Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изготвят Генерален план за организация на движението в Казанлък

Генерален план за организация на движението в Казанлък, във връзка с изискванията на наредбата за осигуряване на обществения ред, изготвя Община Казанлък. Това поясни заместник-кметът  Даниела Коева по време на среща  между представители на ръководството на Общината и председателя на Общински съвет Казанлък с представители на търговци на обекти. На срещата бяха представени алтернативни предложения на общинското ръководство за премахнати паркоместа, по повод въвеждането на режим „зелена вълна" за централните улици в града. 

Проблемите с паркирането предизвика недоволство на част от търговците в града, след като бяха заличени паркоместа по ключови улици. Проблемите с паркирането бяха обсъдени на срещата днес. 

Генералният план, който в момента се изработва по реда на Закона за обществените поръчки  е възложен на „Престиж-2004" – ЕООД.

Даниела Коева подчерта, че целите на този план са :

- възможност за повишаване проводимостта на автомобилното движение по основните пътни артерии на територията на общината

- въвеждане на еднопосочност при улици, които са подходящи за тази цел

- оценка и актуализация на  знаковото стопанство

- оценка и анализ на местата за паркиране

Една от основните задачи на този план е точно анализ на режими за паркиране във връзка с въвеждането на „зелена вълна". Във връзка с това Общината е изготвила отделен проект по кръстовища, одобрен от КАТ и предстои неговото въвеждане в режим на експлоатация с начален период на наблюдение. Той ще позволи на практика да бъде отчетено,  дали въвеждането на „зелена вълна" отговаря на поставените цели за увеличаване на проводимостта  на движението по централните пътни артерии. Това налага и редуцирането на паркоместата, които са по централния булевард, особено в зоните на кръстовищата и светофарите на Полицията и кръстовището на  ул. „Христо Ботев".

По повод на това редуциране са отчетени  възможностите в централна градска част да се извършва паркиране в близки зони. Става въпрос за местата, които са от Полицията до бул. „Съединение", където има възможност за кратковременно паркиране на следните места:

-платен паркинга зад Данъчна служба

-безплатен паркинг южно от Детска градина „Теменуга"

-платено паркиране на еднопосочни улици: „Иван Вазов", „Пейо Яворов", „Петко Стайнов", „Г. Бенковски"

-платен паркинг в централна градска част до зоната КИАЦО

-безплатен паркинг северно и източно от Гимназия „Св.Св. Кирил и Методий"

- безплатен паркинг южно от ИМ „Искра"

-платените паркинги зад Универмага, зад Пощата, зад кино „Искра"  

Това са все зони за кратковременно паркиране, които са в централна градска  част и са в близост до споменатите кръстовища- „Христо Ботев" и „Полиция", каза заместник кметът Даниела Коева.

Всички останали места за кратковременно паркиране по бул. „23 ПШП" и бул. „Батенберг" не са премахнати.

Заместник-кметът подчерта също, че предвижданията на Генералния план засягат всички живеещи и работещи в района, затова и той ще бъде подложен на обществено обсъждане: „ Той трябва да срещне интересите на всички и по някакъв начин да ги обедини. Всички имат право да внасят предложения по него, те ще се обсъдят от експерти и ще се прецени допустимостта и целесъобразността им преди да се вземе окончателно решение."

По настояване на търговците се създава временна платена зона за паркиране между кръстовищата на „Абаята" и „Манастира", където до сега не е имало разрешено паркиране. Тази зона ще се вмести в зоните от 100 метра отстояние от двете кръстовища необходимо за въвеждане на „зелената вълна". Това е временно решение, което ще се подложи също на общественото обсъждане на генералния план.

До края на месец юли Генералният  план ще бъде готов във вариант предварителен проект. След това предстои разглеждането му и възможността  всички да участват с различни предложения на общественото му обсъждане. След това ще бъде разгледан от Експертен съвет.

