Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трябват законодателни промени, за да се изкорени купуването на вота в ромските махали

Ниската избирателна активност в ромските общности в Стара Загора се дължи на акциите на полицията преди изборите, сезонната работа и недоверието в политиците и партиите, коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, председател на сдружение „Свят без граници“.

„Много е малък процентът на гласувалите от ромски произход в Старозагорско. Официално не може да се кажат проценти, но ние го определяме по данните от секциите разположени в квартал „Лозенец“ в Стара Загора. Един от факторите да не гласуват е, че голяма част от ромите са заети със сезонна работа и в страната и в чужбина и физически нямаше как да го направят. Определено акциите от последните дни също оказаха влияния и имаше страхове сред тях. Липсваше и стратегия за ромския проблем в програмите на партиите. В голяма част от листите на партиите липсваха и представители на ромската общност“, коментира Ганчо Илиев.

Той призова за законодателни промени, които да засягат по-сериозно и хората, които поръчват купуването на гласове.

„Трябва ясно да се пресече и купуването на гласове в ромските общности. Законодателни промени са нужни, както и да се понесе отговорност и от хората, които поръчват гласове. Трябва да има осъдени“, коментира Илиев.

По думите му е нужна и дългосрочна стратегия за ромските махали, защото продължава да се действа неправилно и не се вземат предвид регионалните особености.

„За съжаление правенето на политики на парче и създаването на обстоятелства да се прилага един и същи подход на работа на територията на махалите в цялата страна не дава резултат. Хората не искат да повярват на празни обещания, защото през годините бяха много лъгани. Стара Загора е интересна област, тъй като 9 от общо 11 общини са с компактно ромско население. Има общини, които са с над 50% ромско население. И трябва да има добре конкретизирани програми с планове и действия като дългосрочна инициатива за решаването на проблемите на тези хора“, коментира председателят на сдружение „Свят без граници“.

Той коментира и темата на ниския брой ваксинирани сред ромите, като обяви, че в Старозагорско до края на седмицата в кварталите с такова население ще влезе мобилен кабинет на РЗИ за ваксиниране.  

„Вече има хора, които имат желание да се ваксинират, ще се разчита и на тях да предадат посланието на останалите от общността, че това не е опасно и че това е важно“,  каза още Ганчо Илиев.

Още от категорията

Д-р Красимира Узунова: 22 септември е една от най-важните дати в историята на България

Петима депутати от Хасковска област гласуват за Независимостта на България, разказа д-р Красимира Узунова от РИМ- Хасково. Тя определи две събития в региона, които са изиграли важна роля в провъзгласяването на Независимото Царство България, през 1908..

публикувано на 22.09.21 в 14:40

"Да запазим българското" с Иво Папазов и ансамбъл "Филип Кутев" в Калофер

Националният събор за опазване на местните породи животни в Калофер тази година ще се проведе под формата на изложение. Целта е хората да се запознаят със стопаните и да обменят опит, а от базара ще могат да закупят качествена, екологично чиста храна. Това..

публикувано на 21.09.21 в 14:01

Яна Ковачева: Езиците не са лукс, а необходимост

Яна Ковачева е една от най – авторитетните учители по френски език в Стара Загора. Известната учителка по френски преди дни стана и кавалер на ордена „Академични палми“. Тя получи призвание за дългогодишните си успехи в областта на преподаването и..

публикувано на 21.09.21 в 12:17
Антон Иванов

Увеличението на цените на тока изглежда неизбежно

Очаква ни повишение на цената на електрическата енергия през тази зима и за битовите потребители, прогнозира в интервю за Радио Стара Загора енергийният експерт Антон Иванов. Той все пак очаква държавният регулатор да подходи максимално..

публикувано на 20.09.21 в 15:15

Необходима е диференцирана стратегия в туризма спрямо различните възрастови групи

Огромният недостиг на кадри е най-големият проблем на българския туризъм. Пандемията от коронавирус засили негативните тенденции в сектора, коментира за Радио Стара Загора председателят на Бургаска регионална туристическа камара Иван Иванов...

публикувано на 20.09.21 в 09:17
доц. Атанас Славов

Доц. Атанас Славов: Започнахме ключови реформи в държавата, връщане към досегашния модел не може да има

Най-важната част от работата на 46-тото Народно събрание беше свързана с актуализацията на държавния бюджет, но освен нея трябва да отбележим и приемането на закона за преместването на Бюрото по защита на свидетели от правомощията на Главния..

публикувано на 16.09.21 в 14:11

Лазар Миланов: Спортното ориентиране развива мисленето

Старозагорският ученик Лазар Миланов стана Балкански шампион по спортно ориентиране на Балканиадата в Хърватия, която се проведе в края на август. Десетокласникът се състезава в категория - "Мъже до 16 години" и взе участие и четирите..

публикувано на 15.09.21 в 12:45

Хакерската атака срещу сайта за преброяване вероятно е поръчана

Хакерската атака срещу сайта за преброяване у нас най-вероятно е поръчана. Това коментира в интервю за Радио Стара Загора Вихрен Славчев- експерт по киберсигурност. По думите му този тип атака цели спиране функционирането на системата, а не..

публикувано на 13.09.21 в 10:47
Ангел Джамбазки

ВМРО готви самостоятелно явяване на парламентарния вот

9 септември е дата, която бележи една от най-големите катастрофи в българската история. Тя ознаменува отделянето на България от европейската цивилизация, унищожаването на българската интелигенция и българското село. Тази оценка за преврата преди..

публикувано на 09.09.21 в 13:54

В индустриален Ямбол не достига работна ръка

Къде стои на икономическата карта един средно голям град като Ямбол в сегашната икономическа  ситуация? Отговорът на този въпрос е твърдо положителен – сутрин рано трафикът в 7,30 е много голям - на работа отиват хиляди хора. Ямбол е много по-развит..

публикувано на 30.08.21 в 15:32