Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Запазване на въгледобива е условието на БСП за подкрепа на кабинет на ИТН

Когато е трябвало правителството на Борисов да се бори за комплекса, не го е направило, заяви Георги Кадиев

„БСП поставя въпросът с продължаване на живота на комплекса „Марица изток“ като червена линия, от която няма да отстъпи при преговорите с „Има такъв народ““. Това обяви старозагорският депутат на социалистите Георги Кадиев. Той подчерта, че в стратегиите на двете формации по темата с въгледобива има разминаване. „Ние от БСП настояваме за решителни преговори с Брюксел и отлагане на договореното от Бойко Борисов закриване на комплекса през 2025г.. Същевременно от „Има такъв народ“ залагат на 1 гигават газова мощност на територията на ТЕЦ „Марица изток 2“, което би сложило край на експлоатацията на мините“, подчерта Кадиев. Той разкри, че при преговорите между двете формации по енергийната тема представителите на формацията на Слави Трифонов все пак са взели под внимание позицията на БСП за комплекса. „Без подписването на споразумение обаче този въпрос би останал неизяснен“, допълни Кадиев.

Георги Кадиев подчерта, че изграждане на парогазова централа, каквато е заложена в Плана за възстановяване и устойчивост, на практика ще доведе до прекратяване на въгледобива. В същата посока се изказа и неговият колега от БСП Георги Гьоков. Двамата народни представители от Стара Загора споделиха пред журналисти, че между социалистите и формацията на Слави Трифоново има разминаване по отношение на използването на атомна енергия за в бъдеще. Докато БСП вижда дългосрочна възможност за ядрени мощности на площадката на Белене и в Козлодуй, то в програмата си „Има такъв народ“ залагат единствено на втората  опция.

Повече по темата за бъдещето на комплекса "Марица изток" и действията на БСП ще чуете в звуковия файл:


Още от категорията

Над 200 фирми и граждани в Ямбол с некоректни данъчни декларации

В Ямбол над 200 фирми и граждани са вписали некоректни данни в годишните си данъчни декларации, е установено при проверките от Националната агенция по приходите. От Агенцията напомнят, че крайният срок за корекция е до края на септември.  Грешки са..

публикувано на 23.09.21 в 05:35

Стара Загора ще е домакин на куклено-театралния фестивал за възрастни „Пиеро“

От 24 септември Стара Загора ще е домакин на 12-то издание на куклено-театралния фестивал за възрастни „Пиеро“.  Организатор е Кукленият театър в града. В конкурсната програма са включени 11 спектакъла, съобщи в интервю за Радио Стара Загора..

публикувано на 22.09.21 в 19:05

Хасково е без вода, подготвят водоноски

Специалисти от двата ВиК оператора в Стара Загора и Бургас се включват в отстраняването на аварията на помпена станция в хасковското село Ябълково. Това стана след разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова...

публикувано на 22.09.21 в 16:25

Ямбол отбеляза Деня на Независимостта на България

Община Ямбол отбеляза един от най-значимите празници в националния календар – Деня на Независимостта на България, с две изложби и концерт на Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ – Ямбол с ръководител маестро Васил Шейтанов...

публикувано на 22.09.21 в 15:05

Фотографи в Ямбол даряват средства от изложба за паметник на Левски

На Националния празник ямболските фотографи подредиха изложба със свои творби в градския парк. Средствата от продажбата на фотосите ще бъдат използвани за построяването на паметник на Васил Левски.  В празничния ден 16 фотографи решиха да представят..

публикувано на 22.09.21 в 14:19

До 250 лв. за учебници на ученик, най-скъпо излиза комплектът за деветокласниците

Новата учебна година започна, а с нея и обичайните грижи за осигуряване на необходимите учебници и помагала.  И, ако за по-малките от 1-ви до 7-и клас учебниците са безплатни и доставката е централизирана, то за по-големите ученици от гимназиалната степен..

публикувано на 22.09.21 в 14:12

Стара Загора чества 113 години Независимост на България

В цялата страна днес се честват 113 години от обявяване Независимостта на България. Поради въведените противоепидемични мерки в Стара Загора денят беше отбелязан без общоградски ритуал, а само с поднасяне на венци и цветя на мемориал-паметника..

публикувано на 22.09.21 в 12:45

Отбелязаха историческата годишнина в Хасково

Кметът на община Хасково Станислав Дечев поднесе цветя пред паметника на Незнайния войн на пл.“Свобода“ по повод 113 години от обявяването на Независимостта на България. Преди това в профила си в социалната мрежа той поздрави всички с цитат от..

публикувано на 22.09.21 в 12:05

Румен Радев: Независимостта и свободата на родината зависят от нашите задружни усилия

На тържествена церемония по случай 113-годишнина от обявяването на Независимостта на България във Велико Търново президентът Румен Радев поздрави всички българи по повод днешния празник. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме..

публикувано на 22.09.21 в 11:27

Казанлък празнува 113 години Независимост на България

Община Казанлък и родолюбиви граждани тържествено отбелязаха 113 години от обявяването на Деня на Независимостта на България тази сутрин. При спазване на всички противоепидемични мерки, в храм „Успение Богородично" казанлъшки свещеници отслужиха..

публикувано на 22.09.21 в 11:18