Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Минчо Афузов благодари на екипите, участвали в гасенето на пожара край Твърдица

Областният управител на Сливен Минчо Афузов изрази благодарност на всички участници в гасенето на големия горски пожар край Твърдица, съобщиха от областната администрация.

Огненото бедствие от 27 до 29 юли бе тежко изпитание. Бяха обхванати силно пресечени местности, до които достъпът с наземна техника бе невъзможен. В гасенето на ръка бе ангажиран значим човешки ресурс, заяви областният управител.  „Успяхме да се справим благодарение на проявения кураж на пожарникари,  горски служители, военнослужещи от Сухопътните войски и ВВС, доброволци.  С техника ни помогна  „Мини Марица – изток" ЕАД.  Екипите работиха денонощно в горящи терени, при екстремално високи температури. Хеликоптерите от авиобазата в Крумово навлизаха в непрогледни облаци от дим, за да изливат вода върху огъня и да помогнат в гасенето. На мястото на бедствието видях само силни, доблестни мъже, с които трябва да се гордеем", каза още Минчо Афузов.

Той изпрати благодарствени адреси до РД „Пожарна безопасност и защита на населението" и поверените му структури; до пожарната, общинското горско предприятие и доброволците от Твърдица, до командирите на ВВС и авиобаза – Крумово, пилотите и инженерно-техническия състав на базата, участвали в гасенето, до командирите на Сухопътните войски и военно формирование 22 220 – Сливен и военните, които също се включиха в потушаването,  до ръководството на Югоизточното държавно предприятие и горските стопанства и дирекции, които през цялото време бяха рамо до рамо с пожарникарите, до ръководството на „Мини Марица – изток" ЕАД.

Пожарът е потушен, но денонощното наблюдение продължава от екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението" и Общинското горско предприятие – Твърдица.  Извършва се обход на мястото за наличие на тлеещи огнища. При нужда се гаси с вода от гръбни пръскачки или с маркучи.   

От областната администрация предупреждават, че опасността от възникване на пожари остава заради високите дневни температури, които достигат до 38 – 40 градуса. 


Още от категорията

Висок остава рискът от пожари в Ямболска област

Висок остава рискът от пожари в Ямболска област.   Продължава и порочната практика за паленето на стърнища и растителни отпадъци в зеленчуковите градини.  Въпреки понижението на температурите, опасността от пожари е голяма. Изоставени имоти и..

публикувано на 16.09.21 в 18:22

Собственици на имоти в Бедечка: Продължаваме с делата, няма да си оставим имотите

„Решението на Върховният съд ясно казва, че приетият преработен ПУП на Бедечка от 2019г. е незаконен“. Това заяви един от собствениците на имоти в района на река Бедечка Лидия Бакалова. По думите й Община Стара Загора не може да подготви изменения на..

публикувано на 16.09.21 в 16:51

Срокът за електронното преброяване се удължава до 30 септември

До 30 септември се удължава срокът, в който хората ще могат да се преброят електронно. На заседанието си днес правителството промени Решение № 61 от 21 януари 2021 г., според което хората можеха да се преброяват електронно от 7 до 17 септември...

публикувано на 16.09.21 в 16:38

Община Хасково ремонтира сградите на детските градини в няколко села

Ремонти на покривите на сградите на ДГ №21 „Вихрогонче“ в селата Брягово, Козлец и Динево и на покрива на училището в с. Динево извършва община Хасково. В сградата на Детската градина в с. Брягово ремонтните работи вече са приключили. Там е..

публикувано на 16.09.21 в 15:57

Стара Загора със заявка за сертификат „Община без корупция“

Стара Загора и още 4 големи общини (Бургас, Русе, Видин, Благоевград) са заявили сертификат „Община без корупция“, това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Калин Славов – изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“...

публикувано на 16.09.21 в 14:51
Цена на електроенергията за 16.09 на европейската платформа „Ден напред“

През зимата може да настъпи разпад на единния европейски пазар на електроенергия

171,54 евро за мегават час е днешната цена на електроенергията в България на единния европейски пазар на електроенергия „Ден напред“ . Цените на тока продължават да растат в цяла Европа, въпреки че отделните правителства инициираха редица мерки за..

публикувано на 16.09.21 в 09:53

Стартира втори прием на документи за подпомагане на двойки за асистирана репродукция в Стара Загора

На 20 септември, от 9.00 часа, в стая 215 на Община Стара Загора започва втори прием на документи за финансово подпомагане на процедури по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начала. Входирането в администрацията на..

публикувано на 16.09.21 в 09:41
Министерски съвет

Кои са министрите в новия служебен кабинет

„Служебното правителство е успешен пример, стъпка напред в надмогването на политическите предубеждения, които спират развитието на страната. Вие върнахте доверието в институциите. За съжаление, политическата класа не възприе модела на служебното..

публикувано на 16.09.21 в 09:10
Снимката е илюстративна

От Чирпан започна изпълнението на ВиК-проекта за рехабилитация и доизграждане на водоснабдителната и канализационната мрежа

Стартираха дейностите с подмяна на довеждащия водопровод от помпена станция „Марица“ към Чирпан. От 15-20 дни се работи по основния външния водопровод, захранващ града. Има реални строителни дейности, съобщи главният инженер на ВИК – Стара..

публикувано на 16.09.21 в 10:05

Нов физкултурен салон в гимназията по туризъм в Сливен

Нов физкултурен салон посрещна в първият учебен ден възпитаниците на Професионалната гимназия по ресторантьорство и туризъм „Академик Неделчо Неделчев“ в Сливен. "Той е част от политиката на общината за изграждане на възможности децата в града и..

публикувано на 15.09.21 в 17:43