Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги Динев: Оперетата е забавна музикална приказка

6
Георги Динев


На италиански език оперета означава малка опера. В нея също, както в операта, има увертюра, арии, ансамбли, хорове, но за разлика от оперните творби, сюжетът е забавен, музиката звучи леко и популярно, а интригата завършва винаги щастливо. Наличието на диалози и танци правят представлението достъпно и развлекателно. Оперетата се оформя като нов жанр във Франция в творчеството на Жак Офенбах.

През XX век “сериозната” и популярната музика не се противопоставят, а си подават ръка. Още в края на XIX век във френската оперета нахлуват мелодии от увеселителните заведения, а оперета във Виена прегръща модния за времето валс. 

Оперетата не престава да се развива като жанр. Бляскава, стилна, цветна и запомняща се от публиката ще бъде Оперетна гала на 7 август от 21.00 часа на сцената на Античен форум „Августа Траяна, обещават от Държавна опера Стара Загора. 

Концертът-спектакъл е замислен като маскен бал от 20-те години на XX-ти век. "Това е времето, в което светът се отърсва от ужасите на Първата световна война и иска да се наслади отново на живота. Стилът е ар деко", обясни по време на гостуването си в Радио Стара Загора режисьорът Георги Динев. Концепцията на сценичната визия е заслуга на един от най-добрите модни дизайнери, сценографи, костюмографи и художници Генадий Иванов-ГЕНДОНИ, който е родом от Стара Загора. Диригент е Димитър Косев, а хореографията е поверена на Йоанна Стоянова .

В Оперетната гала ще гостуват някои от любимците на публиката. Директорът на операта Огнян Драганов е поканил лично сопраното Беса Лугичи от Косово и солистите от Националния театър за оперета в Будапеща Силви Сенди и Карой Пелер, уточни още Динев. "Докато се постигне лекотата в този жанр се изискват много усилия. През последните 6 години не съм работил с хора и балетната трупа на операта и съм респектиран от работните навици на колегите си. Концертът е по-труден за изпълнение от едно цяло заглавие. Той изисква да събереш съвкупност от заглавия и да ги обединиш в една тема. Те трябва да имат стил и линия, а това е по-трудната форма за правене." 

В програмата ще прозвучат избрани арии, дуети и ансамбли от обичаните в цял свят оперети на Жак Офенбах, Йохан Щраус-син, Франц Лехар и Имре Калман. На една сцена редом до изявени солисти като Елена Петрова, Валери Турманов, Елена Мишинова, Борис Тасков, Яница Нешева, Петя Петрова и Емилия Джурова ще застанат млади дарования и студенти от НМА “Проф. Панчо Владигеров“. От ефира режисьорът Георги Динев покани любителите оперетата да си закупят последните останали билети, за бляскавата Оперетна гала, а екипът на Държавна опера Стара Загора обещава, че тези които вече са го направили ще се насладят на два часа с искряща като шампанско музика, песни и танци, под звездното небе на Стара Загора.

Галерия

Още от категорията

Нощ на изкуствата в Казанлък с изложби, рецитали и концерти на 18 септември

Под надслов „Отговорни в изкуството“ на 18 септември в Казанлък ще се проведе Нощ на изкуствата. Програмата подготвена от Художествената галерия в Града на розите започва още от сутрешните часове в събота и продължава до полунощ, като в нея са..

публикувано на 17.09.21 в 13:46

Възпитаници на читалище "Родина" с награди от музикални конкурси

Поредни отличия завоюваха възпитаниците на Народно читалище "Родина". На VII-мия дистантен конкурс "Нови гласове и песни", Несебър, Николай Атанасов, ученик на Светла Данева от Музикална школа при бе отличен с най-високата награда Гран При и участие..

публикувано на 16.09.21 в 11:26

Есента идва "На улицата" с урбанистични срещи

Младият български урбанизъм и тази година си дава среща в Стара Загора. Творческият колектив "На улицата" отново покани свежата генерация дейци на градската среда. На 16 и 17 септември те ще се съберат за урбанистични презентации, турове и дискусии...

публикувано на 16.09.21 в 09:00

Тони Димитрова и Стефан Илчев в „Близкият“ - песен-приятел (видео)

„Близкият“ – така се казва най-новата песен на вече познатият дует Тони Димитрова и Стефан Илчев. Текстът е на бургаския журналист от сайта „Биволъ“ и син на поета Недялко Йорданов - Асен Йорданов, а музиката и аранжимента са на Светослав Лобошки...

публикувано на 12.09.21 в 13:30
Снимка: ТрУ

Старозагорският художник Светлин Стоев изрисува "Антична Загора" в Тракийския университет

Старозагорският художник Светлин Стоев и Ректорът на Тракийски университет доц. д-р. Добри Ярков официално откриха стенописа „Антична Загора". Произведението е дело на Светлин Стоев , в чието изпълнение участва и сина му - Данко Стоев. Проектът е..

публикувано на 10.09.21 в 15:21

Предаването „Песен слънце буди“ с поредица за Европейските дни на наследството

Всяка година през септември десетки европейски държави отбелязват "Дни на наследството". Движението възниква във Франция през 1984 г., прието е от Съвета на Европа и Европейския съюз под мотото "Европа, общо наследство" (1991). В България тази..

публикувано на 10.09.21 в 08:25

Изложба показва книги на краеведи в библиотека "Искра" в Казанлък

Изложба в Общинска библиотека „Искра” в Казанлък ще покаже книги написани от краеведи и професионални историци за отделни селища от Казанлъшкия регион. Експозицията е със заглавие „Живот в Долината – история на родния край” и се открива на 10..

обновено на 10.09.21 в 06:49
Драматичен театър

С евросредства се ремонтират Летния и Драматичния театър в Стара Загора

По-голяма част от културните институти в страната се обновяват с евросредства. Стара Загора не прави изключение от правилото, като за целта бе одобрено и поемането на дългосрочен дълг за значими проекти в областта на образованието и културата...

публикувано на 09.09.21 в 14:18

Изложба показва3D макети на исторически обекти от Хасковска област

Регионалният исторически музей в Хасково представи първа по рода си изложба на възстановени дигитално триизмерни макети на исторически обекти в Хасково и турската област Къркларели. Макетите дават ясна визия как културно-историческото наследство е..

публикувано на 09.09.21 в 09:27

Камерен оркестър „Дианополис” - Ямбол открива фестивала „Дни на камерната музика“ в Габрово

Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол с концертмайстор Красимира Султанова открива 45-то издание на международния фестивал „Дни на камерната музика“ в Габрово. Диригент е маестро Григор Паликаров, който е гостувал и в Ямбол. Концертът под..

публикувано на 08.09.21 в 18:54