Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Митова-Ганева: Дай боже, всички да са като Марко Тотев

2
Снимка: Здравка Маслянкова

Резултатите от извънредните предсрочни парламентарни избори, за 46 Народно събрание, са тема за "гореща" дискусия. В жътвено време градските зевзеци на Стара Загора лаконично коментираха, че българите са и си остават "маркототевци."

Историкът-общественик Катя Митова-Ганева, автор на книгата "Познатият непознат Марко Тотев", коментира подхвърлената реплика с думите: "Моята цел в книгата е да разбия мита за Марко Тотев, че е символ на неудачност и еталон за лош късмет. Може би, в хазарта му се е случило веднъж да загуби, но като общественик, политик, адвокат и семеен човек, той е преуспял във всичко."

Марко Тотев е една от емблематичните фигури не само за Велико Търново, но и за България, от края на XIX до 30-те години на XX век. Той е роден през декември 1857 година в старата столица Търново. "Започва професионалната си кариера като писар при Щербитски. Временният руски губернатор в Търново забелязва будното момче, което иска да се посвети на адвокатската професия и чете в оригинал френска правна литература. Марко Тотев е самоук, но владее четири езика", отбелязва Митова и допълва, че началото на творческата й работа за монографията започва през 2007 година. "Подготвяхме изложба по повод 150 годишнината от рождението му. В лабораторията на Регионалния исторически музей - Велико Търново открихме една малка папка, която куриозно беше попаднала там. Архивните документи се оказаха от дело на Марко Тотев от 1893 година. След това успяхме да съберем голям масив от снимки, лични вещи, факсимилиета на документи, изобщо да оформим една красива изложба, която остави много силно впечатление в търновското гражданство. И точно тогава започна събирателската ми дейност за бъдещата книга.", разказва авторката на "Познатият непознат Марко Тотев".

Марко Тотев е пряк свидетел на всички национални събития, случили се в Търново след Освобождението. Бил е началник канцелария на руския губернатор и съдия в родния си град и в Ловеч, както и висш чиновник в правосъдното министерство. През 1893 година става народен представител, от листата на Стамболовата партия, като спечелва славата на голям оратор. През 1900 г. е назначен за областен управител на Бургас. Част от включените в книгата материали са предоставени от доц. д-р  Николай Марков, правнук на бележития българин. "Николай Марков е археолог и наш колега в НИМ. Той е внук на един от синовете на Марко Тотев, генерал Никола Марков. Благодарение на съдействието му уточних детайлите за живота на прадядо му", споделя Катя Митова. За нея Марко Тотев е един от най-колоритните национални герои, а доказателствата са много. Известно е, че Марко Тотев е притежавал завидно чувство за хумор и самоирония. Измислял е анекдотите по свой адрес и сам ги е разпространявал. Така например, облеченият по последните модни тенденции виден търновски адвокат, за да не обиди чакащите го на гарата файтонджии, поръчвал един файтон за адвокатската си чанта, друг за бастуна си и трети за себе си. Изобщо много странности е имал, но съвкупността от всички го прави цветен и неповторим", продължава разказа си Катя Митова.

Защо името на този преуспял човек е станало синоним на неудачник?

Играта на бридж и покер е била характерна за всички заможни и интелигентни дейци, след Освобождението. Да не забравяме, че Стефан Стамболов му е бил партньор в тези игри. Адвокатът много обичал да играе покер в "Дарданели", една от търновските кръчми, специализирани за това. Именно там, при едно раздаване на картите, той събрал кент флош роял, най-силното съчетание в покера - нещо, което се случва изключително рядко. И точно преди да обяви комбинацията, по улицата  минало траурно шествие. Всички хвърлили картите и излезли навън, да отдадат последна почит на починалия. Когато се върнали, картите били размесени, а Марко Тотев изрекъл: "Ех, на Марко Тотев все тъй ще му върви."

