Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ямбол чества 9 май

Община Ямбол отбеляза с тържествена церемония и два концерта празничния 9 май - Деня на победата над хитлеристка Германия  и Ден на Европа.

Официалната част на празника беше предшествана от маршове, изпълнени от Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ с диригент маестро Васил Шейтанов, на Паметника на Георги Дражев и загиналите през войните ямболци в квартал „Каргон”.

Тържественият ритуал по поднасяне на венци и цветя, в който участва и представителна част от гарнизон Ямбол, започна със слово на кмета Валентин Ревански: „В историята ни има събития и дни, които са свързани с нашето минало, настояще и бъдеще. Днес се навършват 76 години от края на Втората световна война, която трябваше да бъде последният въоръжен конфликт в историята на човечеството. Тази война, в която загинаха  хиляди български войници, бешe последна за нашата Родина.

Днешният ден е ден за смирение и преклонение, почит и безкрайна благодарност към тези, които са се сражавали по бойните полета в името на идните поколения. Много от тях не са дочакали Победата, в която са вярвали и за която са мечтали. Поклон и пред Вас, ветерани от войната, затова, че днес имаме възможност да отбелязваме 9 май! Тази победа е изключително важна, за да можем да живеем в свободна Европа.

Днес отново си спомняме за силното послание закодирано в думите „Нищо не е забравено, никой не е забравен!“.

Пет години след края на войната, на 9 май 1950 година, отбелязваме и раждането на една мечта – обединена Европа.  България е част от Европейския съюз с богатото си културно-историческо наследство.

В този тържествен ден, в който европейците празнуваме и своето обединение, желая на всички нас да бъдем единни и заедно да вървим напред! Да работим за добруването на България като част от обединена Европа. Да си пожелаем  никога  повече да няма война.“

В програмата на 9 май беше включено празничното матине на Камерен оркестър „Дианополис“ с участието на известния диригент Григор Паликаров и Цвета Паликарова /флейта/, гости на музикалната проява. Концертът се състоя в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ – Ямбол. Публиката аплодира виртуозните изпълнения на безсмъртната музика на Вивалди, Хайдн, Чайковски, Сибелиус, Кванц, Елгар.

На паметните плочи на загиналите в Ямболския регион съветски воини, които се намират в Градския парк, се състоя поднасяне на цветя. Събитието беше организирано  от Руски клуб „Съотечественик“.

Вокална група „Пятница 13“ при  Народно читалище „Зора-1945“ с ръководител Елена Иванова поднесе емоционален концерт на посетителите на Музея на бойната слава, в който беше обявен ден на отворени врати по повод Деня на Европа и Деня на победата. В музикалната програма бяха включени популярни песни: „Священная война“, „Здесь птицы не поют“, „Днилось роща“, „Льется музыка“, „Калина“, День Победы“.


Още от категорията

Радио Стара Загора, архив

Възстановено е движението по път II-66 Чирпан - Стара Загора

Вече е възстановено е движението по път II-66 Чирпан - Стара Загора, след Стара Загора в посока Ракитница, съобщиха от АПИ. То бе спряно поради възникнало по-рано днес ПТП между два товарни автомобила, а трафикът бе пренасочен по обходни маршрути.    При..

публикувано на 18.06.21 в 16:50

Без проблеми и без анулирани работи премина НВО в Стара Загора

На проведеното днес национално външно оценяване (НВО) по математика в област Стара Загора се явиха 2751 ученици от седми клас и 2137 ученици в десети клас, съобщи за Радио Стара Загора Милена Йолдова, председател на Комисията за организиране и..

публикувано на 18.06.21 в 16:40

Пътна полиция започва акция насочена към детската безопасност в област Хасково

В цялата Хасковска област започва акция на Пътна полиция, която ще бъде насочена за запазване на децата на пътя. Контролът няма да е само около училищата, а и в малките населени места. На помощ на КАТ ще се включат и от Охранителна полиция, каза..

публикувано на 18.06.21 в 16:26

Трета юнска акция за безвъзмездно кръводаряване се проведе в Стара Загора

Трета акция за безвъзмездно кръводаряване се проведе в Стара Загора. Тя се проведе тази сутрин в сградата на сдружение „Самаряни“.  20 души дариха кръв в инициативата, която продължава до края на месеца под мотото „Сподели силата си, дари кръв“,..

публикувано на 18.06.21 в 15:43

154 са свободните места за първокласници в Стара Загора след второто класиране

Резултатите от второто класиране чрез електронната система за прием на заявления за постъпване в първи клас през учебната 2021/2022 година в Община Стара Загора бяха обявени днес. Бъдещите ученици могат да бъдат записани в съответното учебно заведение..

публикувано на 18.06.21 в 15:29

Продават болницата в Раднево за 200 хил. лева

Да бъде открита нова процедура за приватизация на общинската болница в Раднево "Д-р Димитър Чакмаков", като минималната продажна цена бъде намалена от 682 000 на 200 000 лева. Това решиха общинските съветници на проведената снощи извънредна общинска сесия...

публикувано на 18.06.21 в 13:45
Един от камионите, участвали в катастрофата.

Катастрофа ограничава движението по пътя Чирпан - Стара Загора

Временно движението при км 67 на път II-66 Чирпан - Стара Загора е ограничено поради пътно произшествие. Това съобщават на Агенция "Пътна инфраструктура".  От полицията информират, че около 12:10 часа на околовръстния път на Стара Загора са се..

публикувано на 18.06.21 в 13:44
Старият чинар, парк Бедечка, Стара Загора

Сдружение „Запазете Бедечка“ с отворено писмо до политиците за съдбата на парк "Бедечка"

Сдружение „Запазете Бедечка“ изпрати отворено писмо с въпроси към централите на основните партии в страната. „Целта беше в условията на предизборна кампания гражданите да могат да получат ясна информация за отношението на политическите сили по казуса..

публикувано на 18.06.21 в 13:29
Пощенски марки

Колекция от над 830 пощенски марки притежава РБ "Захари Княжески" в Стара Загора

Колекцията от пощенски марки, притежание на библиотеката, е получена след анонимно дарение. Марките са били скрити между страниците на една от дарените книги. Това разказа за Радио Стара Загора Дарина Кондратцева от отдел " Изкуства" на Регионалната..

публикувано на 18.06.21 в 12:23

Блокадите на пътя в Обручище ще продължат и следващата седмица

Блокадите на пътя Гълъбово- Мъдрец ще продължат и през следващата седмица до подписване на споразумение с пътната агенция за ремонт на отсечката. Това обявиха протестиращите от село Обручище, които трети ден блокират движението по пътя. Въпреки..

публикувано на 18.06.21 в 09:43