Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закон за лобизма - основополагащ за нормалното функциониране на институциите

Едуард Цветанов: Пандемията даде нов тласък на финтех компаниите

Снимка: Личен архив

Пандемията даде нов тласък на финтех компаниите. И това беше очаквано, дигитализацията върви целеустремено, каза в интервю за Радио Стара Загора и БНР Едуард Цветанов, консултант и основател на Patterns Technology. По думите му B2C компаниите разработват нови продукти средно за 4-6 седмици. На този фон според проучване на Sophia Lab за традиционните банки срокът е 2 години, което ги прави нерелевантни.  

Централна точка за финтех компаниите е „улесняване на потребителското изживяване“, изтъкна от своя професионален опит с международни партньори Цветанов. Водещо за тази индустрия е на крайния потребител да е „удобно и сигурно“.  

За чуждите инвеститори е важно да се позиционират „лесно“ на българския пазар, за да стартират бизнес на местно ниво. Той даде пример с блокчейн компании, които стъпват много несигурно у нас, въпреки че през последните години се промени подхода на институциите към тях.

В отговор на въпрос има ли интерес в обществото към технологичните новости, Цветанов изтъкна, че българинът е отворен към такъв тип решения. Според него създаването на електронно правителство вече трябва да стане факт и добави:

Да спрем да си говорим за поставяне на цели, когато мерникът ни е изключително грешен. Трябва да позволим реално на дигиталните бизнеси да взаимодействат помежду си, да позволим интегрирането на решения за бизнеса – от счетоводство до управление на корпоративни финанси и прочее“.

Финтех пазарът расте изключително агресивно през последните години в страната. По актуални данни глобалната финансова платформа Revolut има около 240 000 български потребители. У нас вече оперират десетки финтех компании, като има добра среда за развитие на B2B, а при B2C  пазарът вече стигна матуритет.

Цветанов коментира и позициите на България на международната сцена. Според Глобалния иновационен индекс страната ни се нарежда на 36-то място, изпреварвайки Русия, като от Балканите единствено Словения е преди нас. Събеседникът акцентира и върху друга класация, която поставя страната на незавидната последна позиция в Eвpoпeйcĸия cъюз пo дигитaлизaция. На дъното сме от години в Индeĸca нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия зa нaвлизaнe нa цифpoвитe тexнoлoгии в иĸoнoмиĸaтa и oбщecтвoтo.

 „Тук има един изключително кадърен бизнес, който се бори с административната среда и явно успява да направи нещо, но трябва да му се даде повече възможност и българските потребители да могат да се възползват от добри и качествени услуги“.

Той призова за качествен диалог между бизнеса и държавата, който да доведе до адекватни промени:

Няма как регулаторните органи да осъзнават много добре компании с нови бизнес модели или стари компании, които интегрират иновативни решения. Смятам, че качествен диалог, който да е обвързващ и за двете страни взаимно, е наложителен“.

Като представител на бизнеса, той се обяви за приемането на Закон за лобизма и публичен регистър на лобистите, а подобно законодателство ще „изсветли“ обществените отношения.

Това е основополагащо за нормалното функциониране на държавните институции. (…) Прозрачността е нещо, което ни е много нужно в България“, каза в заключение Едуард Цветанов. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Таньо Брайков: Решенията на ВКС са окончателни и влезли в сила с обявяваното им

Вчерашното заседание на Общински съвет Стара Загора не играе положителна роля за репутацията на институцията. Такова мнение изрази в студиото на Радио Стара Загора бившият председател местния парламент Таньо Брайков. По думите му дори това, което..

публикувано на 26.04.24 в 17:25

Първи за годината Изпълнителен Комитет (ИК) на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите се провежда в столицата

Развитието на тютюнопроизводството в Европа, актуалната ситуация, проблемите и предизвикателствата пред сектора се обсъждат на първия за годината Изпълнителен комитет (ИК) на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите (UNITAB), в София. С цел..

публикувано на 26.04.24 в 12:30
Станчо Ставрев, кмет на община Тунджа.

Населението на община Тунджа се увеличава с предимно млади хора

С тържествена сесия на общинския съвет започна Празника на община Тунджа, който се отбелязва на 22 април.  На нея сс званието "Почетен гражданин на Община Тунджа" беше удостоен Атанас Мерджанов- народен представител  от ямболския избирателен..

публикувано на 22.04.24 в 11:17

Тодор Гондов: Манастирът на Григорий Синаит се е намирал до някогашното село Дупница в днешна Турция

" Много са предположенията за древната област Парория и манастирът на Свети Григорий Синаит. Първият исихастки манастир, който по нищо не е отстъпвал на подобните в "Метеора". Синаитският манастир е бил средище на много известни български светци, като..

публикувано на 19.04.24 в 11:44
Ангел Джамбазки

Джамбазки: Курсове по икебана за миньори - това бъдеще осигуриха за енергийната ни система управляващите в България

 „Интересът на българската енергетика не се защитава от българските евродепутати в Брюксел. Само двама сме там, с Андрей Слабаков, които говорим от години, че Зелената сделка оставя България без енергетика и съкращава работни места. Българските..

публикувано на 17.04.24 в 17:35

Феноменът "Ел Ниньо" отслабва, настъпва "Ла Ниня"

Пренос на топъл въздух от Северна Африка към Европа е причина за необичайно горещото време през последните дни у нас, съобщи Симеон Матев, доктор по климатология и автор в платформата „Климатека“. Той алармира за глобално затопляне с бързи темпове,..

публикувано на 15.04.24 в 12:35

Проф. Марин Добрев: В автентичния си вид от 30-те години Халите се оказаха най-подходящата сграда за Градска художествена галерия

„Всяко едно поколение в Стара Загора формира свое отношение и принос към културните сгради на Стара Загора и много ревниво ги пази“. Това каза по Радио Стара Загора културологът проф. Марин Добрев. В Световния ден на културата и опазване на..

публикувано на 15.04.24 в 11:56
https://www.facebook.com/photo/?fbid=387099837400706&set=a.253387987438559

Задава се „Dr. Rock Fest 2024"

Мнозина го познават като очен хирург, но освен медицината д-р Станимир Трошев има и друга голяма страст – музиката. Той е басист на групата “Led 7” и в ефира на Радио Стара Загора разказа за първите си трепети по рок музиката. Връщайки се назад..

публикувано на 13.04.24 в 15:10
Георги Вулджев

Икономист: Проблемът с фискалния резерв е преувеличен

К ато цяло се преувеличава проблемът с фискалния резерв. Тези пари по всяка вероятност ще бъдат възстановени в по-голямата си част до края на текущия месец. През април много често има плащания по държавния дълг или други текущи разходи и  в тази ситуация..

публикувано на 11.04.24 в 14:21

Липсата на държава в ромските махали е заплаха за националната сигурност

Голяма част от проблемите в ромските квартали, включително на инфраструктурата може да бъдат решени тогава, когато в кварталите се сложи ред и законност. Това коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на сдружение „Свят без..

публикувано на 08.04.24 в 17:10