Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на ГПЧЕ "Ромен Ролан " Стара Загора, Теодора Николова:

Изпращаме една много интересна и динамична учебна година

Тази година гимназията отбелязва своята 55 годишнина и изпрати 50 випуск.

ГПЧЕ Ромен Ролан, Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

През 1966 г. със заповед на тогавашния просветен министър Ганчо Ганев се открива гимназия с преподаване на френски език с прием на ученици от Южна България. Приети са 100 ученици, разпределени в четири паралелки. През учебната 1967/68г. за патрон на гимназията е избран големият френски хуманист, писател и музикант Ромен Ролан. На 29 януари 1969 г. е честван първият патронен празник на училището. 

В наши дни, гимназията ежегодно се приемат девет паралелки, общо 234 ученици, а на 24 май своя бал отбеляза и юбилейния 50 випуск. 

Изпращаме една много интересна и динамична година, каза за Радио Стара Загора Теодора Николова, директор на ГПЧЕ "Ромен Ролан". 

"Стараехме да се справим и адаптираме към всяка ситуация. Да извлечем максимума от нея, до колкото е възможно.  Годината е юбилейна за училището, изпратихме и 50-тия си випуск. Направихме тяхното символично изпращане в последния им учебен ден с един последен учебен звънец, които чуха. Като благодарност към училището те направиха числото 55 в двора на училището. Бяха снимани така. Това беше тяхното символично сбогуване и подарък към училището. Все пак ние ги очакваме следващите дни да се завърнат, за да получат своите дипломи.

Годината беше различна не само заради онлайн обучението. Дейностите, които организираме трябваше да бъдат променени. Трябваше ни повече ентусиазъм, за да убедим учениците, че това си струва и заслужава това да бъде провеждано. Една част от тях не се нуждаят от много убеждаване, но за да включим по-голям брой ученици и да се случи едно събитие има нужда от по-сериозна педагогическа работа. Това само ни мотивира допълнително. Всичко, което сме правили, ще се състои и тази година, но по-късно. Предвиждаме една седмица през юни да се отдадем на тези дейности". 

Ще направим ден на отворените врати, в който да поканим кандидат-гимназисти, за да видят какво представлява нашето училище, разказа още Теодора Николова.

"Давам си сметка, че е много трудно да се направи избор, когато няма как да видиш какво представлява едно училище. Смея да твърдя, че имаме много интересни неща, които да покажем на учениците. И ние ще организираме този ден достатъчно рано, за да могат учениците, които ни посетят да знаят какво ги очаква, когато дойдат при нас".

ГПЧЕ "Ромен Ролан" е иновативно училище от тази година и е предложено за наградата „Златната ябълка“ за цялостна училищна политика, която цели утвърждаване на правата на детето и практики, чрез които се цели гарантирането на детските права. 

Ние сме първото училище номинирано за тази награда, обясни директорът на гимназията Теодора Николова. 

"Номинацията е направена от Фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България". Ние сме партньори от скоро. Работим по проекта от тази година и в училище имаше изключителен интерес. Изненадващо за мен заради ситуацията. Голяма част от дейностите преминаха онлайн. Но за наша радост, ние сме едно от училищата с най-голяма активност по този проект. Ето защо, като едно училище, което за първи път работи по проекта на фондацията, което се включва с такъв хъс и толкова участници, намирам за напълно заслужена тази номинация и ще се радвам много, ако  спечелим ".

Цялото интервю на Елена Енчева с Теодора Николова можете да чуете в прикачения звуков файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Красимира Катинчарова

Красимира Катинчарова: Новината за края на партия "Величие" е силно преувеличена

Новината за края на партия „Величие“ е силно преувеличена. Това коментира в студиото на Радио Стара Загора старозагорският депутат от разпадналата се вече парламентарна група Красимира Катинчарова. Тя добави, че шестимата станали независими..

публикувано на 08.07.24 в 09:38

За какво да внимаваме при онлайн резервация на почивка

Започна активният сезон за летните почивки. Все повече хора предпочитат онлайн резервациите няколко месеца преди ваканцията, за да се възползват от отстъпките при ранните записвания. Но как да бъдем сигурни, че ще получим заявената услуга?  Около 5% от..

публикувано на 03.07.24 в 17:00
Виктория Танева

Младата фолклорна изпълнителка Виктория Танева с първа награда от международен фестивал в Свиленград

14-годишната Виктория Танева, завоювала преди дни първа награда от отминалия международен фолклорен фестивал "Песни и танци без граници" в Свиленград, се включи в изнесеното студио на Радио Стара Загора от граничния български град. Младият фолклорен..

публикувано на 19.06.24 в 14:00
Ивайло Илиев

Най-вероятният трети играч в бъдещото правителство ще е ИТН

Ще успее ли 50-то НС да излъчи стабилно управление? С прогноза за това, тази сутрин в предаването „Репортер“ гостува политологът Ивайло Илиев. Според него цел номер едно на мандатоносителя ГЕРБ-СДС е да се създаде удачния разказ за това каква..

публикувано на 18.06.24 в 10:18
Кристиян Шкварек

Кристиян Шкварек: Европейските избиратели наказаха социалистите, либералите и зелените

Европейските избиратели дадоха ясен знак, че не желаят повече крайните либерални, социалистически и зелени политики. Така коментира за Радио Стара Загора изминалите избори за Европейски парламент политическият анализатор Кристиян Шкварек. Той..

публикувано на 17.06.24 в 16:50
Кремена Стефанова

Дарявайте безвъзмездно, носи огромно удовлетворение и е полезно е за здравето

„Безвъзмездното кръводаряване е акт, който носи много ползи – на първо място това е удовлетворението, че помагаш“ , каза в ефира на Радио Стара Загора Кремена Стефанова – редовен безвъзмезден кръводарител. Тя беше гост в предаването "Репортер"..

публикувано на 14.06.24 в 13:55

В петъчната вечер възпитаниците на „DoT Theatre“ ще представят последната премиера на школата за този творчески сезон

Тази вечер от 19:00ч в Куклен театър - Стара Загора възпитаниците на „DoT Theatre“ ще представят последната премиера на школата за този творчески сезон "Скрудж" по повестта "Коледна песен" на Чарлз Дикенс. Участват деца на възраст 14г. - 18г. .Това..

публикувано на 14.06.24 в 10:01
Камен Алипиев

"Предпочитам да имам широка обща култура, вместо да съм специалист по всичко"

Спортният коментатор Камен Алипиев – Кедъра гостува в Стара Загора,  за да участва в литературна среща с колегата му – спортния журналист Иво Иванов и британския писател Крис Клийв. Тримата бяха гости във формата „Литература и спорт“ и завладяха..

публикувано на 13.06.24 в 13:05

"Мисията на всеки човек - да остави следа след себе си и да направи света малко по-добро място"

"Всеки човек има поне една уникална история, която си заслужав да бъде разказана, но в някои случаи под външния слой на историята има много екзистенциални въпроси, които вълнуват всички" - така Иво Иванов представи за слушателите на Радио Стара..

публикувано на 12.06.24 в 17:36

"Успехът е когато можем да се изненадваме от щастието"

Британският писател, журналист и психотерапевт Крис Клийв представи в Стара Загора последния си роман "Злато". Авторът гостува за първи път в България, а срещата му с читателите започна от града на липите в рамките на нов културен формат, организиран от..

публикувано на 12.06.24 в 09:56