Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Владо Пенев открива кинофестивала "Златната липа" в Стара Загора

Създателят на "Златната липа" Магдалена Ралчева с международното жури на кинофестивала.
Снимка: Иван Славов

Фестивалът за ново европейско кино „Златната липа“ започва днес в Стара Загора. До 2 юни в залите на операта и библиотеката ще бъдат показани общо 40 филма от 16 държави. Международно жури, с председател кинокритика проф. Божидар Манов ще определи новите носители на „Златната липа“.

Проф. Манов подчерта важността на фестивала:
"Много важен акцент е, че фестивалът се концентрира върху ново европейско кино".
  

На откриването на осмото издание на кинофестивала в Стара Загора тази вечер по червения килим първи ще премине актьорът Владо Пенев, който ще получи специалната награда „Златна липа“ за цялостен принос в киното. Още след церемонията по откриване на фестивала от 17,30 часа в залата на Държавна опера – Стара Загора ще бъде прожектиран български игрален филм „Рая на Данте“ (2020)  с участието на Владо Пенев. Утре той ще засади и дръвче в Алеята на липите. 

Девет ленти са включени в конкурсната програма, обяви създателят не фестивала Магдалена Ралчева:

"Много от най-новите европейски ленти, създадени през последните две години".

За първи път сред тях е и филм от Финландия. Две от лентите са дебют на жени режисьори от Дания и от Грузия.

Фестивалът се провежда с подкрепата на община Стара Загора, но за първа година не е получил подкрепа от министерство на културата, каза още Магдалена Ралчева:

"Едно неглижиране. Това  все пак е едно събитие, което девет години на практика съществува".

Ще бъдат показани 14 български филма, а петте фестивални дни ще бъдат изпъстрени и с поредица от съпътстващи събития, в които зрителите ще имат възможността да се срещнат с режисьори и актьори от представените ленти.

Акцентът в извънконкурсната програма е по традиция върху датското кино, като зрителите в Стара Загора ще могат да видят и лентата оценена с Оскар “Още по едно“ на режисьора Томас Винтерберг. 

Във фестивала по традиция е отделено подобаващо място на детското кино, което ще има специален акцент на 1 юни – Международния ден на детето. 


Още от категорията

Над 200 фирми и граждани в Ямбол с некоректни данъчни декларации

В Ямбол над 200 фирми и граждани са вписали некоректни данни в годишните си данъчни декларации, е установено при проверките от Националната агенция по приходите. От Агенцията напомнят, че крайният срок за корекция е до края на септември.  Грешки са..

публикувано на 23.09.21 в 05:35

Стара Загора ще е домакин на куклено-театралния фестивал за възрастни „Пиеро“

От 24 септември Стара Загора ще е домакин на 12-то издание на куклено-театралния фестивал за възрастни „Пиеро“.  Организатор е Кукленият театър в града. В конкурсната програма са включени 11 спектакъла, съобщи в интервю за Радио Стара Загора..

публикувано на 22.09.21 в 19:05

Хасково е без вода, подготвят водоноски

Специалисти от двата ВиК оператора в Стара Загора и Бургас се включват в отстраняването на аварията на помпена станция в хасковското село Ябълково. Това стана след разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова...

публикувано на 22.09.21 в 16:25

Ямбол отбеляза Деня на Независимостта на България

Община Ямбол отбеляза един от най-значимите празници в националния календар – Деня на Независимостта на България, с две изложби и концерт на Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ – Ямбол с ръководител маестро Васил Шейтанов...

публикувано на 22.09.21 в 15:05

Фотографи в Ямбол даряват средства от изложба за паметник на Левски

На Националния празник ямболските фотографи подредиха изложба със свои творби в градския парк. Средствата от продажбата на фотосите ще бъдат използвани за построяването на паметник на Васил Левски.  В празничния ден 16 фотографи решиха да представят..

публикувано на 22.09.21 в 14:19

До 250 лв. за учебници на ученик, най-скъпо излиза комплектът за деветокласниците

Новата учебна година започна, а с нея и обичайните грижи за осигуряване на необходимите учебници и помагала.  И, ако за по-малките от 1-ви до 7-и клас учебниците са безплатни и доставката е централизирана, то за по-големите ученици от гимназиалната степен..

публикувано на 22.09.21 в 14:12

Стара Загора чества 113 години Независимост на България

В цялата страна днес се честват 113 години от обявяване Независимостта на България. Поради въведените противоепидемични мерки в Стара Загора денят беше отбелязан без общоградски ритуал, а само с поднасяне на венци и цветя на мемориал-паметника..

публикувано на 22.09.21 в 12:45

Отбелязаха историческата годишнина в Хасково

Кметът на община Хасково Станислав Дечев поднесе цветя пред паметника на Незнайния войн на пл.“Свобода“ по повод 113 години от обявяването на Независимостта на България. Преди това в профила си в социалната мрежа той поздрави всички с цитат от..

публикувано на 22.09.21 в 12:05

Румен Радев: Независимостта и свободата на родината зависят от нашите задружни усилия

На тържествена церемония по случай 113-годишнина от обявяването на Независимостта на България във Велико Търново президентът Румен Радев поздрави всички българи по повод днешния празник. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме..

публикувано на 22.09.21 в 11:27

Казанлък празнува 113 години Независимост на България

Община Казанлък и родолюбиви граждани тържествено отбелязаха 113 години от обявяването на Деня на Независимостта на България тази сутрин. При спазване на всички противоепидемични мерки, в храм „Успение Богородично" казанлъшки свещеници отслужиха..

публикувано на 22.09.21 в 11:18