Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На старта на лятото: Круизният туризъм се завръща

| обновено на 20.06.21 в 01:47
2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силен интерес към круизни пътувания преди началото на активния летен сезон, отчитат от бранша у нас. Достъпни за българските любители на морски преживявания са 7 кораба, които плават в Западното Средиземноморие, Адриатическо и Егейско море, съобщи Борис Боев, мениджър в туристическа компания. Той подчерта, че изобщо не може да се говори за пълен рестарт на фона на 300 лайнера в световен мащаб, акостирали принудително в началото на пандемията, но все пак има доза оптимизъм. Според прогнозите до края на лятото се очаква да вдигнат котва 20 кораба, включително в Карибския басейн. 

Горещи оферти и примамливи предложения привличат туристите. Седмичен тур приблизително струва 1000 лева. Гърция е най-предпочитана в момента заради възможността за свободен достъп в курортите. Надеждите са с напредване на ваксинационния процес да отпаднат рестрикциите в топ дестинациите Италия, Испания и Франция.  

В отговор на въпрос какви са новите изисквания към пасажерите, Боев посочи представяне на отрицателен PSR или антигенен тест за Ковид-19, но правилата не са унифицирани от круизните оператори. За да се избегнат максимално рискове от заразяване, на всеки пътник се прави бърз тест, непосредствено преди качване на борда, както и по време на самото пътешествие. Нито една круизна компания в Европа не е обявила, че  ваксинационният сертификат може да замести наличието на отрицателен тест.  Документът за поставена имунизация обаче става задължителен преди отплаване от американски пристанища, акцентира Боев, и добави, че все още някои зони и обекти в лайнерите остават затворени за туристите. Спа центровете не работят, а придвижването в общите части става с предпазна маска.

Круизната индустрия е най-тежко засегната от коронакризата, ударила световната икономика. Въпреки изпитанията, няма фалити в сектора, но по-стари кораби бяха продадени за скрап. В разгара на пандемията 3-4  нови лайнера попълниха флотата на водещи круизни оператори. Корабостроенето продължава, като нито една компания не е замразила свои проекти, има само известно забавяне, изтъкна в разговора Борис Боев. 


Галерия

Още от категорията

На 3 август отбелязваме Световния ден на динята

3 август е Световният ден на динята. Около 92% от масата на динята е вода – това е най-високият процент сред плодовете, заради което тя може да утоли не само глад, но и жажда. Празникът се отбелязва най-вече в САЩ. Сред най-популярните състезания по..

публикувано на 03.08.21 в 10:51
Община Свиленград

Безплатна лятна детска занималня работи в сградата на Общинска администрация - Свиленград

Лятна детска занималня работи в Центъра по проблемите на детската личност, който се намира в сградата на Общинска администрация - Свиленград. Заниманията са за деца от 6 до 13 години и ще се провеждат до 31 август 2021 година. Организацията е на Община..

публикувано на 02.08.21 в 14:11
Ангел Беев и Стефана Узунова

Ученик от Свиленград спечели конкурс с проект за култивирано отглеждане на блатно кокиче

Проект за култивиране на безценното българско блатно кокиче донесе на ученик от Свиленград  голямата награда в конкурса „Моето стопанство 2“, част от съвместната кампания на Министерствата на земеделието и на образованието „Супер фермер“. Ангел..

публикувано на 29.07.21 в 09:05
Снимка: facebook

Деца отглеждат зеленчуци, даряват печалбата за връстници с онкозаболявания

Деца отглеждат зеленчуци, а печалбата даряват за лечение на връстници с онкозаболявания.   "Не сме броили колко са събраните средства към момента, но кутията за дарения се пълни", сподели Ванина Цонкова, директор на ОУ „Св. св. Кирил и..

публикувано на 23.07.21 в 09:34
Дора Иванова и Добрин Цветков.

Обсерватория и панорамни асансьори може да направят Чинията на Бузлуджа топ дестинация

Място за конференции, изкуство, прожекции и дори за обсерватория са част от акцентите в представения днес в Казанлък План за опазване и управление на паметника на Бузлуджа. Презентацията на архитект Дора Иванова от фондация „Проект Бузлуджа“ и арх...

публикувано на 22.07.21 в 16:31

Неврографиката - Метод за подобряване на комуникацията

Неврографиката е чудесен инструмент, който ни помага за изграждане на разбирателство, близост и подобряване на комуникацията, както и премахване на неразбирателствата и конфликтите с любимите ни и близки хора. Ефектът на неврографиката се..

публикувано на 21.07.21 в 11:13

С деца на море…или планина

Лятото е в разгара си, както и летните почивки, било то на море или планина. Присъствието на деца моментално променя времето за почивка и го превръща в предизвикателство. На първо място родителите трябва добре да помислят за локацията, която..

публикувано на 21.07.21 в 11:10

Кестеновата алея в Стара Загора се превръща в безплатна кулинарна работилница

20 юли е наситена с празници дата . Освен Международен ден на шахмата, Световен ден на скачането е и Международен ден на тортата . Оказва се, че от едно десетилетие този юлски ден от календара е определен за любимото сладко изкушение . Най-напред..

публикувано на 20.07.21 в 18:40

Международният ден на шахмата отбелязваме днес

През 1966 г. по инициатива на Международната шахматна федерация /ФИДЕ/ 20 юли е обявен за Световен ден на шахмата. Датата съвпада с основаването на организацията през 1924 г. в Париж по време на Летните олимпийски игри. България е член на  ФИДЕ от..

публикувано на 20.07.21 в 12:04

Ученици съставиха пътеводител за забележителностите на Свиленград

Ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев“ в Свиленград издадоха пътеводител, събрал най-популярните места за посещение и интересни факти за града на коприната.   За осъществяване на идеята за..

публикувано на 20.07.21 в 09:50