Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

20 млади патета са новите обитатели на езерото "Загорка"

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
2
Снимка: "Зелени Балкани"

20 млади патета от вида зеленоглава патица бяха пуснати на свобода във водите на езеро "Загорка" . Те са излюпени и отглеждани през последните близо 3 месеца в Спасителния център за диви животни на Сдружение "Зелени Балкани", съобщиха от Сдружението.

Операцията проведе оперативният управител на Спасителния център, д-р Руско Петров. В събитието се включиха деца с родителите си, както и ученици от летните занимални на Стара Загора.

Д-р Петров раздаде на всяко дете патенце. След това по даден от него сигнал птиците бяха пуснати едновременно във водите на езерото. Това помогна на младите патета веднага да се съберат в група и да се чувстват в безопасност, докато свикнат в новото си място за живеене.

След около месец от Спасителния център ще освободят още около 20 патета. За да стане възможно това, трябва на крилете им да са поникнали махови пера, обясни д-р Петров. По този начин младите птици успяват да прехвръкнат, ако бъдат застрашени от хищниците, живеещи около езерото.


Галерия

Още от категорията

Временно ще бъде затруднено движението в участък от ул. „Генерал Столетов"

Във връзка осигуряване на безопасното организиране и изпълнение на строително – монтажните работи  по част от северната лента на ул. „Генерал Столетов" № 31 в участъка от ул. „Иван Гарванов" до ул."Д-р. Тодор Стоянович", утре (21 септември) за времето от..

публикувано на 20.09.21 в 16:46
Община Стара Загора

Избират "Почетен гражданин" на Стара Загора на 30 септември

Три са предложенията за "Почетен гражданин" на Стара Загора за 2021 г.  Това съобщи за Радио Стара Загора председателят на постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания в община Стара Загора -  Дарин Петков. Първото е за Силвия Томова..

публикувано на 20.09.21 в 16:28

За първи път в "Мини Марица-изток" ЕАД пробно стажуване на ученици по дуалната система

За първи път в „Мини Марица-изток“ ЕАД се проведе пробно стажуване на ученици от първи гимназиален етап на дуалната система на обучение от ПГ „Св. Иван Рилски", гр. Раднево и от ПГЕТ „Г. С. Раковски", гр. Стара Загора. Подкрепата за дуалната система на..

публикувано на 20.09.21 в 16:27

Пациенти с леки и средно тежки симптоми на ковид вече ще получават безплатни лекарства

От 17 септември пациентите с леки и средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през ковид зоните, ще получават безплатни лекарстваот Националната здравноосигурителна каса. За да получат медикаментите, пациентите трябва да преминат през..

публикувано на 20.09.21 в 16:19
Община Казанлък поздрави жителите за Празника на града с пищно цветно пано от 72 000 розови цвята, обединени в една красива роза.

Изнесеното студио на Радио Стара Загора гостува на Казанлък

Продължават изнесените студиа в радиорегиона, чрез които екипът на Радио Стара Загора дава глас на вашите проблеми и въпроси. Утре - 21.09, вторник, следобедният блок „Час пик" от 15.00 до 17.00 часа ще се излъчва на живо от град Казанлък. Гости на..

публикувано на 20.09.21 в 16:02

В Хасково откриха изнесен център по преброяване в помощ на гражданите

Изнесен център за подпомагане на гражданите в процеса на преброяването на населението и жилищния фонд в Република България бе открит днес в сградата, където се помещава местната структура на НСИ в Хасково. Инициативата е по решение на Областната..

публикувано на 20.09.21 в 14:25

Над милион и 600 хиляди вече са се преброили електронно

Към 6 часа тази сутрин в страната над 1 милион и 600 хиляди души са преброени електронни. На територията на Стара Загора 64 хиляди души са участвали в Националното преброяване онлайн. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Милена Караиванова,..

публикувано на 20.09.21 в 13:56

Проверяват храната в училища и детски градини

Започнаха проверките на храненето в детските градини и училищните столове, съобщи в интервю за Радио Стара Загора директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Става Загора доц. Тодор Славов. Следи се за качеството и произхода на..

публикувано на 20.09.21 в 13:31

Старозагорският музей с инициативи за 22 септември – Ден на Независимостта на България

По повод 113 години от обявяване на Независимостта на България, Регионален исторически музей Стара Загора организира редица инициативи. На 22 септември входната такса в Регионален исторически музей  - Стара Загора, музей „Неолитни жилища" и..

публикувано на 20.09.21 в 11:28
Недостроената нова болница в Ямбол

Недостиг на кадри и лоша материална база водят до загуби на ямболската многопрофилна болница

Финансовото състояние на болницата не е много добро, тя е на загуба, има и просрочени задължения. Това е за период от около година, преди това лечебното заведение беше на печалба. Това заяви в ефира на Радио Стара Загора новият изпълнителен..

публикувано на 20.09.21 в 10:21