Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет и културно наследство

Проф. Горица Найденова представя научното дело на музиколога Иван Качулев

Слушайки да четем и четейки да слушаме – това е смисълът на проекта, казва авторката

4
Книгата е специално издание на списание "Българско музикознание", БАН

Академичното списание „Българско музикознание“ за първи път систематизира в специално издание изследователската дейност на етномузиколога Иван Качулев (1905-1989), един от основоположниците на музикалната фолклористика у нас. Книгата е резултат от последователната работа на специалистите от сектор „Музика“ към Института за изследване на изкуствата при БАН и разкрива част от звуковия дял на неговия фолклорен архив. Автор на текста и съставител на звуковото приложение е проф. д-р Горица Найденова.

„Във фолклорния архив на нашия институт се съхраняват теренните материали на първите фолклористи от 20-те години на миналия век. Сред тях са Васил Стоин, Райна Кацарова, Елена Стоин, Иван Качулев и др. Качулев е първият изследовател, който системно изследва традиционните музикални инструменти и обръща внимание на един по-широк спектър от звукови явления, които трудно можем да определим като собствено музикални“, разказа за Радио Стара Загора Горица Найденова.

Компактдискът към изданието съдържа 130 звукови документи от теренната работа на Качулев в периода 1947–1973 г. Те илюстрират спецификата на неговата научна работа в две основни направления: записване на традиционни музикални инструменти (гайда, кавал, гъдулка, тамбура, тъпан и др.) и документиране на немузикални явления от селската и градската звукова среда.

„Дълго време тези архиви за мен бяха една мечта. Ние нямахме свободен достъп до тях по много причини. Това, което ме изуми при първите срещи със звука са старите начини на пеене и свирене и това е най-голямата ценност на архива“, подчерта Горица Найденова и допълни, че книгата представя всеки един от записите така, както се е появил в теренната работа на Иван Качулев. По този начин се обобщава целият творчески път на изследователя.

„Иван Качулев, музикалните инструменти и звуковата среда" е научно-приложно издание, което за първи път „отваря“ подобен тип архиви по нов начин към аудитория, извън тясно специализирана научна среда. Благодарение на своята практическа приложимост книгата дава възможност на преподаватели по народна музика и фолклористика в различни учебни заведения да покажат на обучаваните, че българската традиционна музика звучи различно и представите за нея можем да добием единствено чрез такива звукови документи.

Цялото интервю с Горица Найденова можете да чуете в звуковия файл. Приложени са изпълнения на информатори от с. Пет могили, Новозагорско, с. Овчи кладенец, Ямболско, Харманли и Калофер. Излъчват се за първи път в предаването "Песен слънце буди".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Официален трейлър на спектакъла "Любовта като стока" ще представи старозагорския драматичен театър

Най-новият спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев“  препълни залата на Културен център Стара Загора и на двете премиерни дати 15 и 24 април.  „Любовта като стока“ по Бертолт Брехт и под режисьорската работа на Дамян Тенев поднася изненада на..

публикувано на 26.04.24 в 17:22
Мария Кьосева

Старозагорка режисира късометражен филм в Лондон

Мария Кьосева е само на 21 години, а вече е режисьор на собствен късометражен филм в Лондон. Тя живее там от 2020 г., когато получава пълна стипендия за обучение. След изтичането на дете години записва режисура. Преди месец заедно със свои приятели и..

публикувано на 26.04.24 в 15:36

Митрополит Киприан дирижира "Стабат Матер" от Росини със Старозагорската опера

За втори път Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира „Стабат Матер“ от Джоакино Росини – на 25 април в 19 часа в Операта. Солистите Емилия Терзиева/сопран/, Петя Петрова /мецосопран/, Ивайло Йовчев /тенор/,..

публикувано на 24.04.24 в 19:15
една от картините на Мара Чорбаджийска

Непознатата Мара Чорбаджийска

Знаете ли коя е Мара Чорбаджийска – ако отговорът ви е, че това е съпругата на Чудомир, то сте прави.  Но всъщност, освен негова съпруга, Мара Чорбаджийска е изключителен талант, художник, факт, който някак остава в сянка и който се е заел да осветли..

публикувано на 24.04.24 в 10:00
Парк

Предложение за нов монумент в парк "Артилерийски" провокира обществена реакция

Предложение за поставяне на монумент „100 години Интернейшънъл Инер Уийл"  в парк „Артилерийски“, е една от точките в дневния ред на предстоящата в четвъртък общинска сесия.  Идеята за това е и на двата Инер Уийл клуба в града - "Стара Загора" и..

публикувано на 24.04.24 в 09:15
Боби Иванчев

Дъждът събужда меланхолията в душата

Борислав /Боби/ Иванчев е музикант подвластен на магията на радиото. Неговият първи авторски сингъл "Изваяни" успешно пътешества в ефира събирайки одобрението на слушателите. "Тази песен е послание." В предаването "60 минути повече" роденият през..

публикувано на 23.04.24 в 17:30

Поетесата Маргарита Петкова гостува в Стара Загора за Световния ден на книгата

Световният ден на книгата и авторското право ще бъде отбелязан с богата литературна програма в Стара Загора. Празникът на книгата в града на поетите ще се проведе от 10 до 16 часа с 19-то издание на Маратон на четенето в Културен център Стара..

обновено на 23.04.24 в 15:45

Силата да спасим градската природа

За седма поредна година Български център за нестопанско право (БЦНП) организира националният конкурс "Граждански будилник". Темата тази година е  “Активизъм в действие: силата да спасим градската природа".  Участие могат да вземат кандидати над 14..

публикувано на 23.04.24 в 15:01

Джазиран кавър на песен на братя Аргирови стана част от „Пеещи артисти“

Най-новата песен от музикалния проект „Пеещи артисти“ се казва „Силвия“ и е кавър на песента „Предчувствие за стих“ на братя Аргирови от 1983г. Песента се изпълнява от дамския квартет Албена Михова, Милица Божинова, Петя Дикова и Жаклин Таракчи...

публикувано на 22.04.24 в 15:31
Международен фестивал

Международен фестивал "Вълшебен свят" събра танцьори от цяла Европа

Танцьори от цяла Европа се съревноваваха три дни по време на Международен фестивал "Вълшебен свят" . Той се проведе за детнадесети пореден път в Хасково. Участниците показаха своя талант паралелно на две сцени и бяха оценявани от жури също с международно..

публикувано на 22.04.24 в 15:08