Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Даниел Смилов: Съставът на служебния кабинет показва, че се търси широка подкрепа

Даниел Смилов
Снимка: БГНЕС

Назначаването на Стефан Янев за служебен премиер показва, че Румен Радев е търсел човек, който е максимално доверен и от най-близкия му екип, коментира за Радио Стара Загора политологът доц. Даниел Смилов. Според него това се обяснява и с предстоящите по-късно през годината президентски избори.

„В служебния кабинет има опит да се търси по-широка политическа подкрепа, има реверанси към различни групи, като Янаки Стоилов, сериозна фигура в левицата, към демократичната общност с фигурата на проф. Минеков, но и с подбора на харвардски възпитаници и млади образовани хора“, коментира Смилов.

По повод работата на 45-то Народно събрание политологът коментира, че се е отличило с две неща- изборния кодекс и възстановяване на част от истинските функции на парламента.

 „По отношение на Изборния кодекс, машинното гласуване става преференциално и задължително за част от секциите. Ще видим дали гласуването с хартиени бюлетини дава различен резултат от машинното. Това ще бъде интересно да бъде проследено като социален експеримент, тъй като повечето схеми за контролиран вот са свързани с хартиените бюлетини“ каза Смилов. По думите му е положително и, че Народното събрание успя да възстанови поне част от функциите на парламента, които бяха закърнели, като истинските дебати, които се водеха.

За предстоящия вот политологът смята, че е почти невъзможно да бъдат прогнозирани в този момент.

„Почти невъзможно е да се каже в каква посока ще бъдат различията. Напълно възможно е да има и нов водач в лицето на „Има такъв народ“, но има и много неизвестни. Например, дали ще успеят да прескочат бариерата патриотите. Всички тези неизвестни правят много рискови всякакви прогнози, но повтарянето на същите резултатите би било и голяма изненада“, смята Даниел Смилов.

Той добави, че очаква и атаки към честността на изборите. 

Още от категорията

Пощенските марки са познание за историята

Днес отбелязваме Световният ден на филателията. На този ден през 1926 година в Париж е основана Международната организация по филателия. Ка то колекционерска страст, филателията възниква още през 40-те години на XIX век, след въвеждането в употреба на..

публикувано на 18.06.21 в 14:05

Марина Димитрова: Кръводаряването е жест на силните

"Дарявала съм доброволно и безвъзмездно кръв 51 пъти и всеки път празнувам живота! Днес е световният ден на доброволния кръводарител! Поздравявам всички доброволци и дарители и апелирам към всеки, който все още не се е престрашил:..

публикувано на 14.06.21 в 15:18

Проф. Георги Димитров: Посещението на Кьовеши е знак за ангажираност на ЕК към събитията у нас

Посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в София е по-скоро съвпадение, отколкото да е провокирано от санкциите по глобалния закон „Магнитски“, но не е изключено и тази тема да е обсъждана в рамките на нейната визита. Това коментира..

обновено на 11.06.21 в 15:33
Нина Терзиева

"Патронажна грижа+" и "Топъл обяд" за жителите на община Болярово

До края на седмицата потребителите на Дома за възрастни хора в с. Воден ще останат под карантина след случаите на Ковид – 19 в дома. Всички болни са изписани от лечебните заведения и състоянието им е добро. Ситуацията е овладяна и в другия социален дом..

публикувано на 09.06.21 в 16:26
Даниел Парушев

Студенти искат да отпадне критерият за доход за стипендии

Трябва да отпадне критерият за доход за отпускане на стипендии на студенти и да остане само този за успех, тъй като университетите и студентските съвети нямат възможност да проверяват доходи. За това ще настояват от  Националното..

публикувано на 08.06.21 в 11:58

Арх.Янулов: Летният театър има ПУП, ремонтът - в срок

Ремонтните дейности на Летния театър в Стара Загора се извършват в срок. Мащабният проект се реализира в пределите на парк „Митрополит Методий Кусев“ – паметник на ландшафтната архитектура, емблематично място за отдих на поколения старозагорци..

публикувано на 07.06.21 в 15:05

Николай Стайков: „Осемте джуджета“ остави петно на съмнение върху прокуратурата

„Една година след разкритията около разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“ , прокуратурата продължава да мълчи. Няма никакъв резултат от проверката, която стартира преди 12 месеца.“ Това заяви за Радио Стара..

публикувано на 03.06.21 в 15:48

Сметките за ток на фирмите, които не са избрали доставчик, може да поскъпнат до 30%

До 10 юни малките фирми трябва да изберат доставчик на електроенергия на свободния пазар. На 1 юли изтича гратисния период за това. След това не направилите избор ще преминат към доставчик от последна инстанция, като цената може да бъде с до 30%..

публикувано на 03.06.21 в 15:10
Катя Зографова

Връзката на "Хроники на Вазовия род" със Стара Загора

Литературният археолог Катя Зографова ще гостува на старозагорци с последната си творба - неразказваната досега цялостна история на Вазовото семейство „Хроники на Вазовия род”. Тя ще бъде представена на  3 юни (четвъртък) от 17:30 часа в Регионалния..

публикувано на 03.06.21 в 09:05

Лора Георгиева: SLAPP дела застрашават свободата на словото

Съдебните процеси са често използвани стратегии за заглушаване на независимата журналистика у нас. А напоследък SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) дела застрашават свободата на словото. Това каза за Радио Стара Загора Лора..

обновено на 31.05.21 в 12:28