Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С евросредства се ремонтират Летния и Драматичния театър в Стара Загора

Драматичен театър "Гео Милев", Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

По-голяма част от културните институти в страната се обновяват с евросредства. Стара Загора не прави изключение от правилото, като за целта бе одобрено и поемането на дългосрочен дълг за значими проекти в областта на образованието и културата.

Единият от кредитите, от Обединение „Фонд за устойчиви градове“ беше на стойност 6 950 000 лева, предвиден за обезпечаване на ремонтните дейности на Драматичен театър „Гео Милев“ и Летния театър в парк „Митрополит Методий Кусев“.

„В момента се реновира Летния театър чрез Фонда на фондовете за приблизително 3 млн. лв. Дейностите вървят много активно, като най-късно до края на зимата целият проект ще бъде предаден от изпълнителя на община Стара Загора“, съобщи зам.-кметът на общината Милена Желева. Тя припомни, че за Драматичния театър размерът на заема гласуван от общинския съвет е 4 млн. лв.

„В момента по Закона за обществените поръчки е публикувана обява и се събират предложения за изпълнението на строително-монтажните дейности“, уточни Желева. Заложеният срок на изпълнение е 24 месеца, в най-лошия случай до 1 януари 2024 г. трябва да бъде приключен проектът.

Предмет на самият проект е цялостна реконструкция на сградата и прилежащата среда край нея, включително и пространството със съществуващата външна сцена.

„Сградата е архитектурно-строителна недвижима културна ценност от местно значение и самата фасада не може да бъде променяна, целият проект е съгласуван с Паметници на културата в София и всичко ще бъде пипано „с кадифени ръкавици“. , увери Милена Желева.

Основната цел на строително-монтажните работи е постигане на добра енергийна ефективност при пълно запазване на уникалната фасада. Ще бъдат създадени подходящи условия за лица в неравностойно положение, включително и за достъп до санитарните възли.

„Ще има фасадно и парково осветление, ще има много сериозна намеса и в самите зали с цялата осветителна и озвучителна техника, мокета, седалките ще бъдат обект на ремонт и реставрация. Няма да бъде променяна акустиката и формата на залата, ще бъде изградено и видеонаблюдение“, коментира зам.-кметът.  Тя припомни, че сградата е реконструирана и реновирана през 1997 г.

Докато тече ремонтната дейност трупата на Драматичния театър ще ползва залата на Културния център, както и Старозагорската опера. 

Още от категорията

Нощ на изкуствата в Казанлък с изложби, рецитали и концерти на 18 септември

Под надслов „Отговорни в изкуството“ на 18 септември в Казанлък ще се проведе Нощ на изкуствата. Програмата подготвена от Художествената галерия в Града на розите започва още от сутрешните часове в събота и продължава до полунощ, като в нея са..

публикувано на 17.09.21 в 13:46

Възпитаници на читалище "Родина" с награди от музикални конкурси

Поредни отличия завоюваха възпитаниците на Народно читалище "Родина". На VII-мия дистантен конкурс "Нови гласове и песни", Несебър, Николай Атанасов, ученик на Светла Данева от Музикална школа при бе отличен с най-високата награда Гран При и участие..

публикувано на 16.09.21 в 11:26

Есента идва "На улицата" с урбанистични срещи

Младият български урбанизъм и тази година си дава среща в Стара Загора. Творческият колектив "На улицата" отново покани свежата генерация дейци на градската среда. На 16 и 17 септември те ще се съберат за урбанистични презентации, турове и дискусии...

публикувано на 16.09.21 в 09:00

Тони Димитрова и Стефан Илчев в „Близкият“ - песен-приятел (видео)

„Близкият“ – така се казва най-новата песен на вече познатият дует Тони Димитрова и Стефан Илчев. Текстът е на бургаския журналист от сайта „Биволъ“ и син на поета Недялко Йорданов - Асен Йорданов, а музиката и аранжимента са на Светослав Лобошки...

публикувано на 12.09.21 в 13:30
Снимка: ТрУ

Старозагорският художник Светлин Стоев изрисува "Антична Загора" в Тракийския университет

Старозагорският художник Светлин Стоев и Ректорът на Тракийски университет доц. д-р. Добри Ярков официално откриха стенописа „Антична Загора". Произведението е дело на Светлин Стоев , в чието изпълнение участва и сина му - Данко Стоев. Проектът е..

публикувано на 10.09.21 в 15:21

Предаването „Песен слънце буди“ с поредица за Европейските дни на наследството

Всяка година през септември десетки европейски държави отбелязват "Дни на наследството". Движението възниква във Франция през 1984 г., прието е от Съвета на Европа и Европейския съюз под мотото "Европа, общо наследство" (1991). В България тази..

публикувано на 10.09.21 в 08:25

Изложба показва книги на краеведи в библиотека "Искра" в Казанлък

Изложба в Общинска библиотека „Искра” в Казанлък ще покаже книги написани от краеведи и професионални историци за отделни селища от Казанлъшкия регион. Експозицията е със заглавие „Живот в Долината – история на родния край” и се открива на 10..

обновено на 10.09.21 в 06:49

Изложба показва3D макети на исторически обекти от Хасковска област

Регионалният исторически музей в Хасково представи първа по рода си изложба на възстановени дигитално триизмерни макети на исторически обекти в Хасково и турската област Къркларели. Макетите дават ясна визия как културно-историческото наследство е..

публикувано на 09.09.21 в 09:27

Камерен оркестър „Дианополис” - Ямбол открива фестивала „Дни на камерната музика“ в Габрово

Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол с концертмайстор Красимира Султанова открива 45-то издание на международния фестивал „Дни на камерната музика“ в Габрово. Диригент е маестро Григор Паликаров, който е гостувал и в Ямбол. Концертът под..

публикувано на 08.09.21 в 18:54
Постановка на

Танцовата драма "Нестинарка" оживява на брега на древния Севтополис

Долината на тракиийските царе крие много тайни, но всеки посетил гробницата на Севт III, знае, че на дъното на язовир „Копринка“ лежи столицата на неговото царство . През 1956 година водите на току-що построения язовир "Копринка" потапят Севтополис..

публикувано на 06.09.21 в 11:15