Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1300 служители на "Мини Марица-изток" преминаха обучение за полугодието на 2021 година

През първото полугодие на 2021 година през различни форми на професионално обучение в  „Мини Марица-изток” ЕАД са преминали 1326 работници и служители, т.е. 45% от планираното в Квалификационната програма на Дружеството, поради извънредната епидемична обстановка в страната и провеждането на дистанционно и онлайн обучение.

Квалификационната дейност бе насочена към обучение на работници и служители, с цел по-ефективното им използване при производствена необходимост – пренасочване на друго работно място, съвместяване на длъжности, а също и при въвеждане на нова техника.

Обучените работници и служители през първото полугодие на 2021 г. са разпределени, както следва:

  • клон рудник „Трояново-1“, с. Трояново  355 обучени;
  • клон рудник „Трояново-север“, с. Ковачево  368 обучени;
  • клон рудник „Трояново-3“, с. Медникарово   293 обучени;
  • Управление    310 обучени;

За обучение в Центъра за професионално обучение се предлагат кандидати, които отговарят на определени изисквания, основно по отношение на притежаваното от тях образование. През м. април 2021 год. в клон рудник „Трояново-3“, с. Медникарово приключи обучението на 23 служители, които след полагане на Държавен квалификационен изпит придобиха Свидетелство за професионална квалификация – Трета степен, по професията „Минен техник“, специалност „Добивни и строителни минни технологии“. В другите два клона се обучават 41 служители по професията „Машинен техник“, специалност „Машини и съоръжения за добивната промишленост и строителството“, които ще положат държавни квалификационни изпити в началото на 2022 година.

Повишаването на професионалната квалификация и преквалификация на работниците и служителите е един от основните приоритети на Ръководството на Дружеството.

Организирането на обучението за придобиване на професионална квалификация и правоспособност на работниците и служителите от „Мини Марица-изток” ЕАД се осъществява от Центъра за професионално обучение, който работи по квалификационна програма, одобрена от Министерството на енергетиката. Формите на обучение са придобиване степен на професионална квалификация, правоспособност, начална квалификация, допълнителна квалификация по втора професия, повишаване на квалификацията и актуализиране и разширяване на знанията.

Дейностите, свързани с повишаване на квалификацията на служителите, имат за цел да развият съществуващите знания и умения, а също така и да придобият нови. В тази връзка  Квалификационната програма е отворена и се оптимизира периодично съобразно структурните, производствено-техническите и персоналните промени в Дружеството. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарът в Дълбоки е локализиран

Пожарът, който избухна по обяд в старозагорското село Дълбоки е локализиран. Това съобщиха за Радио Стара Загора от пожарната.  При инцидента няма пострадали хора. Сигналът е подаден малко след 11 и 40 за горящи сухи треви.  При пожара са..

публикувано на 28.07.24 в 17:06

Пожар в старозагорското село Дълбоки

Горят сухи треви в южния край на старозагорското село Дълбоки.  Няма пострадали и опасност за населението.  Четири пожарни автомобила са включени в овладяването на огъня, като на място са и доброволци от селото.  По информация на репортер на..

публикувано на 28.07.24 в 12:52

Прогноза за времето

Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър предимно от изток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36° , в София - около 32°. В планините ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще е слаб от..

публикувано на 28.07.24 в 09:42

Над 2 млн. лв. ще са необходими за възстановяване на най-пострадалите домове във Воден и Крайново

Над два милиона лева ще са необходими за възстановяване домовете на най- тежко пострадалите при пожарите в боляровските села Воден и Крайново. Общинските съветници и кметът на крайграничната община дариха месечните си възнаграждения за възстановяване след..

публикувано на 27.07.24 в 13:46

Моторист и спътничката му загинаха при катастрофа на AM „Тракия”

60-годишен моторист и 58-годишната му спътница са загинали при пътнотранспортно произшествие на автомагистрала  „Тракия“, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал на територията на област Стара Загора, на 179-ти км, в платното в посока Бургас. Сигналът на..

публикувано на 27.07.24 в 13:17

Призиви от Бузлуджа: Да се обединим

Социалисти от цялата страна се събраха на историческата поляна под връх Бузлуджа за традиционния Национален събор на левицата, където БСП отбелязва 133 години организирано социалистическо движение у нас. Знакови фигури от лявото пространство и хиляди..

публикувано на 27.07.24 в 12:14

БСП провежда традиционния си събор на Бузлуджа

133 години организирано социалистическо движение ще отбележи в събота БСП на историческата поляна под връх Бузлуджа. До тук записаните социалисти, които са заявили желание да се включат в събитието надхвърлят в пъти заявките от предходни години. 15..

обновено на 27.07.24 в 08:37

Над 5 хиляди участници очакват на мотосъбора на Старозагорските бани

За поредна година клуб „Волните ездачи“ организират национален мотосъбор край езерото на Старозагорски минерални бани. Събитието започва в петък и ще продължи до неделя. Ще се проведе и традиционния поход на мотористите от Стара Загора до..

обновено на 27.07.24 в 08:31

Базар "От деца за деца" очаква старозагорци

Деца на различна възраст ще могат да продадат, разменят или дарят свои вещи. Идеята е чрез игра и общувайки, подрстващите да се освободят от ненужните вече за тях неща. По този начин се формират и развиват предприемачески качества. Всеки може да донесе..

публикувано на 27.07.24 в 08:00

Прогноза за времето

Времето днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над Източна България ще се развива купеста облачност, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб, в Източна България умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°...

публикувано на 27.07.24 в 07:00