Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пламен Павлов: Поуката от Шипка е, че трябва единство

Снимка: Деян Денев

Отбелязваме 144 години от Шипченската епопея. Чествания се провеждат традиционно на връх "Свети Никола". Хиляди се стекоха пред Паметника на свободата, за да почетат героите от Освободителната война.

Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход - връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.


Пред Паметника на свободата известният историк професор Пламен Павлов изнесе открит урок по история. За Радио Стара Загора той коментира, че думата епопея и това събитие става особен маркер на българската жажда за свобода, на готовността на българите да положат костите си в името на бъдещето на своите деца и на бъдещето на България.

Шипченската епопея се е превърнала в наш ген, ако мога да се изразя по-фриволно. Тя е част от нашата идентичност – ние не можем да си представим нещо без Шипка и голямата заслуга е на националния ни поет Иван Вазов, който на практика направи това име известно за всички българи и за целия свят. Иначе щяхме да помним, че е имало много важни сражения, но нямаше да я има тази емоция, която съпреживяваме всеки път, когато чуем името Шипка“, разказа проф. Павлов.

Той припомни, че самите боеве са доказателство и за грешките на руското и на турското командване, както и за гениалните решения на руски офицери, за героизма на българските опълченци.

След провала на атаката на предния отряд на ген. Гурко в Южна България, когато знаем какви чудовищни изстъпления правят настъпващите турски сили. Особено Стара Загора е буквално унищожена, както и Любенова махала, Карлово, Калофер, на практика почти цяла Тракия става арена на зверски изстъпления на турския башибозук, пък и на редовната армия, но благодарение на стоическото поведение на българските опълченци и на техния героизъм още при битката при Стара Загора, част от руските сили да се разположат на тази изключителна позиция на Шипка, която е пътя за Северна България. На практика тези около 7 хиляди души, пет български дружини и отначало Орловския пехотен полк, после има подкрепления от Брянския, Волинския, но до края на сраженията- до 26 август по нов стил, за една седмица тук броят на руските сили се увеличава двукратно до 14 хиляди души, но не бива да забравяме, че съотношението на силите е едно към пет, може би и по-голямо. Турските сили разполагат с един корпус от 27 хиляди души редовна армия, отделно има хиляди черкези и башибозуци. Това е кулминацията на войната. Вазов не случайно казва, че спасяват и себе си и България, че и руския цар“, разказа още проф. Павлов.

Той припомни, че опълченците са много силно мотивирани, но не са добре въоръжени.

Те са с пушки „Шаспо“, които дават страшно много засечки, а това с камъните и дърветата започва още в самото начало. Атаките на нож, които ние обичайно свързваме с Балканската война всъщност започват тук. „Тук се налага много често с щикови атаки да се отблъсква противника и те се справят много успешно. Да припомня д-р Везенков, който вдига ранените опълченци и те прогонват с щикова атака настъпващия противник“, разказа проф. Павлов.

На съвременниците той препоръча да вземат за пример именно този образец за национално единство.  

В решаващия момент „Шуми Марица“ спечели боевете за Шипка. В решаващия момент, в късния следобед на 23 август (11 август по стар стил), когато почти е паднал заветния хълм, както казва Вазов, майор Чиляев, грузинец, руски офицер запява „Шуми Марица" и един съвременник казва: Всички запяха и се превърнаха в ураган и обърнаха битката“, разказва още проф. Павлов.

Това, което нашите политици трябва да си вземат като поука от историята, ако изобщо могат да го направят, в което започвам много да се съмнявам, е че трябва дух на единство, на здрав разум. Не може да се играе хазартно. Едно хазартно отношение към войната и политиката води до катастрофа. Надявам се, че няма сами да си докараме катастрофа“, каза проф. Павлов.

В честванията взе участие и президентът Румен Радев. В 12.00 часа той прие почетния строй на Националната гвардейска част на връх Шипка. Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий и духовници от Българската православна църква отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите български опълченци и руски воини.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доброволци, земеделци и пожарникари спасиха село Малко Шарково от пламъците

Пожар избухна в съседното на с. Воден населено място - Малко Шарково. Сигналът за първоначалното задимяване в района е подаден в 13.30 часа следобед . Вятърът спомогнал за бързото разрастване на стихията и превземането на по-голяма територия.  За..

публикувано на 29.07.24 в 18:13

Задържаха двама за наркотици

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняеми Д.К., на 38 г., и Н.Д., на 39 г., по две обвинения. Първото е за това, че на 26.07.2024 г. в землището на гр.Казанлък, обл. Стара Загора,  в местността Старите лозя, в съучастие като..

публикувано на 29.07.24 в 16:27

17 заболяха от хепатит в Хасковско

17 са новите случаи на хепатит от началото на годината в Хасковска област, съобщи директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ д-р Снежана Иванова. Миналата година новозаболелите са били 38. Д-р Милица Митева от МБАЛ – Хасково обясни, че..

публикувано на 29.07.24 в 16:04

Президентът Радев връчи третия мандат на ИТН

Държавният глава Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на партия "Има такъв народ". Най-малката парламентарна група в Народното събрание получава правото да опита да намери управленско решение в рамките на настоящия..

публикувано на 29.07.24 в 12:20

Деца пострадаха при инциденти в Стара Загора

За два инцидента в Стара Загора през почивните дни, в които са пострадали деца, съобщават от пресцентъра на полицията в областния град. Първото произшествие е станало на ул. „Възраждане“ – 27-годишен мъж се е движел на заден ход и е блъснал намиращото се..

публикувано на 29.07.24 в 11:36

Отбелязват Световния ден за борба с хепатита в Старозагорска област

Всяка година на 28 юли Световната здравна организация отбелязва Световния ден за борба с хепатита. Мотото през 2024 г. е: „Време е за действие“. С него за пореден път се поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за..

публикувано на 29.07.24 в 11:34

Преустановяват се даренията на дрехи и храни за Воден, остава финансовата подкрепа

Преустановява се приемането на дарения във вид на дрехи, храни и домашни принадлежности за пострадалите от пожарите във Воден, съобщават от община Болярово. Всеки, който желае да окаже подкрепа може да го направи финансово, по дарителската сметка,..

публикувано на 29.07.24 в 09:31

Дадоха зелена светлина за нова поликлиника в Хасково

Общинските съветници на Хасково дадоха предварително съгласие за изграждане и модерна и високотехнологична поликлиника в града. Инвестицията, която ще бъде направена е 10 млн. лв. Предвижда се здравното заведение да бъде построено в центъра на..

публикувано на 29.07.24 в 09:21

БСП - Стара Загора: Време е за широки разговори, съгласие и надпартиен кабинет

Важно е да вървим единни напред, важно е да очертаваме политиките не само пред партията, но и пред държавата. Не само БСП, цялото ни общество се нуждае от консенсус. Равносметката направи в студиото на Радио Стара Загора д-р Неделчо Маринов, областен..

публикувано на 29.07.24 в 08:39

Жълт код за високи температури в 21 области

Жълт предупредителен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 21 области в страната (виж графиката по-долу). Според прогнозата на НИМХ днес ще бъде предимно слънчево. По-късно след обяд ще започне да..

публикувано на 29.07.24 в 07:46