Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градски електробуси и в Стара Загора

Снимка: Интернет

Европейският Зелен пакт изправя местните власти пред нови предизвикателства. Различни инициативи по пътя на прехода към нисковъглеродна градска среда реализира  управленският екип на Стара Загора. Подмяната на амортизираните стари автобуси и тролейбуси значително подобрява качеството на въздуха в областния град. 

Янка Иванова ползва обществения транспорт повече от 20 години, за да пътува до близкото село Змейово. Доволна е, че превозните средства се движат по график, но посочва конкретен проблем:

"За селата са разредени автобусите. Няма добра схема на движение."

Деян Филипов пътува с градския транспорт, макар и по-рядко, но оценява предимствата на новите превозни средства, които правят придвижването по – бързо, по-сигурно и по-комфортно. Подкрепя и технологичните решения, които община Стара Загора лансира. Едно от тях е мобилното приложение, което дава възможност за купуване на електронен билет. Той обаче изтъква един съществен недостатък в транспортната схема:

"Новите автобуси са привлекателни за гражданите, но недостатък на транспортната схема е, че не покрива изцяло града."

Модернизацията на градския транспорт ще го превърне в по-привлекателен за хората, по думите на общинския съветник в Стара Загора, Янко Янков. Сега, пресмята той, за едно 4-членно семейство е по-изгодно да се придвижва с личния си автомобил, вместо да използва масовия градски транспорт.

"Никой не отчита факта, че градът се е променил, разраснал се е. В същото време новите автобуси са много удобни, но генерират големи загуби на общината."

Шанс да бъдат редуцирани тези загуби в общинската хазна дава реализацията на мащабен проект. Той предвижда закупуването на 33 нови електробуса и 18 двойни станции за тяхното зареждане. Договорът по изпълнението му възлиза на 53,8 млн. лева, от които безвъзмездната помощ е близо 45 млн. лева, а останалите 8,8 млн. лева са самоучастие на община Стара Загора. Документът е подписан през 2019 година, финансирането е осигурено по ОП „Околна среда“ през Кохезионния фонд. Проектът трябва да приключи окончателно до август 2023 година.

Преди няколко седмици беше избрана фирма изпълнител в конкурса за доставка на електробусите, но процедурата се обжалва и това ще отнеме месеци, пояснява Янко Янков.

Местната власт на Стара Загора подкрепя активно европейските политики за зелена градска среда и преход към нисковъглеродно и климатично устойчиво общество, заявява кметът Живко Тодоров.  Значителни ще са ефектите от постепенното навлизане на електрическите превозни средства в ежедневието ни през следващите години, смята Живко Тодоров. Доставката на първите електробуси в града се очаква догодина.

"Електрическите автобуси ще дадат възможност градският транспорт да се обслужва екологично, с много по-ниски разходи. Ползите от този проект са много големи. Вижда се, че зелената идея вълнува все повече хора."

Електрическите автобуси у нас са 47, по данни на Пътната полиция. А масовата им експлоатация би довела и до драстично намаление на разходите за поддръжката на публичния транспорт, смята арх. Любомир Станиславов - изпълнителен директор на Автомобилния клъстер в България.

"За България ефектът ще бъде чудовищен, тъй като не е тайна, че в българските градове все още се движат изключително остарели превозни средства. Така че замяната им с електрически ще се отрази на качеството на въздуха."

Навлизането на системи за автономно шофиране в публичния транспорт променя общоприетите норми. В роботизираните градски превозни средства ще отпадне потребността от водач в недалечно бъдеще, прогнозира арх. Станиславов. По думите му превозни средства, които се движат в режим на автономно шофиране, са 10 пъти по-безопасни, отколкото в конвенционален режим, тоест управлявани от хора.

Концепцията „Интернет на нещата“ разкрива нови хоризонти пред управлението на обществения трафик. За имплементирането спомага  широкото навлизане на приложения за мобилните телефони.

