Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Токът за бита може да поскъпне с повече от 3 на сто

Андрей Живков
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков допусна, че токът за бита може да е малко по-скъп от предвижданите към момента 3 процента. Живков каза, че ако това стане, то няма да е заради неговата заповед ТЕЦ „Марица-изток 2“ да продава 1 милион мегаватчаса от скъпата си електроенергия на регулирания пазар, а по-скоро заради скока на цените на газа. Нещо, което се отразява и на цените на тока, произвеждан от топлофикациите по комбиниран начин.

„ТЕЦ-2 от понеделник участва на свободния пазар, което допълнително ще натовари ТЕЦ-а, така че те ще работят на 1 милион, практически на повече от 1 милион, което означава, че и за мините ще има работа. Те предложиха един вариант, в който стигаме до 20% съкращаване на разходите, от което ние не сме удовлетворени“, коментира министърът.

Андрей Живков каза още, че помощта на държавата към ТЕЦ-а не е безусловна:

„След дълги разговори с КЕВР направихме баланс с тях, така наистина този един милион, да не се отрази на крайната цена за потребителите. Проблемът е по-скоро в цената на топлоенергията, може би там ще има някакво отражение на цената и те ще го отразят коректно и изрично“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летните проверки на ОДБХ в Стара Загора не са констатирали нарушения

Системни проверки за спазване на нормативната база извършва Областната дирекция по безопасност на храните в Стара Загора на сезонните обекти на открито. Към няма констатирани нарушения. Това обяви Неделчо Маринов от ОДБХ-Стара Загора. Той уточни,..

публикувано на 22.07.24 в 13:42
Снимка: ОДМВР - Стара Загора

За седмица четирима са хванати да шофират след употреба на алкохол по пътищата на област Стара Загора

За времето от 15.07.2024г. до 21.07.2024г. на територията на ОДМВР-Стара Загора в рамките на специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата са проверени 2599 МПС и 4917 лица, съобщават от полицията.  Съставени са 829..

публикувано на 22.07.24 в 13:35

Остава едно действащо огнище на пожара в Болярово

В крайграничната община Болярово и днес продължават опитите да бъде овладян пожарът в близост до селата Воден, Крайново и Голям Дервент. Към момента има едно действащо огнище, но опасност за населените места няма. Продължава монтирането на контейнерите..

публикувано на 22.07.24 в 11:36

Николай Денков върна неизпълнен мандат на президента

И вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство е неуспешен. Преди минути представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" отидоха при президента Румен Радев. От коалицията излъчиха Николай..

публикувано на 22.07.24 в 11:18

Част от улица "Бузлуджа" в Ямбол ще е затворена за движение от 24 юли до 1 август

Част от улица "Бузлуджа" в Ямбол ще бъде затворена за движение за всички превозни средства от 24 юли до 1 август, поради подмяна на стар водопровод.  Това съобщиха от пресцентъра на община. Затвореният участък ще обхваща района от кръстовището с..

публикувано на 22.07.24 в 11:09

Ръст в продажбите на климатици в Хасково

Сахарската жега, която затисна страната ни, вдигна продажбите на климатици в Хасково. Търговци отчитат, че заради нетърпимата жега на ден продават между 15 и 20 климатика. Това съобщава сътрудникът ни Христо Христов. Не са малко хасковлиите, които за..

публикувано на 22.07.24 в 09:21

Клуб за бъдеще - Стара Загора: Помощта на всеки доброволец е важна, но не отменя ролята на държавата

Повече от десет автомобила и един бус с доброволци и помощ за село Воден потеглиха вчера от Стара Загора. Десетки хора са дарили провизии от първа необходимост на пострадалите от пожара жители, съобщиха в студиото на Радио Стара Загора Милка..

публикувано на 22.07.24 в 09:09

Седми ден се борят с огъня в Болярово

Седми ден продължава борбата с огъня в района на крайграничната община Болярово.  Обстановката в ранните сутрешни часове е спокойна, няма опасност за населени места. И през тази нощ е имало две активни огнищата между селата Воден и Голям Дервент. На..

публикувано на 22.07.24 в 07:43

И днес има условия за валежи и гръмотевични бури

Днес в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд , придружени с гръмотевици . По-значителни количества на..

публикувано на 22.07.24 в 06:39

С емигрантски разкази започна творческата лаборатория "Без корени"

13-тата творческа лаборатория „Без корени“ с ръководители Веселка Кунчева, Мариета Голомехова и Милен Апостолов започна с емигрантски разкази от  Фондация „Мисия Криле“. В рамките на няколко часа участниците  се запознаха  с личните съдби на..

публикувано на 21.07.24 в 16:26