Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мъж ще търпи наказание за държане на порнографски материали

Снимка: Ани Петрова, БНР

Районен съд – Казанлък постанови присъда, с която наложи едно общо наказание лишаване от свобода в размер на четири месеца, чието изпълнение отложи с изпитателен срок от три години, на 54-годишния Х. Ц. Подсъдимият, който е неосъждан, следва да заплати и глоба общо в размер на 1500 лева.

Съдебният състав го призна за виновен по повдигнатите му обвинения, а именно че:

На 20.11.2018 г. в гр.Казанлък държал, чрез компютърна конфигурация,  порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, изглеждащи като ненавършили 18-годишна възраст - видеофайлове и снимки, които са несъвместими с обществения морал. За това деяние мъжът получи наказание от три месеца лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от три години, както и глоба в размер на 500 лева;

В периода от 17.03.2017 г. до 28.09.2018 г. (включително) в   гр. Казанлък, в условията на продължавано престъпление, е набавял за себе си, чрез компютърна конфигурация, порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, изглеждащи като ненавършили 18-годишна възраст - видеофайлове и снимки, които са несъвместими с обществения морал. За този състав на престъплението съдът му наложи наказание от четири месеца лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от три години, както и глоба в размер на 1000 лева.

Предвиденото от закона наказание е до една година лишаване от свобода и глоба до 2000 лева.

Пред Районен съд – Казанлък делото се гледа при закрити врати и премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложеното наказание бе намалено с една трета. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

Разкриването на престъпленията е в резултат на извършен международен мониторинг на мрежи за обмен на данни. От специализирани софтуерни приложения бил засечен трафик на информация на територията на гр.Казанлък, касаеща сваляне на файлове, съдържащи порнографски материали. Чрез използвания IР адрес е установен и потребителят на информацията. При разследването, в компютъра, ползван от подсъдимия, са открити стотици файлове, част от които са регистрирани в международната база данни на Интерпол за детска експлоатация и порнография.Придобиването на снимките и видеоклиповете било осъществявано най-вече чрез директно сваляне от интернет сайтове и с помощта на мрежи за споделяне на съдържание с други лица.


Още от категорията

Община Хасково

Община Хасково отпусна еднократна помощ за 155 деца, родени от началото на годината

С Решение №105 от 26.06.2020 г. на Общински съвет –Хасково е приет  Правилник за условията и реда за предоставяне на финансова помощ за живородено или осиновено дете на територията на община Хасково. Този Правилник урежда условията, размера и реда за..

публикувано на 28.07.21 в 18:09
Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“

Стара Загора ще отбележи 144 години от епичните боеве за града

Стара Загора чества 144 години от епичните боеве за града по време на Руско-турската война. Хиляди старозагорци ще се съберат отново на 31 юли на мемориала „Бранителите на Стара Загора", за да отдадат почит на знайните и незнайни войни, дали живота си в..

публикувано на 28.07.21 в 18:00
Министерски съвет

МС отпусна още пари за 60/40 и за ремонти и оборудване на училища

Служебното правителство осигури допълнително над 161 млн. лева за осигуряване на мярката "60 на 40" за запазване на заетостта в засегнатите от пандемията икономически сектори. Средствата са осигурени от преструктуриране на разходи в централния бюджет. С..

публикувано на 28.07.21 в 17:44

Удължават извънредната епидемична обстановка до 31 август

Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на август, реши служебното правителство. Трябва да се запази постигнатият спад в регистрираната заболяемост у нас, а здравната система да се подготви за реакция при евентуална нова пандемична вълна,..

публикувано на 28.07.21 в 16:21

Съветниците подкрепят създаване на комисия по спазване на Етичния кодекс

Създаване на Постоянна комисия по спазване на Етичния кодекс за поведение на представителите на изборна длъжност в местната власт на територията на община Стара Загора е една от точките в дневния ред на предстоящото този четвъртък заседание на..

публикувано на 28.07.21 в 15:34

Здравната инспекция разкри телефон за въпроси, свързани с COVID-19

РЗИ – Стара Загора откри дежурен телефон за въпроси на граждани и организации относно COVID-19, свързани със симптоми, диагностика, превенция, пътувания в страната и чужбина и др.  Номерът на телефона е 042 230 291.  Той е активен всеки работен ден,..

публикувано на 28.07.21 в 15:12

Заради аварии без вода са десетки населени места в Ямболско

Десетки населени места в ямболска област са с нарушено водоподаване, заради аварии по мрежата. От ВиК дружеството не успяват  да отстранят своевременно повредите, поради липсата на достатъчно екипи и техника, информира кореспондентът ни Даниела..

публикувано на 28.07.21 в 14:55

Нов екологичен начин за придвижване от днес и в Стара Загора

Най-големият оператор в света на споделени електрически превозни средства представи на старозагорци услуга за микромобилност чрез електрически скутери. „Идеята на нашата услуга е нов вид микромобилност, чрез която хората лесно, бързо и екологично могат..

публикувано на 28.07.21 в 13:25

Равнището на безработица в областта намалява

Равнището на безработица през м.юни 2021г. в област Стара Загора е 4,3 на сто при 5,2 на сто  за страната – за областта стойността намалява спрямо предходния месец с 0,3%. Спрямо м. юни 2020г . равнището на безработица в областта е..

публикувано на 28.07.21 в 12:54

Мярката 60/40 ще се прилага и за месеците юни и юли

Агенцията по заетостта стартира процедура за кандидатстване на работодатели по мярката, придобила популярност като 60/40, съобщиха от Бюрото по труда в Стара Загора. Изплащането на средства за запазване заетостта на работници и служители след периода..

публикувано на 28.07.21 в 12:33