"В момента няколко общини експериментират с тази тема. Т. нар. технологии за автономно шофиране до голяма степен са това."

България изостава в приемането на законодателство, което да регламентира автономното шофиране, посочва арх. Станиславов, и дава за пример Унгария, където вече действа нормативна уредба.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Инцидент затруднява движението по магистрала "Тракия" край Чирпан

Временно движението при км 159 на АМ „Тракия“ в посока София е ограничено поради пътно произшествие, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“. При инцидента камион е разсипал част от превозваната стоката по пътното платно.  Трафикът се..

публикувано на 02.07.24 в 13:56

Безплатен градски тур „От Августа Траяна към Берое. Градът между две епохи" този уикенд в Стара Загора

На 6 юли /събота/, от 9.30 часа ще се проведе поредната вълнуваща обиколка от инициативата „Стара Загора – неразказани истории по правите улици". Темата на маршрута е „От Августа Траяна към Берое. Градът между две епохи". Това съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 02.07.24 в 13:50

До 15 юли се затваря централно кръстовище в Стара Загора

Предстои затваряне на кръстовището на бул. „Цар Симеон Велики“ и ул. „Отец Паисий“ в Стара Загора. Това ще се случи от утре, 3 юли 2024 г., и ще продължи до 15 юли, включително , съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора. Временната организация на..

публикувано на 02.07.24 в 13:48
Йордан Йорданов

156 разрешения за работа на непълнолетни в област Стара Загора

Непълнолетните могат да работят само след изричното разрешение на Инспекцията по труда, а о т началото на годината работодатели от област Стара Загора са потърсили 156 такива разрешения, съобщи Йордан Йорданов, началник отдел „Административно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:34

Искат създаването на изцяло морски резерват в България

За създаването на защитени морски зони в Черно море с цел ефективното опазване на живота в него призовават от Грийнпийс“ – България. Това сочи доклад на организацията, създаден заедно с учените от Института по океанология на БАН. Данните сочат,..

публикувано на 02.07.24 в 13:27

Пожар пламна в района на жп спирка Ягода

Гасят пожар между старозагорските села Ягода и Ръжена. Сигналът за пожара е подаден в 11:24 часа.  Огънят е пламнал в района на жп спирка Ягода. Горят сухи треви, храсти и широколистна гора.   На място са два екипа на пожарната в Казанлък и два екипа..

публикувано на 02.07.24 в 12:46

Пламна пожар край старозагорското село Яворово

Сухи треви в близост до гората гасят край старозагорското село Яворово. На място е изпратен екип на пожарната в Стара Загора. В гасенето участват и служители на горското стопанство. На този етап няма опасност огъня да влезе в горския масив...

публикувано на 02.07.24 в 11:55
Община Нова Загора

Продължава отстраняването на щетите от бурята в Нова Загора

Продължава отстраняването и описването на щетите от бурята в Нова Загора. Бедствието от 13 юни е засегнало почти всички имоти в град Нова Загора, унищожена е и земеделска продукция в селата в общината. В момента се обобщават данните от..

публикувано на 02.07.24 в 09:46
Арх. Мартин Паскалев, зам.-кмет на Стара Загора.

Премахват 150 незаконни постройки в кв. "Лозенец" в Стара Загора

През тази година ще бъдат премахнати над 150 незаконни постройки в северната част на кв. „Лозенец“ в Стара Загора. Това съобщи зам.-кмета на общината арх. Мартин Паскалев, отговарящ за „Устройство на територията, строителство и безопасност на..

публикувано на 02.07.24 в 09:16

Вторник: горещо и с опасност от пожари

Предупреждение от втора и първа степен - оранжев и жълт код за цялата страната е издаден за днес, съобщават от Националният институт по метеорология и хидрология.  В 22 области, сред които Стара Загора, Ямбол, Хасково и Сливен е в сила жълт код..

публикувано на 02.07.24 в 08:09