Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди родолюбиви българи се събраха на 15-тото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

С водосвет за здраве, отслужен от отец Йордан Карагеоргиев, бе официално открито 15-тото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Домакин на събора е курортното селище Старозагорски бани. Общо участниците в него тази година са над 4000 души от 21 области на България, които два дни ще разкриват красотата в обредността на българския бит и култура чрез песни, танци, демонстрации.

"Много усилия струваше на целия екип на Община Стара Загора след миналогодишното прекъсване с много заряд да възстановим обичания от всички фестивал „Богородична стъпка“. Днес даваме началото на петнадесетото издание, в което акцент е детската и юношеската сцена на събора“, каза в приветствието си по време на официалното откриване на фестивала зам.-кметът Милена Желева. Тя допълни, че „Младите хора са онези, които осигуряват бъдещето ни, които ще пренесат в следващите години онова на което ще ги научим днес на тези сцени“, категорична беше Желева. От думите и стана ясно, че се предвижда разширяване на събора и превръщането му в международен с участието на групи, състави и индивидуални участници от тракийски райони, които са извън България като Гърция и Турция. Желева отправи и специални благодарности за вложените усилия към на кмета на Старозагорските минерални бани Станчо Станев и всички, които са взели участие в подготовката на форума. 

Поздрав към гостите и участниците отправиха още зам.-министърът на туризма Мария Белколева, кметът на Старозагорските бани Станчо Станев, Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България и Цанко Атанасов, председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора. Официални гости на събитието бяха още зам.-кметовете на Общината Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания към Общински съвет Стара Загора Дарин Петков, общинските съветници, членове на централното и регионалните ръководства на Тракийските дружества и други.

Именито жури оценява изпълнителите през двата фестивални дни на двете сцени, е в състав с председатели, съответно доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Валентина Райчева от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН и членове: академик  Крум Георгиев, академик Кирил Тодоров Христо Иванов, гл. худ. ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и  Енчо Енчев, гл. худ. ръководител детско-юношески фолклорен ансамбъл „Загорчета“ при община Нова Загора. Ще бъдат присъдени плакети за принос в съхранението и развитието на фолклора, детски плакети, Награда на кмета за възрастни и Наградата на кмета за детски състав, Награда на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора, Награда на Съюза на тракийските дружества и Награда на Зонта клуб ще бъдат връчени в неделния ден.

Съпътстващата програма на събора е богата и интересна. Повече от 15 детски къта, творчески ателиета и работилнички изкушават малките посетители на събора. В тях те имат възможност да творят хартиени пеперуди и шарени цветя, да нарисуват с пясък фантазиите си, да изработват грънци, да оцветяват глинени съдове и др. А селският двор „Добра среща“ e пъстра махала, където сръчни майстори представят обреди и обичаи. На традиционната улица на занаятите са разположени занаятчии от цялата страна, които предлагат ръчно изработени предмети. Специален гост беше катеричката Кипи, която изпробва да разточи вкусна гюзлема.

Програмата на участниците днес продължава  през целия ден, а в 19.00 часа на първа сцена започва концерт на Берковската духова музика и Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“. Традиционната демонстрация на нестинарски танц ще започне в 21.00 часа, а последният автобус от Старозагорските бани за Стара Загора тръгва в 22.00 часа от центъра на селището.

Фестивалът продължава утре от 8.30 часа, а в 16.30 часа ще бъдат обявени отличените участници в събора.

Съборът се организира от Община Стара Загора, Съюз на Тракийските дружества в България  Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора, кметството на Старозагорските бани, Общество за фолклор, Народно читалище „Христо Ботев 1952“ Старозагорски бани.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нов пожар пламна в Свиленградско

Нов пожар пламна в Свиленградско, където ситуацияна вече е силно критична. На широк фронт пламъците горят в района на Равна гора, Левка, Дервишка могила. Огнените езици помитат всичко по пътя си. Има изгорели и няколко къщи, които се оказаха..

публикувано на 13.07.24 в 19:50

Земеделец е подпалил пожара край свиленградското село Студена

60-годишен земеделец е подпалил пожара край свиленградското село Студена. Мъжът почиствал ореховата си градина с машина. Ралото й се ударило в камък и се получила искра. Мъжът опитал сам да гаси пламъците. Земеделецът е с изгаряния по ръцете,..

публикувано на 13.07.24 в 19:29

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна..

публикувано на 13.07.24 в 19:26
снимка: Таня Балабанова

Пожар избухна и в старозагорското село Остра могила

Три екипа на пожарната и доброволци участват в гасенето на о гъня в село Остра могила .  Пожарът избухва в постройка в стопанския двор, но бързо се прехвръля към съседната нива , съобщи директорът на РДПБЗН Стара Загора старши комисар Стоян Колев.  Горят..

публикувано на 13.07.24 в 18:20
Пожар край село Студена

Частично бедствено положение в община Свиленград, пламъците край с. Студена обхванаха 30хил. дка

Областна администрация Хасково обяви частично бедствено положение в община Свиленград. Причината е разрастващият се пожар край село Студена, който пламна по-рано днес. ПОгнената стихия е обхванала площ от 30 000 декара, уточни пред кореспондента на Радио..

публикувано на 13.07.24 в 14:53

Нови два пожара в Хасковско, пламъците са обхванал 2000дка край границата с Турция

Нови два пожара лумнаха в Хасковска област днес. По данни на зам.-областния управител Митко Петров, пламъци вече има и край свиленградското село Студена и село Дъбовец, община Любимец, предава кореспондентът на Радио Стара Загора в Хасково Христо Христов...

публикувано на 13.07.24 в 12:13

Пожарът между селата Мелница и Гранитово е обхванал 6000 декара

Близо 6000 декара е обхванал пожара в района на ямболските села Мелница и Гранитово. В момента няма опасност за населените места. В овладяването на огъня са включени десетки пожарникари, военни граничари и горски служители, информира кореспондентът ни..

публикувано на 13.07.24 в 12:02
СНИМКА Министерство на отбраната

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон..

публикувано на 13.07.24 в 10:27

Хеликоптери се включват в гасенето на пожарите в Хасковска област

Безсънна нощ за хората в Ивайловградско и Тополовградско, където вчера избухнаха два големи пожара, предава коресподентът на Радио Стара Загора Христо Христов. Близо 15 000 дка изгоряха предимно в Тополовградско.  Днес ще бъде направен опит огнената..

публикувано на 13.07.24 в 10:20

Опасни горещини и висок риск от пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен за днес в цялата страна.  Очакват се максимални температури  между 35 и 40 градуса. Червен код за опасност от пожари е обявен в 21 области на Северна и Южна България, а за Централна и Източна България е в сила..

публикувано на 13.07.24 в 09:48