Председателят на Общинския съвет Николай Златанов, който участва в срещата, поясни, че този план не е самоцел и всички заинтересовани страни ще бъдат изслушани: „ Добре би било да се знае, че настройката на търговците да има паркоместа, вече е известна на създателите на този план. Това мнение ще залегне в първоначалния проект, ще бъде подложено на обществено обсъждане, където ще бъдат изслушани всички мнения, включително и на живеещите в сгради граничещи с главната улица. Ще има вероятно и граждани, които ще защитават тезата, че искат бързо придвижване от работните места до жилищата си. В този смисъл Общината и Общинският съвет трябва да приемат решението на мнозинството. Важно е да бъде защитен общественият интерес и в крайна сметка да бъде приет един план, който е одобрен от жителите на общината и който ще подобри организацията на движение в града."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

6000 дка гори са засегнати от пожара в област Свиленград.

Обстановката с пожара в Свиленградско е овладяна

Обстановката с пожара в Свиленградско е овладяна. Още снощи от областна администрация Хасково обявиха, че огнената стихия, която изпепели над 110 000 дка е локализирана. Двете направления на пламъците са ограничени с просеки. Огнеборците смятат, че днес..

публикувано на 16.07.24 в 09:09
Георги Проданов

Георги Проданов: В ГЕРБ-СДС е ключът към съставянето на ново правителство, въпросът е в тяхната мотивация

Искането на „Продължаваме  промяната – Демократична България“ връчването на втория мандат да бъде забавено има резон с оглед на задълбочаващата се политическа криза. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора политическият анализатор Георги..

публикувано на 16.07.24 в 09:02

Служители на АСП излизат на протест с искане за по-високи заплати

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на..

публикувано на 16.07.24 в 08:33

Борбата с огъня край Стара Загора продължава

Продължава борбата с пожара край Стара Загора, който избухна в понеделник следобед. Периметърът на огъня тази сутрин е около 12 километра. Хеликоптерите , които се очаква да помогнат при гасенето по въздух, се очаква да пристигнат около девет..

публикувано на 16.07.24 в 07:30
6000 дка гори са засегнати от пожара в област Свиленград.

Пожарът в Свиленградско е локализиран

Пожарът в  Свиленградско е локализиран по всички фронтове и е под контрола на пожарната, съобщават от пресцентъра на областната управа в Хасково. Работи се за овладяването на едно огнище в посока с. Студена . На място остават всички 17 екипа на..

публикувано на 15.07.24 в 22:54

Хеликоптери ще помагат в битката с огъня край Стара Загора

Хеликоптерите , които ще помогнат в битката с огнената стихия край Стара Загора, се очаква да пристигнат  утре сутринта. Причината е, че има  забрана  да бъдат пилотирани в тъмната част на денонощието, каза областният управител на Стара Загора..

обновено на 15.07.24 в 22:43

Огънят настъпва към Старозагорските бани, изпепелена е постройка (СНИМКИ)

Гараж във вилната зона край Стара Загора изгоря, но няма пострадали хора или изпепелени къщи. Според кмета Живко Тодоров, благодарение на общите усилия на огнеборците, служителите на горското и доброволците, са спасени домовете и имотите на хората...

публикувано на 15.07.24 в 20:23
снимка: Живко Иванов

Затвориха пътя към Старозагорските минерални бани

Пътят от Стара Загора към Старозагорските минерални бани е затворен, съобщи репортер на Радио Стара Загора.  Огънят, който избухна около 15,30 ч. на хълм над Седмия километър, е стигнал до пътното платно и се е разпространил в част от дворовете на къщите в..

публикувано на 15.07.24 в 20:01

19-годишно момче пострада при пожар край свиленградско село

19-годишно момче пострада заради пламъците край свиленградското село Щит днес. Младежът е бил с баща и с брат и е правил опит да спаси пчелина си. Момчето е с изгаряния. След преглед в лечебницата в Свиленград веднага е бил транспортиран към пловдивската..

публикувано на 15.07.24 в 19:22

Огънят край Стара Загора наближава къщи от вилната зона

Пожарът, който бушува в района на Седми километър, вече е достигнал на около 500 метра от първите къщи на вилната зона. Автомобили на пожарната и на горското в Стара Загора са разположени непосредствено до домовете на хората, обясни за Радио..

публикувано на 15.07.24 в 19:12