Марко Тотев е пряк свидетел на всички национални събития, случили се в Търново след Освобождението. Бил е началник канцелария на руския губернатор и съдия в родния си град и в Ловеч, както и висш чиновник в правосъдното министерство. Документите сочат, че няма нито едно загубено дело. Той е преминал през всички професии свързани със съдебната система. През 1893 година става народен представител, от листата на Стамболовата партия, в IV Велико народно събрание. През 1900 г. е назначен за областен управител на Бургас. Марко Тотев e много успешен в обществената дейност. Като председател на читалище "Надежда" той прави много реорганизации в работата му. Има съществена роля в обявяването на независимостта на България през 1908. Горд е със семейството си. Синовете му: Никола и Георги Маркови са едни от най-достойните български генерали. Неговата дъщеря е омъжена за генерал-лейтенант Рашко Атанасов, който е министър на вътрешните работи в правителството на Андрей Тошев. Изобщо, безброи заслуги има тази фамилия в обществения и културен живот на България", обобщава Митова, която споделя, че в книгата е разказала по атрактивен начин кога и при какви обстоятелства Марко Тотев дава под съд Народното събрание и печели делото срещу него.

Книгата "Познатият непознат Марко Тотев" на Катя Митова-Ганева продължава своя път към любознателните читатели. След броени дни монографията ще бъде представена в Националния музей на образованието в Габрово, където през 2008 година е гостувала изложбата за Марко Тотев, а на 21 юли е представянето й в Народно читалище "Надежда 1869" във Велико Търново, където съратникът на Стефан Стамболов в един период от живота си е бил председател. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Илюстрациите в детските книги

"По дрехите посрещат, по ума изпращат" е казал мъдрият ни народ, но в контекста на най-книжният месец от годината, април, ще си позволя да интерпретирам с " По корицата посрещат, по съдържанието изпращат". А корицата, обикновено е украсена с илюстрация,..

публикувано на 23.04.24 в 16:30

Изложба в Чирпан събира снимки на абитуриенти от 70-те до 90-те години

Община Чирпан организира изложба със снимки на абитуриенти от 70-те, 80-те и 90-те години. До 10 май си събират всеки желаещ може да предостави фотографии, запечатали уникални моменти на някогашните зрелостници. Изложбата ще бъде открита на 24..

публикувано на 22.04.24 в 13:17

Старозагорка е ушила знамето на Клисура в Априлското въстание

Стара Загора може да се гордее с много имена, посветили себе си на Отечеството – дали живота си за свободата и подчинили дейността си на просперитета ни като народ. Днес, много от тези имена са забравени или останали незаслужено неизвестни за днешните..

публикувано на 20.04.24 в 08:00

Млади радиолюбители разработиха проект за независимо електрозахранване на комуникациите при бедствия и аварии

В Световния ден на радиолюбителя - 18.04, ще ви срещнем с инж. Георги Воденичаров, преподавател в Професионалната гимназия по електротехника и технологии "Г.С. Раковски" в Стара Загора  и Мариян Вълчанов, ученик от 11 клас. Инж...

публикувано на 18.04.24 в 09:35

80 години от "Черния Великден"

На днешния 17 април се навършват точно 80 години от най-жестоката бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На 17 април 1944 година,  по обед,  350 американски бомбардировачи, придружавани от изтребители „Тъндорболт“ и „Мустанг“,..

публикувано на 17.04.24 в 07:05

Чирпанлия представлява старозагорци при изработването на Търновската конституция

  В Деня на Българската конституция ще си припомним за един от онези избраници, които имат честта да представляват своя край и съграждани при изработването на основния закон за дейност на възродената българска държава след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 16.04.24 в 07:55

Деца помагат на деца

Деца помагат на деца – едва ли това е изненада за родителите, които възпитават добродетелност и емпатия у своите наследници. Извън семейството, фондация „Благотворител“ дава възможност на ученици от цялата страна да представят идея за..

публикувано на 14.04.24 в 11:45

Щъркели гостуват в градината на фотографа Александър Иванов

Александър Иванов един от най-разпознаваемите български фотографи . Художникът на светлината от години снима България от птичи поглед. Хиляди са кадрите му направени от мотоделтапланер и парапланер, намерили място в албумите му. След нашествието на..

публикувано на 10.04.24 в 12:13

Международен ден на безопасната игла

10 април е Международен ден на...безопасната игла. Днес се навършват 175 години от патентоването й. Заслугата е на американеца Уолтър Хънт . Патентът на парчето огъната медна тел с обезопасяващ накрайник първоначално е наречена  "карфица за дрехи"...

публикувано на 10.04.24 в 11:30

Време ли е за смяна на автомобилните гуми?

Температурите се задържаха вече две седмици над 10 градуса и шофьорите започнаха да сменят гумите си. През последния месец в Стара Загора, гумаджийниците имат много работа, каза Цветан Зафиров – собственик на автосервиз. „Сред..

публикувано на 08.04.24 в 15:08