъдат преназначени в редовните съдилища и прокуратура след като преминат атестация.

„Тези промени не предвиждат прекратяване на започнали дела. Тези промени предвиждат делата да бъдат прехвърлени към общите съдилища, в които има достатъчно гаранция за справедлив процес“, каза Славов.

По-рано днес парламентът прие промени в Изборния кодекс. С тях отпадна ограничението за броя на секциите в чужбина.

„С много крехко мнозинство от два гласа залата подкрепи идеята всеки български гражданин, където и да се намира, да има правото да гласува. Това е промяна, която гарантира равенството на всички български граждани пред Конституцията и закона. Въпрос на нашата държава е да осъществи превенция на злоупотребата с права, която се случва на места, но това се случва и вътре в България, което не означава, че трябва да ограничим правата на българските граждани в страната“, коментира доц. Славов.

За въвеждането на видеонаблюдението депутатът от Демократична България заяви, че има всички шансове да получи подкрепа и да бъде въведено в изборния процес. Той коментира също, че вече всички се готвят за нови избори и то след два месеца.

"Шансът да се стигне до правителство с третия мандат са много ограничение. Все пак Парламентът трябва да реши този въпрос, но всички се готвят за избори и то след два месеца ", заяви доц. Атанас Славов.


Още от категорията

Георги Тошев: Името Георги отваря врати

На Гергьовден ви срещаме с журналиста, продуцент и писател Георги Тошев в разговор за силата и значението на името Георги и Победоносец ли е в живота. „Кръстен съм на дядо си Георги – бащата на моята майка. Много духовен, любопитен и свят човек...

публикувано на 06.05.21 в 14:50

Да съградиш храм на надеждата и вярата в две села

 Георги Балев, подарил на хората от  с. Българене параклис, изграден с негови средства през 2007 г. Но и до днес не обича да говори за това, което е сторил за селцето, което никога не е имало християнски храм. Решението му идва след разговор с..

публикувано на 06.05.21 в 08:05

Митрополит Антоний: След мъката идва радостта от Възкресението

След мъката идва радостта – така е и в днешния Разпети Петък – денят, в който православните християни си припомнят за страданията и кръстната смърт на Исус Христос. Днес всички ние скърбим за земната раздяла с нашия Спасител Исус Христос. Отправили..

публикувано на 30.04.21 в 14:40

Виртуално и присъствено ще се проведе Областната панорама на професионалното образование в Стара Загора

Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране ще се проведе в Стара Загора. Инициативата има за цел да информира кандидат-гимназистите, зрелостниците и техните родители за професиите и специалностите, по които се..

публикувано на 29.04.21 в 09:43
Христо Панчугов

Предсрочни избори ще са от полза за българските граждани и демокрацията

„Има такъв народ“ пропусна шанса си да зададе дневния ред на българското общество и българската политика . Лидерът на тази партия имаше амбицията да променя българската политическа система. Когато влезе в парламента обаче, се отказа от всякакво..

публикувано на 28.04.21 в 15:26

Здравето и безопасността на труда са кауза

28 април е Световен ден за безопасност и здраве при работа. Международната организация на труда отбелязва този ден, за да насочи вниманието на световната общественост към неговото значение. Свидетели сме на новопроявяващи се рискове, които..

публикувано на 28.04.21 в 12:51

Пепи Димитрова: В България агресивното говорене, обидите и нападките биват посрещани с аплодисменти

Политическият език е мост, но и преграда. "Няма как да се отговори еднозначно, защото виждаме примери от едната крайност до другата, коментира в предаването „Репортер“ Пепи Димитрова - председател на Комисията по професионална етика към Българското..

публикувано на 28.04.21 в 09:25
Георги Вулджев

Икономистът Георги Вулджев смята, че пенсионната система има нужда незабавно да се реформира

Години наред проблемите на пенсионната система се поставят на дневен ред . Говори се за възможните алтернативи. Видни икономисти обясняват предимствата на допълнителното осигуряване за втора пенсия. Политиците, при всяка удобна възможност, обещават..

публикувано на 28.04.21 в 08:30

Диян Димитров: Грешка е, че държавата не проведе по-рано конкурсите в публичните предприятия

Като грешка определи решението държавата да не проведе по-рано конкурсите в публичните предприятия и да изчака последния за това срок, Диян Димитров, класиран на първо място в конкурса за председател на Съвета на директорите на Българския енергиен..

обновено на 27.04.21 в 17:39

Тодорина Желязкова: На 24 април всяко арменско сърце кърви

На 24 април светът отбелязва една от най-големите трагедии на XX век , това е ден за почит към паметта на избитите арменци, станали жертва на първото за изминалото столетие масово изтребление. Арменският геноцид е извършен умишлено от Османската империя и..

публикувано на 24.04.21 в 12:22