Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Градски електробуси и в Стара Загора

Снимка: Интернет

Европейският Зелен пакт изправя местните власти пред нови предизвикателства. Различни инициативи по пътя на прехода към нисковъглеродна градска среда реализира  управленският екип на Стара Загора. Подмяната на амортизираните стари автобуси и тролейбуси значително подобрява качеството на въздуха в областния град. 

Янка Иванова ползва обществения транспорт повече от 20 години, за да пътува до близкото село Змейово. Доволна е, че превозните средства се движат по график, но посочва конкретен проблем:

"За селата са разредени автобусите. Няма добра схема на движение."

Деян Филипов пътува с градския транспорт, макар и по-рядко, но оценява предимствата на новите превозни средства, които правят придвижването по – бързо, по-сигурно и по-комфортно. Подкрепя и технологичните решения, които община Стара Загора лансира. Едно от тях е мобилното приложение, което дава възможност за купуване на електронен билет. Той обаче изтъква един съществен недостатък в транспортната схема:

"Новите автобуси са привлекателни за гражданите, но недостатък на транспортната схема е, че не покрива изцяло града."

Модернизацията на градския транспорт ще го превърне в по-привлекателен за хората, по думите на общинския съветник в Стара Загора, Янко Янков. Сега, пресмята той, за едно 4-членно семейство е по-изгодно да се придвижва с личния си автомобил, вместо да използва масовия градски транспорт.

"Никой не отчита факта, че градът се е променил, разраснал се е. В същото време новите автобуси са много удобни, но генерират големи загуби на общината."

Шанс да бъдат редуцирани тези загуби в общинската хазна дава реализацията на мащабен проект. Той предвижда закупуването на 33 нови електробуса и 18 двойни станции за тяхното зареждане. Договорът по изпълнението му възлиза на 53,8 млн. лева, от които безвъзмездната помощ е близо 45 млн. лева, а останалите 8,8 млн. лева са самоучастие на община Стара Загора. Документът е подписан през 2019 година, финансирането е осигурено по ОП „Околна среда“ през Кохезионния фонд. Проектът трябва да приключи окончателно до август 2023 година.

Преди няколко седмици беше избрана фирма изпълнител в конкурса за доставка на електробусите, но процедурата се обжалва и това ще отнеме месеци, пояснява Янко Янков.

Местната власт на Стара Загора подкрепя активно европейските политики за зелена градска среда и преход към нисковъглеродно и климатично устойчиво общество, заявява кметът Живко Тодоров.  Значителни ще са ефектите от постепенното навлизане на електрическите превозни средства в ежедневието ни през следващите години, смята Живко Тодоров. Доставката на първите електробуси в града се очаква догодина.

"Електрическите автобуси ще дадат възможност градският транспорт да се обслужва екологично, с много по-ниски разходи. Ползите от този проект са много големи. Вижда се, че зелената идея вълнува все повече хора."

Електрическите автобуси у нас са 47, по данни на Пътната полиция. А масовата им експлоатация би довела и до драстично намаление на разходите за поддръжката на публичния транспорт, смята арх. Любомир Станиславов - изпълнителен директор на Автомобилния клъстер в България.

"За България ефектът ще бъде чудовищен, тъй като не е тайна, че в българските градове все още се движат изключително остарели превозни средства. Така че замяната им с електрически ще се отрази на качеството на въздуха."

Навлизането на системи за автономно шофиране в публичния транспорт променя общоприетите норми. В роботизираните градски превозни средства ще отпадне потребността от водач в недалечно бъдеще, прогнозира арх. Станиславов. По думите му превозни средства, които се движат в режим на автономно шофиране, са 10 пъти по-безопасни, отколкото в конвенционален режим, тоест управлявани от хора.

Концепцията „Интернет на нещата“ разкрива нови хоризонти пред управлението на обществения трафик. За имплементирането спомага  широкото навлизане на приложения за мобилните телефони.

"В момента няколко общини експериментират с тази тема. Т. нар. технологии за автономно шофиране до голяма степен са това."

България изостава в приемането на законодателство, което да регламентира автономното шофиране, посочва арх. Станиславов, и дава за пример Унгария, където вече действа нормативна уредба.


Още от категорията

Пожар горя в автомивка в квартал "Три чучура-Север"

Пожар горя тази вечер след 19,30 часа в една от автомивките в квартал „Три чучура Север”. На място бяха изпратени екип на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” и два полицейски екипа.  Разпитани бяха свидетели на инцидента,..

публикувано на 23.06.21 в 21:36

Мобилни екипи започнаха имунизации в селата от област Сливен

Мобилен екип започна имунизации срещу COVID-19 в малките населени места от област Сливен. Това стана след проведените информационни кампании за ползата от ваксините, организирани от областния управител Минчо Афузов и РЗИ, съвместно с общините...

публикувано на 23.06.21 в 18:15
Стефан Радев, кмет на Община Сливен

Облагородяват освободени от незаконни гаражи пространства в Сливен

Освободени пространства от незаконни гаражи в Сливен ще бъдат заемани от общински проекти за благоустрояване на районите. Това обяви за Радио Стара Загора кметът на Сливен Стефан Радев. Пространствата се намират в кварталите „Българка“,..

публикувано на 23.06.21 в 17:02
Община Стара Загора

Започва прием на документи за подпомагане за инвитро процедури в Стара Загора

На 5 юли, от 9.00 часа, в зала 216 на Община Стара Загора започва прием на документи за финансово подпомагане на процедури по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начала. Входирането в администрацията на нужната документация..

публикувано на 23.06.21 в 15:46

Родилното отделение в Ямбол приема само спешни случаи

За пореден път родилното отделение в Ямболската многопрофилна болница „Св. Пантелеймон" временно преустановява дейността си.  До 17 юли родилките ще се пренасочват към областната болница в Сливен, информира кореспондентът ни Даниела Костова...

публикувано на 23.06.21 в 15:43

Лидери и популярни лица ще съдействат за ваксиниране на ромите в Старозагорско

В края на следващата седмица ще се пристъпи към ваксинацията сред ромското население в област Стара Загора. Общо 11 здравни медиатори в областта провеждат информационната кампания. Техният брой е   недостатъчен за по-активна кампания и към..

публикувано на 23.06.21 в 16:00

Деца учиха как се оказва първа помощ

Над 80 деца от различни старозагорски училища участваха днес в открит урок – демонстрация по оказване на първа долекарска помощ, който се проведе в парк „Пети октомври“. Проявата е част от лятната превантивна програма „Ваканция 2021“, която се организира..

публикувано на 23.06.21 в 14:33

Започва благоустрояването на парка в свиленградския квартал "Капитан Петко войвода"

Започва благоустрояването на парка в квартал "Капитан Петко войвода" в Свиленград. Паркът е първият обект, който започва да се изпълнява по проекта на общината "Обновяване на площи за широко обществено ползване на територията на община..

публикувано на 23.06.21 в 14:00

85% от горските пожари в Старозагорско са заради нерегламентирана земеделска дейност

Близо 85 процента от горските пожари в област Стара Загора са възникнали заради нерегламентирана земеделска дейност или неизправна земеделска техника в близост до горски масиви, това съобщиха от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 23.06.21 в 13:15

Панаир на науките и изкуствата се провежда днес в ГПЧЕ "Ромен Ролан"

Панаир на науките и изкуствата, в които ще се представят всеки един от предметите изучавани в гимназията, презентацията на всичко научено през иновативнта година на осмокласниците, Самодейност 2021 година или т. нар празник на таланта. Това са само част от..

публикувано на 23.06.21 в 13:01